Jó hír a szívbetegeknek: ezzel az új készülékkel pontosabb a diagnózis

2021.11.18. 16:46 Módosítva: 2021.11.18. 16:47
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Az eddig használt EKG vagy 24 órás Holter monitor után már elérhető a Wáberer Kardiológiai Centrumban  a hosszú távú Holter monitor, melynek segítségével a jövőben jóval könnyebben szűrhetők a betegek szívpanaszai. A hagyományos készülékkel ellentétben az újfajta monitor akár 7 napig észrevétlenül viselhető, még sportolni is lehet vele, a legnagyobb előnye mégis az, hogy a rejtett, ritkábban jelentkező panaszokat is hatékonyan kiszűri. Dr. Vértesaljai Márton, a Wáberer Kardiológiai Centrum belgyógyász és kardiológus szakorvosa szerint az új eszköznek fontos szerepe lehet a megelőzésben és a még pontosabb diagnózis felállításában.

Magyarországon - a becslések szerint - több százezer embert érinthet a különböző eredetű szívritmuszavar. Ennek kiszűrése, majd a diagnózis alapján felállított kezelése komoly problémákat előzhet meg, s nagyban befolyásolhatja a páciens életminőségét. A hagyományos vizsgálatok, az EKG vagy a 24 órás Holter monitor alkalmazásával sokszor azonban nem derül fény a beteg szívproblémájára, mert 24 óra alatt nem mindig jelentkeznek a tünetek – magyarázza a szakorvos az eddigi gyakorlatot a kardiológiai diagnosztikában. Ráadásul a régebbi eszköz kényelmetlenebb, viselőjét sokszor zavarja, hogy látható, s zuhanyzás közben le is kell venni.

TridentTM Nano hosszú távú Holter monitor
TridentTM Nano hosszú távú Holter monitor

A Wáberer Kardiológiai Centrumban a szakmai csapat egy olyan új megoldást keresett és talált, ami úttörő lehet a kardiológiai diagnózis még pontosabb felállításában. A hosszú távú Holter monitor egyetlen feltöltéssel akár 7 napig is képes működni, így folyamatos EKG felvételt tud rögzíteni.

Dr. Vértesaljai Márton belgyógyász és kardiológus szakorvos
Dr. Vértesaljai Márton belgyógyász és kardiológus szakorvos

"Kipróbáltuk és nagyon jó eredményeket kaptunk. Mivel az új eszköz akár 1 hét felvételét is képes rögzíteni és tárolni, jóval nagyobb az esélye annak, hogy valóban látjuk, mi a páciens baja. Úgy gondolom, ez egy nagy áttörés lehet a szívbetegségek alaposabb feltárásában. – fogalmaz a szakember.

Mik az új monitor további előnyei?

- Folyamatosan viselhető, diszkrét, vezetékmentes, könnyű súlyú, észrevétlen kényelmet biztosít.
- Könnyedén felhelyezhető, mert jól tapad a bőrre, érzékeny bőr esetén pedig úgynevezett nyakpánt elektródával is használható.
- Vízálló, így akár zuhanyozni is lehet vele.
- Sportoláskor, akár kocogás, futás közben is viselhető.
- Gyerekek és sportolók számára kifejlesztett változata is elérhető.

„Mi mindig előre gondolkodunk és szeretnénk a pácienseinknek - várakozási idő nélkül - biztosítani a legújabb eljárásokat.”

A különleges diagnosztikai szolgáltatást már alkalmazzák a Wáberer Kardiológiai Centrumban, az ott dolgozó team a legkorszerűbb eszközparkkal és egyedülálló prevenciós szemlélettel fogadja a pácienseket. Úgy gondolják, hogy a betegségek kezelése fontos, de még fontosabb megelőzni a bajt – személyre szabott gondoskodással.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.