Az okos mosógépek segíthetnek, hogy tovább tartsanak ruháid

2021.12.13. 09:37
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A textiliparban évente körülbelül 93 milliárd m³ vizet használnak fel új ruhák gyártásához. Emellett a ruhák előállítása során mintegy 1,2 milliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe. Még ennél is rosszabb, hogy a textíliák gyártásához felhasznált anyagok csak kevesebb mint 1% -a kerül újrahasznosításra, miközben több millió tonna ruha kerül a szemetesbe.*

Van egy viszonylag egyszerű megoldás, mellyel lehetne ezen változtatni: ha hosszabb ideig hordod ruháidat, jelentősen csökkentheted a környezetterhelést. Ehhez azonban jobban kell vigyáznod a holmijaidra.

Bár a fejlett technológiai megoldásokkal ma már lehetne fenntarthatóbb módon mosni, de az Electrolux The Truth About Laundry (Az igazság a ruhaápolásról)** című kutatása szerint még messze nem használjuk ki a modern mosógépek kínálta lehetőségeket. A fenntarthatóság ma már messze túlmutat a víz- és energiatakarékos működésen. A modern készülékek a speciális programok és környezetbarát funkciók segítségével nem csak tisztítják a ruhákat, hanem gondoskodnak is róluk, hogy sokáig megőrizzék eredeti formájukat és színüket. Mindezt azért, hogy hosszabb ideig hordjuk őket.

Automatikus mosószeradagolás, hogy tovább tartsanak ruháid

Nem mindig egyszerű eltalálni, hogy mennyi mosószerre és öblítőre van szükség az adott töltet kimosásához. De miért fontos ez egyáltalán? Ha túl sok mosószert teszel az adagolóba, a ruhák kifakulhatnak, és elvékonyodhat az anyaguk. Így hamarabb tűnnek viseltesnek, és könnyebben el is szakadhatnak. Ha pedig túl keveset, akkor koszosak maradnak és elszürkülnek. Ez főleg a fehér ruhákon szembetűnő.

Electrolux AutoDose cikk.png

Az automatikus mosószer adagoló rendszerrel működő mosógépek mindig megfelelő mennyiségű mosószert és öblítőt adnak a mosáshoz. Az Electrolux AutoDose funkciós mosógépek adagoló fiókját akár 20 mosásra elegendő tisztítószerrel és öblítővel is feltöltheted egyszerre. A mosógép pedig minden alkalommal megméri a dobban lévő ruhák súlyát, és annak megfelelően beállítja, mennyi mosószerre van szükség ahhoz, hogy minden holmi tiszta legyen.

Ez nem csupán praktikus és kényelmes megoldás, de óvja ruháidat is attól, hogy a túl sok vegyszer használata miatt tönkre menjenek. Ha pedig hosszabb ideig maradnak szépek, te is tovább hordod őket.

* Forrás: Ellen MacArthur Alapítvány, Új textilgazdaság: A divat jövőjének újratervezése, (2017, http: //www.ellenmacarthurfoundation.org/publications).

**Európa 12 országában (Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság), 12 000 ember megkérdezése során gyűjtött adatok alapján.

Advertisement
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.