Változó piac: fénykorukat élik az ipari parkok

2021.12.15. 11:04 Módosítva: 2021.12.15. 11:04
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A koronavírus járvány az élet minden területére hatással volt. Átalakította a mindennapi szokásainkat, így természetesen a teljes gazdaság, illetve a kereskedelmi ingatlanpiac területén is változást hozott. A két dolog összefügg: az e-kereskedelem fellendülése teremtette meg a fokozott igényt az olyan ipari parkok iránt, amelyek képesek kiszolgálni a raktárkapacitások iránti megnövekedett keresletet.

Az ipari szektor lehet az elmúlt időszak egyik nyertese. Bár az elektronikus kereskedelem folyamatosan növekedett, 2020-ban a pandémiának köszönhetően kiugró emelkedés mutatkozott. Az online vásárlás beköltözött a mindennapokba azok számára is, akik eddig elzárkóztak ettől a megoldástól. És ezt a szokásukat pedig a járvány éppen lecsengő szakaszaiban is megtartották köszönhetően az ezt kiszolgáló technológiai újítások, valamint az online platformon biztonságosan elérhető szolgáltatások és termékek kiszélesedett körének. Összességében valószínűsíthető, hogy az elektronikus vásárlás további dinamikus bővülés előtt áll.

4

Az e-kereskedelem növekedésével párhuzamosan megnőtt az igény az olyan ipari létesítményekre, ahol a raktározás, a logisztika és a gyártás lehetőségei rugalmasan alkalmazkodtak a megváltozott igényekhez és körülményekhez. A kontinensen nagy a kereslet az alkatrészekre és végtermékekre szinte minden szektorban, és ezt gyártói és raktározási kapacitással egyaránt ki kell szolgálni. Korábban viszonylag kevés volt az egybefüggő, több mint 5.000 négyzetméter alapterülettel rendelkező ipari csarnok, azonban úgy tűnik, hogy e tekintetben is abszolút a változás korát éljük. A nagy, akár 30.000-40.000 négyzetméteres csarnokok fejlesztését a megnövekedett igények, és nem utolsó sorban a fajlagos építési költségek racionalizálására való törekvések is alátámasztják. Jelentős hatással volt a hazai ipari ingatlanok iránti igény megnövekedésére a Brexit is. Az Egyesült Királyság az EU-ból történő kiválását megelőzően az ipari ingatlanszektor elsődleges növekedési helyszíne volt, azonban ez a növekedés azóta az európai kontinensre tevődött át.

A WING több mint 20 éve foglalkozik ipari ingatlanok fejlesztésével, amelynek terén széleskörű szakmai tapasztalatot szerzett. Nevéhez fűződik például az ország első modern logisztikai központjának, a Harbor Parknak az elindítása. Sikeresen építette fel a Dél-Pesti Üzleti Parkot, továbbfejlesztette és újra-pozícionálta a Login Business Parkot és máig több mint 130.000 négyzetméternyi csarnokterületet hozott létre az East Gate Business Parkban. A WING 2018-ban, még a jelenlegi fellendülést megelőzően, döntött úgy, hogy spekulatív, azaz előbérleti szerződés nélkül fejleszt egy 20.000 négyzetméter alapterületű ipari csarnokot az East Gate-ben, amelyet egy további mintegy 17.000 négyzetméteres csarnok követett. Idén júliusban pedig bejelentették, hogy elindítják az East Gate Business Park második ütemének, az East Gate PRO Business Parknak a fejlesztését is. A több mint 20.000 négyzetméteres első két csarnok átadása várhatóan 2022 második felében történik meg, majd a tervek szerint további négy csarnokot építenek még a területre.

1 (3)

A parkosított környezettel, 21. századi megoldásokkal kialakított East Gate és East Gate PRO parkok a belvárostól mindössze 20 percre, Fóton, az M0 és M3 csomópontjánál találhatóak, autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthetőek. Az épülő ipari parkok népszerűségét a kiváló lokáción túl a környezet- és egészségtudatos, valamint smart szolgáltatások, illetve a, személyre szabott csarnokkialakítások növelik. A magas minőségű, modern épületek gyártási, összeszerelő és raktározási célokra egyaránt alkalmas csarnoktereket kínálnak, illetve igény szerint színvonalas irodai és kiszolgáló funkciókat is biztosítanak.

Az elmúlt időszakban megnőtt az igény a minőségi, költséghatékonyan üzemeltethető, korszerű technológiákkal rendelkező csarnoképületek iránt. A bérlőknek fontos Budapest közelsége, a könnyű megközelíthetőség, valamint az olyan egyéb szolgáltatások megléte, mint a biztonsági szolgálat, az étkezési lehetőség és a kiépített infrastruktúra. A WING ipari parkjai ezt mind biztosítani tudják.

6 (1)

Emellett a WING számára kiemelten fontos, hogy a kivitelezés során károsanyagmentes építőanyagokat építsenek be és hogy a csarnokokban energiatakarékos megoldásokat és szelektív hulladékkezelést alkalmazzanak. A közelmúlt tapasztalatai alapján pedig az egészséges munkakörnyezet érdekében a mellékhelyiségekbe érintésmentes kapcsolókat helyeznek el és az irodák megfelelő levegőztetésének érdekében minden irodarészbe nyitható ablakok kerülnek. Az irodaterek rugalmasan oszthatóak lesznek, így akár cellás, akár egyterű irodák, egy vagy akár ötven fős helyiségek is kialakíthatóak.

Fontos szempont lehet a jövőbeni bérlők számára az is, hogy az East Gate PRO csarnokai minimum 16 Celsius fokos hőmérsékletet biztosítanak majd, szemben a ma alkalmazható 12 fok Celsius fokos átlaghőmérsékletet biztosító raktárépületektől, ezáltal alacsonyabb rezsiköltségeket eredményezve a bérlők számára.

A WING megoldások sikerének garanciája az összeszokott, profi projektcsapat. A sikerek bizonyítéka pedig, hogy a vállalat legutóbbi, 9.000 négyzetméter alapterületű csarnokfejlesztése az East Gate Business Parkban rövid időn belül érte el a teljes bérbeadottsági szintet, visszaigazolva az építészetileg és épületgépészetileg összetettebb, magasabb színvonalú csarnokok iránti igényt.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.