Évi 1300 tonna zöld hidrogént állít elő a Shell új németországi üzemében

2021.12.21. 14:42
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény egyik legfontosabb célja, hogy 2050-ig a globális átlaghőmérséklet emelkedése 1,5 °C alatt maradjon, a szén-dioxid-kibocsátás pedig csökkenjen. Ezzel esélyt adhatunk a globális felmelegedés korlátozására és arra, hogy biztosítsuk a jövőt az elkövetkező generációk számára.

A klímaváltozás hatásainak mérséklésére irányuló küzdelmet a Shell is elkötelezetten támogatja: komplex klímavédelmi programmal kívánja elérni, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon. A 2021. február 11-én közzétett „Powering Progress” nevű stratégia értelmében a Shell vállalta, hogy felgyorsítja nettó nulla kibocsátáshoz vezető utat, és 2030-ra 55 százalékkal csökkenti a hagyományos üzemanyagok termelését. Több alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiát – bioüzemanyagokat, zöld hidrogént, nap- és szélenergia által termelt villamosenergiát - kínál ügyfeleinek, a jelenlegi 3 százalékról 10 százalékra növeli a bioüzemanyagok és a hidrogén mennyiségét az általa forgalmazott közlekedési üzemanyagokban.

Itt állítják elő a legtöbb zöld hidrogént Európában

E célkitűzésekkel összhangban a németországi Wesselingben, a REFHYNE projekt keretében épült meg Európa legnagyobb zöld hidrogén elektrolizáló üzeme, a Shell Rhineland Finomító. A több mint 20 millió euróba kerülő projektet az Európai Bizottság Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozás (FCH JU) finanszírozza, a konzorcium tagjai a Shell mellett az elektrolízisgyártó ITM Power, a SINTEF kutatócég, ezenkívül a Sphera és az Element Energy tanácsadó cégek.

A polimer elektrolitmembrános (PEM) elektrolízisüzem tervezése 2018-ban indult, az átadására 2021. júliusában került sor. Az elektrolizáló modulokat az ITM Power tervezte és építette. A finomító csúcsteljesítménye összesen napi 10 megawatt, ami évente körülbelül 1300 tonna zöld hidrogén előállítását teszi lehetővé, megújuló energia felhasználásával.

Mi az a zöld hidrogén, és mire jó?

A zöld hidrogént megújuló energiából (szél-vagy napenergiából), elektrolízis-technológiával állítják elő úgy, hogy a két hidrogén- és egy oxigénatomból álló vízmolekulákat szétválasztják. A légkörbe jutó oxigén nem környezetszennyező.

A zöld hidrogén olyan iparágakban is használható, amelyeknél korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy szén-dioxid-mentesen működjenek, és nagy szerepe lehet a közlekedés dekarbonizációjában is. A megújuló energiák felhasználásával előállított hidrogén a műtrágyagyártás, az üveggyártás, a cementipar vagy a vegyipar környezetbarát alapanyagaként is hasznosítható, az acéliparban pedig helyettesítheti a feketekőszénből kinyert kokszot a nyersvas-termelésben.

Van jövője a házak és lakások fűtésénél, ha földgázzal keverik, még a meglévő gázcsövek sem igényelnek cserét. A zöld hidrogénnek szerepe van a megújuló forrásból származó áram tárolásában, üzemanyagként nehézgépjárművek, hajók és repülőgépek számára jelent környezetkímélő alternatívát.

A Shell a zöld hidrogént alacsonyabb szén-dioxid-tartalmú üzemanyagok előállítására, illetve más iparágak szén-dioxid-mentesítésére használja fel. Az energiaipari vállalat azt is tervezi, hogy új üzemében megújuló villamos energiából és biomasszából készülő, fenntartható repülőgép-üzemanyagot gyártson és megújuló technológiára épülő cseppfolyósított földgázt (BioLNG) előállító üzemet nyisson.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.