Téli álom hófehérben a Schladming-Dachstein régióban

2021.12.21. 14:28
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Fenntarthatóság és flambírozott császármorzsa – csupán 2 ok, hogy idén itt síeljen!

Hóborította hegycsúcsok, érintetlen havas tájak és csendes erdők – ilyen a tél a Schladming-Dachstein régióban. A Stájerországban található üdülőrégió egyedülálló alpesi környezettel, páratlan gasztronómiai élményekkel és hamisítatlan stájer szívélyességgel várja a vendégeket: a jól sikerült téli üdülés lehetőségei itt szinte korlátlanok.

A tél Schladming-Dachsteinban igazán csúcsformában érezheti magát: errefelé 4 síelhető hegy néz egymással farkasszemet. A kivételesen jó földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően itt korán kezdődik a téli szezon – és akkor a Dachstein gleccsert még nem is említettük. 2021 telén 84 modern kabinos felvonó és széklift, 100 rusztikus hütte és nagyjából 230 kilométer hibátlanul gondozott pálya várja a tél szerelmeseit. Ha mindez kevésnek tűnne, Schladming-Dachstein Ausztria legnagyobb síszövetségéhez tartozik, márpedig a Ski amadé egyetlen síbérletével 760 kilométernyi összefüggő pálya síelhető be.

Téli álom hófehérben © Schladming-Dachstein Tourismusmarketing GmbH/Georg Knaus
Téli álom hófehérben © Schladming-Dachstein Tourismusmarketing GmbH/Georg Knaus

Természetesen a Schladming-Dachstein régió szállásai is hozzájárulnak a feledhetetlen téli üdüléshez. A maga nemében mindegyik egyedi, mégis van bennük valami közös: a helyiek vendégszeretete. Legyen szó a barátságos „Grias di” üdvözlésről vagy a házigazda személyes tippjeiről – itt mindenki az első naptól kezdve igazán otthon érezheti magát.

4 hegyet összekötő sípályarendszer

A Hauser Kaibling és kifejezetten széles pályái a 4 hegyet összekötő sípályarendszer első beszállópontjának számítanak. Itt 1800 méteres magasságban egy különleges élményszigetet fotóponttal és kényelmes ülőalkalmatosságokkal várja a lazulásra vágyókat.

A Hochwurzen különösen a családok körében népszerű. Családbarát, sportos és ami a legfontosabb, széles lejtők várják itt a téli sportok kedvelőit. A kínálat csúcspontja az éjszakai síelés. Esténként 19–23 óráig reflektorok fényénél lehet csúszni, ráadásul egy 7 kilométer hosszú, kivilágított szánkópályán száguldhatnak kisebbek és nagyobbak egyaránt.

Esti síeléskor érdemes betértni a hangulatos Hochwurzenalm hüttébe © Schladming-Dachstein/Mathaeus Gartner
Esti síeléskor érdemes betértni a hangulatos Hochwurzenalm hüttébe © Schladming-Dachstein/Mathaeus Gartner

A gyermekek számára a Reiteralmon, közvetlenül a kabinos felvonó hegyállomásánál található egy napsütötte gyermekbirodalom, ahonnan ráadásul lélegzetelállító kilátás nyílik a Dachsteinra is. És mit szólnának vajon a gyerekek, ha Asterix-szel és a gallokkal tanulhatnának síelni? Egy remek élménypark várja őket a gall sífaluban Michaelerberg-Pruggern-ben: többek között 85 méteres varázsszőnyeg, római őrtorony és beszélő gall szobrocskák! A férfiak szlalomversenyének otthont adó Planai gyermekbirodalmában a profi felkészültség mellett még xilofon is van a pályán, ahol csúszás közben síbotjaikkal zenélhetnek a gyerekek.

Funslope akadályokkal a lelkes hótörpéknek © QParks/Katja Pokorn
Funslope akadályokkal a lelkes hótörpéknek © QParks/Katja Pokorn

A dinóktól a Holdraszállásig a Dachstein gleccseren

Egy külön világ azoknak, akik imádják a magaslati levegőt: Stájerország legmagasabb pontjáról szép időben Csehországig és Szlovéniáig is ellátni. Ha át szeretné élni a szabadság élményét 2700 méteren, több lehetőség is kínálkozik a kellemes borzongásra: egy függőhíd a mélység felett és egy „lépcső a semmibe” – mindkettőn szolid 400 méteres mélység felett álldogálhatunk, aztán ott van még a Skywalk, amely a kevésbé vakmerők is bevállalhatnak: itt csupán a Hunerkogel 250 méteres, függőleges sziklafala tetejéről csodálhatjuk a körpanorámát.

A gyerekes családok kedvence lesz a Jégpalota, ahol a kivilágított jégszobrok többféle témából is merítenek: 6 méterrel a jég alatt a művészek fontos történelmi mérföldköveket álmodtak jégszobrokba.

Alpesi gasztronómia: Kulináris élmények és a legjobb hütték a hegyekben

Síelés, téli túrázás, szánkózás, sífutás – a Schladming-Dachstein régió változatos téli programkínálattal csábít kikapcsolódásra. Egy dolog azonban közös bennük: valamennyi szabadtéri aktivitás nagyszerűen kombinálható kulináris élvezetekkel. A hegyi éttermek, valamint a számtalan rusztikus hangulatú hütte a legkülönfélébb finomságokkal kényezteti az ínyenceket.

A négy Gault Millau szakácssapkával kitüntetett Richard Rauch séf projektjének része a Sondlalm, amely egyedülállóan finom, házi készítésű süteményekkel várja a vendégeket. A parányi, hagyományos hangulatú hütte egy völgyben található, és télen egy karbantartott túraútvonalon, sífutó lécekkel vagy lovas szánnal érhető el. is. Az igazi ínyenceknek érdemes előre helyet foglalni a szintén aprócska Halseralm hüttében, hiszen ki akarná kihagyni a flambírozott császármorzsát? Hamisítatlan rusztikus környezetben fogyaszthatjuk el ezt a finomságot is. A hütte megközelíthető egy karbantartott téli túraútvonalon, sífutó síléccel és lovas szánnal egyaránt

A gasztronómiai élmények is az üdüléshez tartoznak © Schladming-Dachstein/Christine Hoeflehner
A gasztronómiai élmények is az üdüléshez tartoznak © Schladming-Dachstein/Christine Hoeflehner

Ramsaui bio-úttörők

2000-ben összesen 10 szálláshely, biogazdálkodó és kereskedő fogott össze a Schladming-Dachstein régióban található Ramsau am Dachsteinban, hogy a vendégeknek 100%-ban bioüdülést kínáljanak. Ma már több hagyományos fogadó, elegáns étterem és szálloda kínál kizárólag bio alapanyagokból készült ételeket. E szolgáltatók mindegyike szigorú ellenőrzési folyamat során nyerte el a „hiteles bio” minősítést. Ez a régió büszkélkedhet a legtöbb, szigorúan „bio” szálláshellyel Ausztriában: szám szerint tizenöttel.

Ezzel azonban a környezettudatosság még nem ért véget a Schladming-Dachstein sírégióban.

A Planai síterület napenergiát használ. Az ultramodern 10 személyes kabinos felvonó 2019 óta üzemel a Planai-on – az idei nyártól pedig a hegyállomás környezetbarát napenergiával működik. Ezzel a Planai-Hochwurzen-Felvonótársaság igazán jó példát mutat az éghajlatvédelem terén – 2002-ben egyébként elsőként, önként jelentkeztek egy környezetvédelmi auditra, ahol elnyerték az „ökológikus síparadicsom” minősítést. Természetesen a többi régiós síterület sem szeretne elmaradni a Planai mögött. A Riesneralm síterep saját vízerőművet helyezett üzembe a völgyállomáson. Ez azt jelenti, hogy a Donnersbach patakból származó vízzel most már áramot és havat is elő lehet állítani. Ráadásul az egész térségben rendkívül jól kiépített a síbuszrendszer, melyet a síbérlettel ingyen vehetünk igénybe, így elkerülhető a tömeg a felvonók alatti autóparkolókban és az utakon.

Természetesen nem hiányozhatnak a wellnessélmények sem. Ez a medence a Hotel Schweigerhof vendégeinek nyújt ellazulást © Schwaigerhof/Mario Gaertner
Természetesen nem hiányozhatnak a wellnessélmények sem. Ez a medence a Hotel Schweigerhof vendégeinek nyújt ellazulást © Schwaigerhof/Mario Gaertner

És ez még mind semmi. Hallott már a Snow Farming-ról? Néhány síterep, köztük Ramsau am Dachstein is környezettudatos hógazdálkodást folytat. A tél végén minden évben összegyűjtik a megmaradt havat és letakarják. Az ötlet lényege, hogy az előző télről megmaradt havat a következő évben újra fel lehet használni. Ha tehát a síelés ökológia lábnyoma miatt aggódik, de a tél iránti szerelme nincs múlóban, akkor is Schladming-Dachstein lehet a tökéletes választás az idei síüdüléshez!

Ide kattintva még többet megtudhat a környezettudatos sírégióról, Schladming-Dachsteinról

#winterliebe #szeretematelet

Teaserkép: *Schladming-Dachstein-Tourismusmarketing-GmbH, Georg-Knaus

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.