Ne kockáztasson, végezzen otthon COVID-tesztet!

2022.02.08. 16:45
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Ma már mindenki számára elérhetőek a legújabb variánsokat is kimutató tesztek, ráadásul nem is kell értük mélyen a zsebünkbe nyúlni.

A koronavírus immár két teljes éve velünk van, a járványhelyzet pedig nagyon komoly egészségügyi és anyagi nyomást helyezett a lakosságra világszerte, különös tekintettel hazánkra. Mostanra több, mint 41 ezer honfitársunkat vesztettük el a COVID-19 következtében, és bár az átoltottságnak köszönhetően érezhetően jobb a helyzet, mint a vakcinák elterjedése előtt, továbbra sem lélegezhetünk fel.

Alfa, béta, gamma, delta

A kritikus helyzetet egyértelműen a vírus új, omikron variánsa okozza, amely hazánkban már a megbetegedések több, mint 94%-áért felelős. Hiába az általánosságban enyhébb tünetek, a kórházban ápoltak száma újra nőni kezdett. Ráadásul az omikron alvariánsa, a hazai szakemberek által csak lopakodónak nevezett mutáció már nálunk is felütötte a fejét.

Az országban egyelőre nincs influenzajárvány, vagyis aki légúti tüneteket, torokfájást, náthát, fejfájást észlel, az gyanakodhat az omikronra. Mivel a barátait, családtagjait, kollégáit senki nem szeretné kitenni a fertőzésnek, a legjobb, ha társasági összejövetelek, baráti találkozók, közösségi programok vagy családlátogatás előtt leteszteljük magunkat. Erre persze már jó ideje van lehetőség, ugyanakkor a laborban elvégzett PCR tesztek elég körülményesek és lassan készülnek el, a patikában vásárolható tesztek pedig vagy nem azt a feladatot látták el, amiért sokan megvásárolták őket, vagy viszonylag drágán pontatlan eredeményt adtak. De szerencsére ma már mindenki számára elérhetőek az olcsón beszerezhető, ráadásul nagyon megbízható koronavírus tesztek, mint amilyen a Tomex Orvostechnika Kft. által is forgalmazott, és a gyógyszertárakban országszerte kapható BOSON Covid-19 antigén gyorsteszt, amely igazoltan kimutatja az omikron fertőzést is.

Boson covid teszt.png

Antigén vs Antitest

Az otthon is elvégezhető tesztek már egy éve is elérhetőek voltak a patikákban, és bár a maguk 7000 forint körüli árával még mindig nem voltak kifejezetten olcsóak, meg sem közelítették a tesztelőállomások árát, így aztán nem csoda, hogy elkapkodta őket a lakosság. Ennek egyik oka minden bizonnyal az volt, hogy nem mindenki számára volt egyértelmű, hatalmas különbség van az antigén és az antitest tesztek között. Az első körben a gyógyszertárakban megjelent, szerológiai antitest tesztek az ujjbegyből vett vérmintákban kerestek olyan antitesteket, amiket az emberi szervezet a vírussal való találkozás után termel. Ezek akkor hasznosak, ha átestünk a koronavírus-fertőzésen vagy megkaptuk a védőoltást, és azt szeretnénk megtudni, védettek vagyunk-e, termel-e a szervezetünk antitesteket. Vagyis arra alkalmatlanok, hogy az aktuális fertőzöttséget kimutassák.

Az antigén tesztek professzionális környezetben, tesztállomásokon már régóta elérhetőek, a bárki által patikákban megvásárolható, önmintavételezésre engedélyezett változatok viszont csak tavaly nyáron bukkantak fel. Ezeknél a mintát nyálból vagy orrüregből vesszük, az eredmény pedig 15 perc alatt megvan.

Nincs fájdalom

Ha valakinek volt már orrgaratból vett mintás PCR vagy laborban elvégzett antigén tesztje, az bizonyára kellemetlen élményekről számolt be. Ilyenkor a pálcát jóval mélyebbre dugják, mint azt sokan elképzelhetőnek tartanánk. Egyesek emiatt választják önkéntes tesztelésnél azokat a készleteket, amik nyálból vesznek mintát, azonban nemcsak a félelmük alaptalan, de az eredmény helyességét is kockáztatják. A BOSON teszt az orrüregből vesz mintát, vagyis a pálcát mindössze 2,5 centi mélyen kell megforgatni az orrüregben, és az sem véletlen, hogy ez volt az első antigén teszt, amit az egész EU-ban engedélyeztek lakossági használatra: a BOSON 98,7%-os pontossággal képes a fertőzés kimutatására, akár már 1-2 nappal a tünetek felbukkanása előtt is. A non-invazív procedúra rövid ideig tart, és egyáltalán nem okoz fájdalmat, legfeljebb egy kis viszketést. A járvány elleni védekezést segítő eszközök nagykereskedelmeként indult Tomex Orvostechnika sem véletlenül döntött a BOSON tesztek forgalmazása mellett, amelyek már az ország legtöbb gyógyszertárában megtalálhatóak.

A tesztek első és legfontosabb tulajdonsága a megbízhatóság, különösen az otthon elvégezhető, önmintavételezős változatok esetén, hiszen itt a legnagyobb a hibalehetőség. A nyálból történő mintákat rengeteg dolog kontaminálhatja: az étkezés, a rágózás, a fogmosás, a különböző folyadékok elfogyasztása mind-mind vezethetnek fals negatív eredményhez, míg például a BOSON teszt eredményére kizárólag az orrspray lehet hatással, ez változtathatja meg az orrváladékot. Néhány százalékpontnyi különbség elsőre talán nem tűnik soknak, de a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nyálból vett tesztek két-háromszor annyiszor jutnak fals negatív eredményre, mint az orrtesztek.

Omikron ellen

Ahogy a cikk elején is említettük, a hivatalos adatok alapján a hazai fertőzötteknél 94:6 az omikron:delta arány, előbbiből ráadásul már egy új alvariáns is megjelent, amit itthon is kimutattak. A legfontosabb szempont tehát, amikor önmintavételezős tesztet választunk, hogy az képes legyen az omikron variáns kimutatására. A BOSON antigén teszt nem a vakcinák esetében sokat emlegetett S-proteint, hanem a Nukleokapszid-fehérjét vizsgálja, ennek köszönhetően pedig igazoltan kimutatja az omikron variánst is.

Tesztelni, tesztelni, tesztelni

Bár egyes országokban már a korlátozások feloldását készítik elő, a koronavírus európai terjedése egyelőre nem lassul. A korábbiaknál sokkal fertőzőbb omikron, és ennek nemrég megjelent, itthon csak lappangónak nevezett újabb alvariánsa a jelek szerint egyelőre nem megy sehová. Ha mi viszont mennénk, akkor mindenképp érdemes tesztelni. A patikákban kapható, az omikront is igazoltan kimutató BOSON tesztért már nem kell egy vagyont fizetni, két-háromezer forint körüli összegért megbizonyosodhatunk róla, hogy nem visszük haza a vírust, amikor meglátogatjuk a szeretteinket, nem kockáztatjuk a barátaink egészségi állapotát egy találkozón, vagy a kollégák épségét egy céges rendezvényen. Keresse a BOSON antigén tesztet a gyógyszertárakban, vagy a Tomex Orvostechnika Kft. weboldalán, ahol a járvány elleni védekezés összes fontos eszközét is megtalálja!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.