Ma már nem kellenek vagyonok a külföldi nyelvtanuláshoz – mondjuk a részleteket!

2022.06.02. 16:25
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
1.png

Egy japán mondás szerint, aki szereti a fiát, az utazni küldi. A keletről jövő bölcsességet minden szülő számára érdemes megfogadni, hiszen gyermekeik rengeteget profitálhatnak egy hosszabb-rövidebb külföldi tartózkodásból. Az utazás nemcsak nagy lépés lehet az önállósodás felé, a tanuló ráadásként közeli ismeretséget, „barátságot” köthet egy másik kultúrával. Ennek szerves – és talán legfontosabb  – része a nyelvtanulás. Külföldön szinte ragad ránk az adott ország nyelve és a tévhittel ellentétben egy ilyen nyelvtanfolyam nem számít megfizethetetlenül drágának.

A nyelvvizsga napjainkban már nem csak a felsőoktatás követelményei miatt fontos egy fiatal számára, sőt ez talán a kevésbé jelentős szempontok között van. Maga a nyelvtudás (akár van róla papír, akár nincs) ablak a világra, képesek leszünk kommunikálni olyanokkal, akik nem beszélnek magyarul, képesek lehetünk az anyanyelvünkön nem hozzáférhető írásokat, filmeket fogyasztani. A munkavállalásnál szinte behozhatatlan előnyt jelenthet, és itt nem feltétlenül kell csak és kizárólag a külföldi lehetőségekre gondolni, hiszen egyre több cégnél számít alapkövetelménynek, hogy a jelentkező képes legyen angolul vagy egyéb más nyelven megszólalni.

Szomorú tapasztalat, hogy a közoktatásban tanuló diákok nyelvtudása sok esetben hiányos.  A nagy létszámú nyelvi csoportokban kevés a lehetőség a beszédre, ebből következnek a bátortalan, megszólalni nem merő, tudásban cseppet sem magabiztos fiatalok, akik más körülmények között sokkal magasabb szintre juthatnának. A helyzetet nehezíti, hogy a tanárhiány miatt egyes helyeken  nincs is csoportbontás, azaz akár 20-25 tanuló is lehet a nyelvórán. A másik probléma pedig az, hogy a csoportok a legtöbb esetben nem homogén tudású nyelvi csoportok, ezért a lassabban haladók fogják „diktálni” az ütemet, így aki amúgy „hasítana”, az sem fejlődik megfelelően gyorsan.

2

Sokan gondolják úgy, hogy elég lesz a gyerekeknek filmeket nézni idegen nyelven. Az idegen nyelven elérhető filmek és sorozatok valóban jó hatással vannak a hallás utáni értésre, de könnyen belátható, hogy a beszédkészség nem fog számottevően fejlődni „passzív” tévézés közben.

A fiatalok közül sokan tehát rendelkeznek megfelelő nyelvtani alapokkal az iskolából és egész jó a beszédértésük, de nagyon gyámoltalanul, félve beszélnek.

A beszédkészség, vagyis a mindennapokban leginkább használható nyelvtudás fejlesztésének a „királyi útja” a külföldi nyelvtanulás, hiszen ilyen helyzetben rá vagyunk kényszerítve, hogy használjuk az idegen nyelvet, kénytelenek vagyunk legyűrni a félelmet, a „nem merek megszólalni” hozzáállás nem lesz ott az opciók között. Legyen bármilyen jó az itthoni nyelvtanár, a diák a csengő megszólalása után megint magyarul fog beszélni, míg anyanyelvi környezetben az egész világ „iskolává” válik, a boltban, a szálláshelyen, az utcán és a csoporttársakkal folytatott kommunikáció során ragadni fog rá az idegen nyelv, tudása és beszéde magabiztossá válik.

Gyakran hangoztatott ellenérv, hogy a külföldi nyelvtanulás drága, pedig ha a számok mögé nézünk, akkor rájövünk, hogy a vélekedés nem igaz, a magas ár csak látszólagos. Egy kéthetes tanfolyam szállással és félpanziós ellátással a Katedra Travelnél 350-400 ezer forintba kerül, a díj egy napra lebontva 25-30 ezer forintra jön ki, amit ha összehasonlítunk bármilyen, akár magyarországi nyaralás árával, kiderül, hogy igencsak kedvező árnak számít. A Katedra Travel csomagja a szálláson és ellátáson felül az intenzív, napi 4-6 órás nyelvtanfolyamot is tartalmazza, ezt átgondolva nem tűnik úgy, hogy mélyen kell a zsebünkbe nyúlni, ha gyerekünket külföldre küldjük nyelvet tanulni. Ráadásul a kaland, az élmény és a jövőbeli munkahelyi esélyek megfizethetetlenek.

A külföldi nyelvtanulás hatékonyságának a kulcsa a megfelelő iskola kiválasztása. Hallhatjuk innen-onnan, hogy a neten keresztül bárki, bármikor tud iskolát találni. Találni lehet, csak nagyon nem mindegy, hogy milyet, sajnos sok kellemetlenség érheti azt, aki egy nem akkreditált külföldi iskola mellett teszi le a voksát. A neten „sebtiben” fellelt iskolával kapcsolatban benne van a pakliban, hogy a tanfolyamok nem a meghirdetett (hanem jellemzően magasabb) csoportlétszámmal indulnak, és hogy a szállás jóval messzebb van az oktatási intézménytől, mint azt „beígérték”. Szomorú, de a nem akkreditált intézményekben előfordulhat az is, hogy nem anyanyelvi, vagy akár végzettség nélküli tanár tanítja majd a csoportot. Ezekkel szemben a Katedra Travel csak és kizárólag akkreditált iskolákba utaztat, így a szülő nyugodt lehet, hogy a gyermeke egész biztosan nem fog ilyen és hasonló negatív tapasztalatokat gyűjteni. Az is fontos szempont kell legyen, hogy ha bármivel elégedetlen az utazó, egy magyar utazási irodával áll szemben, míg a közvetlen foglalás esetén az igények érvényesítése egy külföldi jogi személlyel szemben nehézkes lehet.

Mielőtt döntünk, hogy milyen külföldi nyelvtanulási lehetőséget választunk gyerekünk számára, érdemes pár dolgot mélyebben átrágni, átgondolni, ilyen például a tanfolyam hossza. A szakemberek szerint legkevesebb két hétre van szükség ahhoz, hogy a magabiztosság érdemben fejlődjön, de a négy hét inkább javasolt, hiszen ennyi idő alatt akár szintlépés is történhet. Egy hónapos külföldi tartózkodás alatt például lehetséges akár B1-es szintről B2-re is eljutni. Ráadásul a négy hetes időtartam a költséghatékonyság miatt is jobban megéri, hiszen csak egyszer kell elutazni a 4 hetes tanfolyamért.

A nyelvtanárok között megegyezés van abban, hogy olyan közegben lehet a leghatékonyabban elsajátítani az adott nyelvet, ahol gyakorlatilag mindenki anyanyelvként beszéli. Gyakorlatban ez azt a tényt jeleni, hogy aki angolul akar tanulni, az Angliában, aki németül, az pedig Németországban, vagy Ausztriában válasszon tanfolyamot. Nagyon népszerű az angolul tanulók körében Anglia mellett Málta is, ahol a nyelvtanulást egy kellemes nyaralás élménnyel köthetjük össze.

A külföldi nyelvtanfolyamok célcsoportja alapvetően 3 korosztályra bontható: 18 éves kor alatt a leggyakrabban választott program a 24 órás felügyeletet és teljes ellátást is biztosító junior program. 16 éves kortól már választhatók a legtöbb iskolában a felnőtteknek szóló programok, amelyek nagyobb önállóságot követelnek meg a résztvevőktől. Az idősebb generációknak sem kell letenni a nyelvtanulásról, számukra a kulturális programokkal kiegészített, kisebb intenzitású senior tanfolyamok biztosítják az élethosszig tartó tanulás lehetőségét.

A Katedra Nyelviskola egyedülálló módon saját utazási irodával rendelkezik, a Katedra Travel öt kontinens 63 városában 9 nyelven kínál világjárással egybekötött nyelvtanfolyamokat fiatalok, felnőttek és senior korúak számára. A húsz éve működő iroda közel száz minőségi partneriskolával áll kapcsolatban, ahol a diákok nemzetközi csoportokban fejleszthetik nyelvtudásukat, ismerhetnek meg új kultúrákat és tehetnek szert új barátokra a Föld legkülönbözőbb országaiból.  A teljes körű ügyintézésen túl egyéb plusz juttatásokat is biztosítanak a velük utazók, tanulók számára: a csomagjuk egy vagy akár két db 32 órás online nyelvtanfolyamot is tartalmaz, továbbá egy ingyenes próbanyelvvizsgán is tesztelhetik a tudásukat a diákok a hazaérkezést követően. Ezeknek a kizárólag a Katedra által biztosított ingyenes többlet szolgáltatásoknak az értéke elérheti a 120 000 Ft-ot is, így ha ezeket is figyelembe vesszük, akkor már tényleg nem is olyan drága a külföldi nyelvtanulás!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.