Melyik kukába kerüljenek a mindennapos fogyasztási cikkek?

2022.06.13. 13:43
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Hova dobjuk a tejes dobozokat, chipses zacskókat, cigarettacsikkeket?

Egyre többet hallunk a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségéről, azonban még mindig nehéz eldönteni, hogy egyes használati cikkeket hova dobjunk, ha már nincs rájuk szükség. A közelmúltban egy újabb fontos változást vezettek be a szelektív hulladékgyűjtésben Magyarországon. Az idei évtől kezdve az italos kartondobozoknak a papír helyett a műanyaghulladékok között van a helyük, ezzel még tovább duzzad ennek a hulladéktípusnak a mennyisége.

shutterstock 1817801867

A chipses zacskó egy másik gyakori termék, amely rendszeresen a műanyagos kukákba kerül, de rendben van ez így?

A chipses zacskókkal két gond van: egyrészt, hogy jellemzően zsírosak, szennyezettek belülről, másrészt, hogy a tartalmukat vékony fémfólia védi. Ez a kettő külön-külön is elegendő okot ad rá, hogy ne dobjuk őket a műanyaghulladékok közé. Mivel Magyarországon jelenleg nincs megoldva az újrahasznosításuk, ezért kényszerűségből a háztartási kukákban van a helyük.

Mi a teendő egy másik, jelentős mennyiségű csomagolóanyaggal, a hungarocellel?

Szerencsére jobb a helyzet a hungarocellel, amelyből szintén rendkívüli mennyiségben képződik hulladék a megvásárolt tárgyak kicsomagolása után. Fontos, hogy ezt az anyagot nem szabad a sárga kukákba hajítani, aminek még csak nem is az az oka, hogy egy átlagos hűtőszekrény csomagolásának hungarocell-tartalma legalább másfél kukát megtöltene. Az aktuális szabályok [1] szerint a hungarocell műanyaghulladéknak számít ugyan, mégis tilos akár a ház körüli, akár a gyűjtőszigetek szelektív kukáiba bedobni. Helyette a legközelebbi hulladékudvarban érdemes leadni, ahol pontosan tudják, mi vele a teendő. A sárga kukákat pedig hagyjuk meg a hagyományos műanyagoknak: a PET palackoknak, a műanyagfóliának, és – a legújabb rendelkezések szerint – a kiöblített italos és tejes dobozoknak.

shutterstock 1789916903

Mi a helyzet az utcán gyakran fellelhető cigarettacsikkekkel?

Hasznos kiemelni, hogy a cigarettacsikkek egyszer használatos műanyagot is tartalmaznak, és eldobásuk károsítja a környezetet. Ezeket azonban nem lehet újrahasznosítani, így mindig tegyük őket a kommunális kukákba. Miközben a hagyományos cigaretták egyrészt az égésükkel képződő füst miatt károsítják rendkívüli módon az egészséget és a környezetet, az eldobott csikkek is komoly veszélyt jelentenek: egy angliai egyetem 2019-es [2] kutatása szerint a hagyományos cigaretta – leginkább bioműanyagból és cellulóz-acetátból készülő – szűrőjéhez felhasznált szerek mosódnak bele a talajba és károsítják a növényeket.

Ha tehetjük, inkább rá se gyújtsunk, hagyjunk fel ezzel a káros szokással. Ha valamilyen oknál fogva ez mégsem sikerül, gondoskodjunk a képződő hulladék megfelelő kezeléséről – ez alól pedig az égés nélküli termékek (e-cigaretta, hevítéses dohánytermékek, nikotinpárna) sem számítanak kivételnek. A megfelelő hulladékgazdálkodással mindannyian hozzájárulhatunk egy jobb holnap építéséhez és a természet védelméhez, miközben rendezettebb körülményeket biztosítunk magunknak a mindennapi életben.

A cikk megrendelője a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.


[1] https://meps.hu/eps-hulladek-begyujtese-feldolgozasa-ujrahasznositasa/

[2] https://aru.ac.uk/news/cigarette-butts-hamper-plant-growth-study

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.