2022.07.13. 16:41
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A három Balaton-felvidéki falut: Kapolcsot, Vigántpetendet és Taliándörögdöt évről évre összekapcsolja az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, amely ezen a nyáron július 22. és 31. között vár minket. A több mint kétezer program közül most olyanokat ajánlunk, amelyek újdonságnak számítanak az idén 31 éves Völgy repertoárjában. 

völgy főtér

A hatalmas, ám mégis emberléptékűnek megmaradt fesztivál az év e tíz napján „belakja” az egész környéket: részévé válik a települések szövetének, a tereknek, portáknak, udvaroknak, pajtáknak és patakpartnak. A zenei felhozatal zavarba ejtően színes, ugyanis szinte a teljes hazai könnyűzenei palettát fellelhetjük az olyan fesztiválkedvencektől kezdve, mint a Bohemian Betyars, a Margaret Island, hiperkarma vagy a Vad Fruttik, az Analog Balatonon, a Bagossy Brothers Company-n, az Aurevoir-on, Beton.Hofin, Dés Lászlón és a Carson Comán át a 30. születésnapját ünneplő Parno Grasztig. Kőbánya Udvarában játszik majd többek közt a Klasszik Lasszó, debütál a fesztiválon Tátrai Tibor új zenekara a godfater., a Jazztelen, a Platon Karataev, az Ivan & The Parazol, a Hősök, a Sorbonne Sexual, a Ruby Harlem, a Subtones, a Fran Palermo, a Middlemist Red, a Konyha és a Mattset is, de külön helyszínt kap a jazz, a folk, a világzene és a komolyzene is. Emellett színházi előadásokat, újcirkusz-produkciókat, irodalmi programokat, workshopokat, izgalmas beszélgetéseket és még sportos programokat is találunk a kínálatban, a legkisebbek pedig a Gyermekvölgy eseményein érezhetik jól magukat. Ajánlónkban a friss csemegékből adunk egy kis ízelítőt.

Zene és irodalom összefonódása

A Petőfi Kulturális Ügynökség és Petőfi Irodalmi Múzeum közös helyszíne, a Petőfi Udvar idén új helyszínen, Kapolcson vár könnyűzenei koncertekkel, kortárs és klasszikus irodalmi programokkal, gyerekprogramokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel. Ezen a helyszínen játszanak a Hangfoglaló Program idei támogatottjai és a Hajógyár popkulturális platformján korábban már szerepet kapó produkciók is; fellép többek közt a The Biebers, a Kaukázus, Petruska, Ohnody, a Little G Weevil Band, és akusztikus koncertekből sem lesz hiány – ilyen felállásban találkozhatunk Azariah-val és Bérczesi Robival is. A Hajógyár és az A38 közös, összművészeti sorozata ugyancsak ide költözik a fesztivál ideje alatt: a Zene x Szöveg keretein belül az egykori Akkezdet Phiai-ból ismert Said és az Elefánt frontembere, Szendrői Csaba mesélnek a szövegírásról, de szó lesz még a zene és a színház, valamint a zene és az irodalom kapcsolatáról is. Az Eleven Költők Társaságának estje is ezen gondolatiság köré épült, a zenekar ugyanis kortárs költők verseit álmodja dalokká. Mindemellett irodalmi koncerteken idézhetjük meg Nemes Nagy Ágnes vagy Pilinszky János alakját, és hallgathatunk slam poetryt a műfaj legrangosabb magyar képviselőitől.

völgyimpró

A legfrissebb hazai kortárs előadók

Szintén új udvarként mutatkozik be idén A Kert, amely Taliándörögd frissen pulzáló újzenei ütőere lesz olyan előadókkal, mint Beton.Hofi, Saya Noé, Deva, az Analog Balaton, Perrin, a Freakin’ Disco, a Yesyes, a Belau vagy éppen a Galaxisok. Amellett, hogy a legfrissebb, legaktuálisabb magyar zenékre bulizhatunk itt az altertól kezdve az elektrón át a pszichedeliáig, a workshopokon akár saját lemezborítónkat is elkészíthetjük.

Önfeledt délutáni jammelések

A tavalyi siker nyomán újra lesz a Petőfi Tv és Rádió bemutatója, a Völgyimpró is, ahol a Blue sPot zenekar vendégeiként a fesztivál előadóit láthatjuk egy kis közös örömzenélés közben a kapolcsi Káli Kunyhóban. Míg az előző évben még csak a szemfülesek csíphették ezeket az alkalmakat, amelyeknek a híre gyakorlatilag szájhagyomány útján terjedt a közönség berkeiben, idén már a programfüzetben is megtalálhatjuk, hogy kik lesznek az aktuális fellépők. A kettőkor kezdődő jam sessionökre naponta más-más zenészek érkeznek, hogy legendás bluesok és megzenésített versek fölött kacsintsanak össze. Az improvizatív minikoncerteken például Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Jónás Vera, Dióssy D. Ákos és Szirtes Edina Mókus, valamint a Vodku Fiai és Gryllus Dániel is részt vesznek majd.

völgy koncert

Nyáron sem maradunk színház nélkül

Tavaly, a Művészetek Völgye 30. jubileumán debütált a fesztivál első saját darabja, A tehetséges Mr. Ripley, ami jelenleg a budapesti 6Színben fut. A hagyomány folytatásaként idén a Peter Quilter által írt Mr. és Mrs. (Duetts) című előadást mutatják be a Völgy teátrumában, a taliándörögdi Színház Színpadon, Somogyi Szilárd rendezésében. A főszerepeket Janza Kata és Szabó P. Szilveszter játsszák, a díszletért és jelmezért pedig Rákay Tamás tervező felel. A fordulatos cselekményű, érzelmi mélységekben és magasságokban, ugyanakkor humorban is bővelkedő darab különlegessége, hogy két szereplőre, ám összesen tíz szerepre: öt különböző élethelyzetben lévő női és férfi karakterre íródott. A premier rögtön a Völgy nyitónapján lesz, ezt követően pedig többek között a Veszprémi Petőfi Színház, az Art-Színtér, a Proton Produkció, az Orlai Produkció, a Nézőművészeti Kft. és a Dollár Papa Gyermekei előadásait láthatjuk, a közönségkedvenc Momentán Társulat kapolcsi udvara pedig a kreatív improvizatív színház fellegvára lesz. Az operarajongók idén a vigántpetendi Cirque du Tókert helyszínén az OPERA előadásával, a Háry Jánossal is találkozhatnak.

A részletes programkínálatért érdemes a Művészetek Völgye honlapját böngészni vagy letölteni a fesztivál saját applikációját, ahol a fesztiválozók kedvenc programjaikat is bejelölhetik.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.