Feltörekvő európai előadók az A38-on

2022.10.04. 10:55
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Kilenc európai ország legfrissebb tehetségei érkeznek a Hajóra.

Hatalmas visszatérések és óriási bemutatkozások az A38 októberi programjai között. Hosszú idő után újra a Hajó fedélzetére lép a New Model Army, de a Turbo koncertjére is éveket kellett várni. Rengeteg európai tehetség is érkezik, sok magyar feltörekvő társaságában.

Hajógyár portrék

A Hajógyár októberben is megmutatja a zene, a divat, a színház és a tánc alkotói folyamatait és kapcsolódási pontjait, amihez egyszerre kér segítséget friss, feltörekvő tehetségektől és tapasztalt hazai előadóktól. Az A38 Hajón rendezett keddi portré estek a hónapban olyan művészeket csábítanak a színpadra, mint Agócs Márton és Fejér Mihály az Aurevoir. zenekarból, Takács Dorina ( Дeva) és Oláh Anna divattervező és festőművész, Prieger Zsolt az Anima Sound Systemből és Likó Marcell a Vad Fruttik szövegírója, énekese, frontembere.

Hajógyár - Fotó: Gündüz Attila
Hajógyár - Fotó: Gündüz Attila

Hazai pálya

Szárnybontogatók és visszatérők, friss ütemek és otthonos dallamok érkeznek a Hajóra októberben. A 15 éves jubileumi évét ünneplő Budapest Bár október 12-én áll a színpadra Farkas Róberttel, Tóth Verával, Németh Jucival, Frenkkel, Szűcs Krisztiánnal, Kollár-Klemencz Lászlóval és Mező Misivel. Másnap, október 16-án már a Turbo zenekaré a staféta, akik két év után adnak újra koncertet, minden bizonnyal nem kis megőrülést hozva a közönség estéjébe. A Turbo az eddigi öt lemezéből szemezget, előttük pedig az a nem rég Tanka Balázs által zsűrizett Nular melegít, aki egyedül, ujjdobolással szólaltat meg egy komplett djent/progmetál zenekart.

Turbo - Fotó: Marossy Norbert
Turbo - Fotó: Marossy Norbert

Hosszú ideig minden évben koncertezett a KFT az A38-on, minden alkalommal egyedi műsorral. A 2019 utáni kényszerű kihagyás után végre folytatódik a sorozat, október 19-én újra a Hajó színpadán a KFT, olyan vendégekkel, mint Mohai Tamás, Sárik Péter, Solti Jánoska és Szekeres András.

Október 28-án a Middlemist Redből is ismert Nóvé Soma és Riederauer Dániel pár éve debütált projektje, a Samurai Drive veszi be a Hajó koncerttermét. Éjféli mozik, pislákoló kék és lila neonfények. Az elektronikus, a blues és az újhullámos zenék stílusa találkozik a film noir esztétikájával.

A hónapot a kelet-európai poszt-punk legszívósabb túlélője, a Tudósok zárja október 31-én egy különleges, dupla koncerttel. Az est első része a Lomtalanítás Opera ősbemutatója lesz, amelyben drMáriás szép a puszta, Űrboksz madrigálok, Lomtalanítás és más köteteiből válogatott szövegei kelnek életre drámai előadásában, a második felében pedig a Tudósok Zombiűző koncertje küzdi le a sötétséget a Hajó gyomrában.

Nemzetközi felhozatal

A hónap elején, október 6-án a koppenhágai székhelyű Eivør éles kontrasztot hoz a sötét textúrájú, mégis élénken dallamos hangzással, amelynek középpontjában Eivør magával ragadó énekhangja áll. Míg eredete a feröeri népi éneklésben rejlik, Eivør legutóbbi munkája az elektronikus zene végtelen lehetőségei iránti rajongását tárja elénk.

Az október 7-én színpadra álló Cari Cari Primavera Soundos, barcelonai fellépését a Rolling Stone Magazine a fesztivál legnagyobb találatának nevezte, albumturnéjukon szinte minden fellépésük teltházas lett.

A szeptemberi Stavroz után, újabb Cercle és Boiler Room videóból ismerős producer, Satori jön a Hajóra október 22-én. Satorit az elektronikus világzene megörökítése ihlette, amit zenekaros felállásban és egyedül színpadra lépve is elég sikeresen ad át. A szezon egyik kötelező programja a műfaj rajongóinak.

Az 1980-ban alakult New Model Army pályája során számos stílust érintett: aggattak rájuk post-punk, folk-rock, political rock, goth és metál címkéket is, de progresszivitásuk bebizonyította, hogy egy stílushoz vagy holdudvarhoz sem sorolhatók igazán. Ezzel a sokszínű, folyton változó világgal jutottak milliós lemezeladásokhoz és olyan hűséges rajongótáborhoz, akik évtizedek óta kitartóan követik az útjukat. A zenekar negyven évet ünneplő turnéja október 27-én ér az A38-ra.

Bemutatkozó európai tehetségek

Az A38 évek óta a Liveurope projekt egyik szereplője,  amely az Európai Unió támogatásával, több európai klub, kulturális intézmény és koncerthelyszín összefogásával jött létre. Az együttműködés legfontosabb célja, hogy összehangolt promócióval, turnészervezéssel segítse fiatal, pályájuk elején álló zenekarok és előadók nemzetközi bemutatkozását.

Októberben kifejezetten sok fiatal tehetség lép fel a Hajón, a friss zenéket keresőknek nem is nagyon érdemes más programot szervezni a hónapra, nyolc estéjük foglalt. Litván, német, katalán, lengyel, francia és szlovák kalandozások a Hajó orrában kialakított stúdióban.

Az európaiak mellett a koncerteken egy-egy magyar feltörekvő előadó is színpadra lép, így tesz majd a Maluridé, Zsüd, és a Veni is.

Az A38 korábbi koncertfelvételei mindenki számára szabadon elérhetőek a Hajó tematikus Youtube csatornáin:
Összművészeti programok, streamek, interjúk: A38 Hajó
Pop, indie és elektronika: A38 Vibes
Rock, metal, hardcore: A38 Rocks
Nép- és világzene: A38 World
Jazz és experimentális zene: A38 Free

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.