A siker tusái – Mizsér Attila öttusázó motivációs modellje

2022.10.27. 09:05
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A PALLAS ATHÉNÉ KÖNYVKIADÓ AJÁNLÓJA
Mizser Attila-A siker tusai 3

A legnehezebb helyzetben is képesek vagyunk továbbmenni, folytatni a célunkhoz vezető utat – állítja Mizsér Attila olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó a Pallas Athéné Könyvkiadónál megjelent A siker tusái című kötetében.

Nagy érték, ha tisztán látjuk az elakadásainkat, illetve, ha tudjuk, miből meríthetünk erőt azok megoldásához. Ez a könyv abban támogat téged, hogy állj meg, olvass, gondold át a helyzeted, és használd az általam megmutatott és hasznosnak talált kapaszkodókat.

– biztatja az olvasókat Mizsér Attila. A könyvben részletesen bemutatja a Bajnokok útja elnevezésű motivációs modelljét, amelyet már egyetemen is tanít, és amelyet széles körben alkalmaznak az üzleti és a sportvilágban is.

Mizsér Attila 1

A Bajnokok útja modellt sportpályafutása tanulságai alapján alkotta meg. A konkrét versenyhelyzetek nyomán feltárul, miként gondolkodott, hogyan szedte össze magát a kritikus pillanatokban. Az ezek tanulságai nyomán felépített motivációs útmutató a mindennapokban is alkalmazható gondolkodási és viselkedési minta. Ennek – mint az öttusának – öt eleme van: KUDARC -> CÉL -> ERŐSSÉGEK -> ITT ÉS MOST -> DÖNTÉS. Ezek az elemek egymásba olvadhatnak, a gyakorlás és a tudatossági szintünk folyamatos fejlesztése során pedig elérhetjük, hogy később már nem is kell külön figyelmet fordítani az egyes lépésekre.

A modell elméleti alapjainak és egyes elemeinek ismertetése után következnek a történetek, amelyek végén Mizsér Attila minden esetben kiemeli a séma működése szempontjából fontos mozzanatokat.

Mizser Attila-A siker tusai 1

Egy ilyen emlékezetes történet például az 1985-ös melbourne-i futása az egyéni világbajnoki címért, amikor a táv felénél bennragadt a szögescipője a sárban. Hogyan volt képes megtartani az előnyét, és megnyerni az aranyérmet? Hogyan mutatkozik meg ebben a sztoriban a motivációs modell?

KUDARC volt ez a helyzet,

sokkhatás a javából, önvád, kétségbeesés, pánik. A nagy kérdés, hogy mennyi időt vesztegetünk el ebben a tehetetlen állapotban. Mert a kivezető út abban rejlik, hogy a lehetőségeinkre koncentrálunk. Vagyis a CÉL-ra: azon ritka pillanatra, hogy egy versenyző eljut egy nagy győzelem kapujáig, ezt ki kell használni. Az ERŐSSÉGEK-re: mi az, amire építeni tudok? Ebben a helyzetben a legkézenfekvőbb erősségem az előnyöm. Az ITT ÉS MOST-ra: ha már megvan, és dolgozik benned a motiváló cél, tisztában vagy az erősségekkel, jön a kérdés: ennek tudatában mit teszel itt és most? Majd DÖNTÉS-re: mindent mérlegelve eldöntöttem, megfutom a féllábas szögescipővel a következő 800-1000 métert olyan erősen, ahogy csak bírom, hogy az ellenfél ne kaphasson lélektani támaszt a csökkenő hátrány érzékelésével.

A siker tusái című kötet exkluzív kiadói áron vásárolható meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Úri utca 21.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

Mizser Attila-A siker tusai 2
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.