Mitől lesz egészséges a macska emésztése?

1108x628 01
2023.02.17. 15:06 Módosítva: 2023.02.17. 15:06
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A macskatartók népes táborának nap mint nap megannyi kérdése vetődik fel kedvencével kapcsolatban: hogyan tehetné kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé, mi lenne számára a megfelelő táplálék, és hogyan tudná támogatni az emésztését. Mindezekben a közös nevező bizony nem más, mint a bélmikrobiom! Lássuk, mit kell tudni a cicák egészségének belső védőpajzsáról.

Amikor kedvenceink kapcsán szóba kerül az emésztőrendszer témája, hajlamosak vagyunk úgy tekinteni rá, mintha egyetlen lényeges funkciója maga az emésztés lenne, pedig ennél jóval többről van szó. A macskák emésztőrendszerének egészsége szorosan összefügg cicája bélmikrobiomjának állapotával. Amennyiben a mikrobiom megfelelően működik és hozzájut az összes szükséges tápanyaghoz, hatékonyan támogatja a macskák emésztését és hozzájárul kedvence jóllétéhez. Cicája egészsége kívülről is megmutatkozik!

De mi is a mikrobiom?

Habár a baktériumok elsősorban valami veszélyes, kártékony dolgokként élnek a köztudatban, valójában rengeteg törzsük elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. Az emlősök szervezetében mikroorganizmusok ezrei alkotják a mikrobiomot, amely legnagyobb részben az emésztőrendszerben található. A mikrobiom egy dinamikus ökoszisztéma, amely az állat testében élő mikroszkopikus baktériumok összességét jelenti, genetikai állományukkal és metabolitjaikkal együtt, valamint azt a környezetet, amelyekben ezek élnek.

727x409 02

Egyedi és folyton változik

Minden mikrobiom teljesen egyedi – akárcsak például az embereknél az ujjlenyomat. A cicák kész mikrobiom nélkül jönnek világra, ám a születésüktől fogva azonnal elkezdődik a betelepülése, majd ez a fantasztikus rendszer folyamatosan épül és változik, attól függően, hogy milyen dolgokkal kerülnek kapcsolatba a négylábúak: ilyen a környezet, a táplálék, vagy az őket körülvevő emberek.

Tartsuk egyensúlyban!

Egy egészséges cica szervezetében a hasznos és a káros baktériumok egyensúlyban élnek együtt. Ha ezek aránya felborul, bizony kellemetlen tüneteket, sőt akár komolyabb problémákat is tapasztalhatunk. Az emésztőrendszerben elszaporodhatnak a káros baktériumok, rossz általános állapot jelentkezhet, valamint emésztőszervi panaszok alakulhatnak ki, mint például fokozott gáztermelés, hasmenés, bélsárrekedés, rossz lehelet. Sőt, komolyabb egészségügyi problémákra is számíthatunk, mint az immunrendszer nem megfelelő működése miatt kialakuló bakteriális, vírusos vagy parazitás fertőzések, a nem megfelelő emésztés miatti felszívódási problémák, szőr- és bőrproblémák, illetve kondícióromlás.

Hogy ezt megakadályozzuk, fontos tisztában lenni a mikrobiom-egyensúly felborulásának okozóival:

  • hirtelen étrendváltoztatás
  • stressz
  • nem kiegyensúlyozott étrend
  • antibiotikumok
  • fel nem derített krónikus emésztőszervi problémák

A macskák köztudottan az egyensúlyozás mesterei, ám a mikrobiom ideális állapotának megtartásához a gazdi segítségére is szükségük van. A kiegyensúlyozott mikrobiom segíti a jó emésztést, támogatja az erős immunrendszert, ezáltal védelmet biztosít a potenciális betegségekkel szemben. Kutatások kimutatták, hogy a macskák immunsejtjeinek 70%-a az emésztőrendszerben tárolódik, éppen ezért a megfelelően működő emésztőrendszer nélkülözhetetlen a cica egészsége érdekében.

Kulcsfontosságú az étrend

Amennyiben a bélmikrobiom megfelelően működik és hozzájut az összes szükséges tápanyaghoz, hatékonyan támogatja a macska emésztését és hozzájárul a kis kedvenc jóllétéhez. Többek között a mikrobiom támogatása érdekében is fontos, hogy a macskák eledele az összes szükséges tápanyagot tartalmazza. Általánosságban elmondható, hogy étrendjüknek fehérjében magasnak, szénhidrátban alacsonynak kell lennie, tartalmaznia kell rostokat, prebiotikumokat, teljes kiőrlésű gabonákat, valamint kiváló minőségű, jó emészthetőségű állati fehérjéket.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.