Teljes kollégiumi díjtámogatással várja a leendő hallgatókat a pécsi orvos- és gyógyszerészkar

Cover foto 16 9
2023.01.18. 11:04
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Térítésmentes lehet az első éves kollégiumi elhelyezése azoknak, akik a 2023-as felvételi eljárás során kerülnek be a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar vagy a Gyógyszerésztudományi Kar osztatlan képzésre, illetve a biotechnológia BSc vagy MSc képzésre. A 10 hónapos teljes mértékű támogatáshoz – a sikeres kollégiumi pályázat mellett – csupán az szükséges, hogy a leendő hallgatók első helyen jelöljék a pécsi orvos- vagy gyógyszerészképzőt, és 2023 szeptemberében kezdjék tanulmányaikat.

Javában zajlik a felsőoktatási felvételi eljárás, melynek keretében 2023. február 15-ig lehet jelentkezni az idén szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. A PTE Általános Orvostudományi Karán és társkarán, a PTE Gyógyszerésztudományi Karán 80-nál több ország több, mint 3500 hallgatója tanul magyar, angol és német programban.

A pécsi orvosi az általános orvos- és fogorvosképzés mellett biotechnológia mesterképzést, PhD- és szakorvosi képzést is nyújt 33 szakterületen. Az egészségügyi mérnökképzés 2021-es indulása óta olyan szakemberek képzése is zajlik Pécsett, akik az orvos-mérnöki határterületen képesek különböző műszaki problémák megoldására, ezek klinikai gyakorlatban való használatára. A pécsi gyógyszerészkaron 2022 szeptemberében indult, Magyarországon egyedülállóan, kizárólag angol nyelven zajló biotechnológia BSc képzés világszerte keresett tudást, számos különböző karrierutat, valamint már az oktatás ideje alatt konkrét ipari tapasztalatot kínál.

A képzési paletta szélessége, a minőségi, piacképes oktatás, a megújult, modern oktatási környezet évről évre leendő egészségügyi szakemberek tömegeit vonzza a dél-dunántúli megyeszékhelyre, pezsgő közösségi életet adva a nagy múltú egyetemvárosnak, egyúttal komoly tényezőként formálva a város albérletpiacát. A nagy bummot a felvételi ponthatárok júliusi kihirdetése hozza el, melyet követően a leendő orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, biotechnológusok egy emberként kezdik el keresni az ideális lakhelyet. Sokan közülük a teljeskörűen felújított kollégiumokat célozzák meg, melyből Pécsett fél tucat várja az egyetemistákat. A pécsi orvos- és gyógyszerészkar három kollégiumtól is könnyed sétatávolságra található, a többi diákszállóval pedig a városi tömegközlekedés köti össze a campusokat: rövid helyi járatos buszozást követően bármelyiknél ott lehetünk.

A Jakabhegyi Kollégium, Pécs egyik legjobban felszerelt kollégiuma szűk negyedórányi sétára található a pécsi orvoskartól.
A Jakabhegyi Kollégium, Pécs egyik legjobban felszerelt kollégiuma szűk negyedórányi sétára található a pécsi orvoskartól.

A kollégiumok az albérletekhez viszonyítva alacsonyabb költségvonzatuk miatt sokak körében népszerűek, azonban így is több százezer forintos kiadást jelenthet évi szinten a bentlakás. A PTE Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar teljes mértékű kollégiumi díjtámogatása ebben segíti immáron több éve az elsőéves hallgatókat, az első tanévet teljesen lefedve, két szemeszteren át átvállalva a kollégiumi költségeket az újonnan bejövőktől.

A kollégiumi díjtámogatásban azok részesülhetnek, aki a 2023-as felvételi eljárás során az osztatlan képzések egyikét (általános orvos, fogorvos, gyógyszerész) vagy a biotechnológia BSc alapképzést, vagy a biotechnológia Msc mesterképzést jelölik meg első helyen a felvételi jelentkezéskor, és felvételt nyernek a 2023/2024-es tanévre. A sikeres felvételi mellett természetesen szükség van egy sikeres kollégiumi pályázatra is. Ha ez is összejön, a PTE ÁOK és a PTE GYTK a kollégiumi díj teljes összegét támogatásként biztosítja az első tanítási évben, 10 hónapon át. Azok, akik elnyerik a díjtámogatást, tanulmányi eredményüktől függően megpályázhatják a támogatás második évre történő kiterjesztését, azaz akár két évig is lakhatnak úgy diákszállón, hogy annak költségeit az egyetem állja.

A pécsi orvoskar főbejárata.
A pécsi orvoskar főbejárata.

A kollégiumi díjkedvezmény nem halasztható, a következő tanévre át nem vihető, és kizárólag azon felvételizők vehetik igénybe, akik a 2023-as felvételi eljárást megelőzően nem folytattak tanulmányokat a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi vagy Gyógyszerésztudományi Karán.

További részletek a kollégiumi díjtámogatásról a pécsi orvosi felvételi oldalán, a felvi.aok.pte.hu-n olvashatók.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.