A külföldön nyelvet tanulók egyöntetűen vallják: hatékony és nagyszerű élmény a külföldi nyelvtanulás

PR 0324 cover
2023.03.21. 16:39
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Egy jól sikerült külföldi nyelvtanfolyam kaland, életre szóló élmény és nyelvi fejlődésünk ugródeszkája is lehet egyben. Nem minden nyelviskola és nem minden nyelvi utaztató tudja biztosítani mindezt, ezért érdemes körültekintően választani a szolgáltatók között. Annál is inkább, mert egy külföldi nyelvtanfolyam egy átlagos kurzusnál nagyobb befektetést jelent, ugyanakkor bőségesen megtérül, ha a megfelelő partnert választjuk.

De milyen is egy külföldi nyelvtanfolyam? Hogy érzik magukat külföldön a hallgatók? Milyen benyomások, élmények érik őket? Az alábbiakban a Katedra Travel utasainak visszajelzéseiből szemezgettünk, hogy pontosabb képet kapjunk egy külföldi nyelvtanfolyam mindennapjairól.

Máltáról egy kellemes nyaralásra asszociál leginkább az ember, de Béla ennél sokkal többet kapott a varázslatos szigeten:

Máltán nagyon szép környezetben voltunk. Az uszoda az iskola közepén szenzációs. Idősként nagyon jó volt a kapcsolat mindenkivel, fiatalokkal, középkorúakkal. A tanárok nagyon profik, képzettek és lelkesek voltak. Rengeteg érdekes, értékes emberrel sikerült megismerkednem, beszélgetnem, barátkoznom. A hangulat, a légkör, az fenomenális volt. Életem egyik legkellemesebb hete volt. Nagyon jól éreztem magam. Koromban egy hét alatt nem lehet nyelvi csodákat véghezvinni, de mivel nem beszélt senki magyarul, nagyon sokat sikerült beszélnem angolul.

A legjobb esetben a nyelvtanulás és a páratlan élmények kéz a kézben járnak. Klaudia legszívesebben azonnal indulna vissza:

Életem egyik, ha nem a legmeghatározóbb élménye. Minden percben arra gondolok, hogy mikor térhetek vissza a francia Riviérára. Életre szóló barátságokat kötöttem és a nyelvhasználatom is folyékonnyá vált.

PR 0324 cikk2

Egy nemzetközi társaságban, jó hangulatban a tanulás is sokkal könnyebben megy. Viktória Berlinben csalódott kellemesen:

Bevallom őszintén, sosem éreztem, hogy közel állna hozzám Németország, vagy éppen maga a német nyelv, de két hét Berlinben gyökeresen megváltoztatta a véleményem. A nyelviskola tanárai egytől egyig közvetlenek, lelkesek és ösztönzőek voltak. Fiatalos stílusban, egyáltalán nem tekintélyt követelőn, vagy szigorúan tanítottak, és bár csoportokban vettünk részt az órákon, minden tanulóra egyénenként fordítottak figyelmet, segítették kiküszöbölni a hibáit. De a tanulási folyamat attól vált igazán élvezetessé, mikor a szabadidős programokon összekovácsolódott a több nemzetből álló „multikulti” társaságunk és együtt indultunk bevenni a várost. Azáltal, hogy rengeteg közvetlen, barátságos német anyanyelvűvel és velem együtt tanuló külföldivel ennyi felfedezésben, szórakozásban volt részem, életre szóló élménnyel gazdagodtam, úgyhogy rengeteget köszönhetek ennek a lehetőségnek.

A hatékony és profi nyelvoktatás mellett egy nagyváros felfedezése is egy külföldi nyelvtanfolyam vonzereje lehet. Zsófit Firenze bűvölte el:

Firenze álmaim városa volt mindig is, így nem sokat gondolkoztam, mikor láttam a katalógusban a lehetőséget. És tényleg olyan gyönyörű, ahogy elképzeltem. Lenyűgöztek az épületek, a művészet, a hangulat. Olaszul nem sokkal az út előtt kezdtem tanulni, de mégis nagyon jól boldogultam a kinti iskolában. Pontosan olyan szintű csoportba kerültem, ahol épp tartottam, a tanárnő profi volt és nagyon kedves, vicces. Az iskola minden dolgozója segítőkész volt, a diákokkal is könnyű volt jó kapcsolatot kialakítani. A délelőtti órák után pedig jártam a várost, a múzeumokat. Két hét után rengeteg élménnyel indultam haza. Az olasz tudásom is rengeteget fejlődött, ami köszönhető volt az anyanyelvi környezetnek is. Életre szóló élmény volt, amit bármikor megismételnék!

PR 0324 cikk3

Külföldön az idegen nyelven való kommunikációs „kényszer” csodákra képes a beszédkészség javításában, erre Zsuzsa londoni története a példa:

Egy igen kellemes hónapot töltöttem Londonban. Rengeteg új ismeretségre tettem szert. Nyelvtudásom sokat fejlődött, főként a szókincsben, illetve a beszédkészségem. Meglepetten vettem észre, hogy az utolsó 1,5 hétben már a beszédem is sokkal jobb volt.

Mi lehet annál jobb, ha valaki a Broadwayen tanul angolul? Például életre szóló barátságokat köthet, ahogy Károly is a Nagy Almában:

Egy hónapot töltöttem el New Yorkban, és ezalatt az angol tudásomat fejlesztettem. Rengeteg pozitív energiával töltött fel ez az időszak, és nagyon kellemes érzés, amikor erről mesélhetek. Az ottlétem alatt nem történt velem semmi olyan, ami kicsit is negatív irányba terelte volna az érzéseimet. Egy családnál laktam a Madison Avenue-n, az iskola pedig a Broadway-en volt, ez metróval egy kb. 20 perces utat jelentett, én a legtöbbször gyalog jártam, mert gyönyörű volt a gyalogos útvolnal a Central Park-on keresztül, a Fifth Avenue-n vezetett az utam hazáig, érintve a Metropolitan Museum of Art és a Guggenheim Museum épületeit. Jómagam sablonos dolognak tartottam, hogy ilyenkor az ember képes barátságokat kötni, azonban erre én magam vagyok az ellenpélda. Egy brazil osztálytársammal lettünk annyira jóban, hogy már voltam nála látogatóban Sao Pauloban. Aki hasonló utazáson töri a fejét, én az javaslom ne gondolkozzon sokat, én magam is már alig várom, hogy ebben az évben is lehetőségem nyíljon újra így tanulni!

A Katedra Travel Utazási Iroda öt kontinens 63 városában 9 nyelven kínál világjárással egybekötött nyelvtanfolyamokat fiatalok, felnőttek és senior korúak számára. A több mint húsz éve működő iroda közel száz minőségi partneriskolával áll kapcsolatban, ahol a diákok nemzetközi csoportokban fejleszthetik nyelvtudásukat, ismerhetnek meg új kultúrákat és tehetnek szert új barátokra a Föld legkülönbözőbb országaiból. A teljes körű ügyintézésen túl egyéb plusz juttatásokat is biztosítanak a velük utazók, tanulók számára: a csomagjuk egy vagy akár két db 32 órás online nyelvtanfolyamot is tartalmaz, továbbá egy ingyenes próbanyelvvizsgán is tesztelhetik a tudásukat a diákok a hazaérkezést követően. Ezeknek a kizárólag a Katedra által biztosított ingyenes többlet szolgáltatásoknak az értéke elérheti a 130 000 Ft-ot is.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.