VESZPRÉM, AHOL A MÚLT A JELEN ÉS A JÖVŐ TALÁLKOZIK

2023.04.03. 13:28
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Kétszázötven éve nem volt olyan nagyszabású, grandiózus felújítás a veszprémi várnegyedben, mint ami jelenleg is zajlik.

Várprojekt az örömhír szolgálatában

A Veszprémi Főegyházmegye 18 műemléképületet újít meg kívül és belül 2020 és 2025 között, amelyek közül több már az idén is látogatható lesz. A veszprémi várnegyed megújítása teljes egészében a Magyar Kormány támogatásával valósul meg 2020 és 2025 között. A 18 műemléképület mintegy 35 ezer négyzetméternyi épített és 10 ezer négyzetméternyi szabad területet ölel fel. A nagyszabású programot dr. Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke vezeti. A Veszprémi Érsekség a fejlesztés érdekében létrehozta a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóságot, amelyet Pém Attila és Gerencsér Ferenc igazgatóhelyettesek irányítanak.

Várnegyed látkép 02

A beruházás széleskörű, megújítás, hitéleti, építészeti, történeti, funkcionális, kulturális és turisztikai, munkahelyteremtő fejlesztés együttesen. Ezek szerves egységét tekintve fogalmazhatjuk meg a Veszprémi Főegyházmegye legfőbb célját, a keresztény hit, az evangélium, az örömhír hirdetését.

Ahol a múlt, a jelen és jövő találkozik

A várnegyed megújítása igazi értékőrző, generációs építő folyamat. Múlt, jelen és jövő találkozása. A szakemberek gondosan ügyeltek rá, hogy az épületeket a múlt értékeit szem előtt tartva, ugyanakkor a jelen kor elvárásainak és a helyi közösségek igényeinek megfelelve újítsák meg. Erről Vörös Tamás DLA főépítész és kiváló csapata gondoskodik.

2

Város a városban – így is jellemezhetnénk a veszprémi várnegyedet, amely az elmúlt évszázadokban rendre a helyiek egyik védőbástyája, otthona, a kulturális és hitélet legfontosabb találkozópontja volt. A beruházásnak köszönhetően a hit, a kultúra és a művészetek még inkább összekapcsolódnak, s ennek a szoros együttműködésnek köszönhetően új távlatok, lehetőségek nyílnak minden résztvevő számára.

Régi és új funkciók

Valamennyi templom és kápolna visszakapja liturgikus funkcióját, sőt a Szent István Templomban állandó szentségimádásra lesz lehetőség. Megnyitja majd kapuit az Európában is egyedülálló kétszintes Gizella Kápolna, valamint a hitéleti és történeti szempontból meghatározó jelentőségű Szent György Kápolna. Zarándokszállásokat, közösségi tereket, pasztorális központot alakítanak ki, megnyílnak a csodás panorámával rendelkező udvarok, a korábban elzárt kertek, aktív teret hoznak létre, melyben mind a gyermekek, mind az idősebbek megtalálhatják a lelki és testi feltöltődés változatos formáit. A veszprémi vár esti látképe is igazi látványosság lesz, egyedi világítási koncepció alapján világítják majd ki a negyedet, amelyet az éj beköszöntével is érdemes lesz megcsodálni.

Főszékesegyház 2.

Ezeréves keresztény örökség

Veszprém több mint ezeréves keresztény város. Első királyunk, Szent István felesége Boldog Gizella kezdeményezte a Szent Mihály Főszékesegyház építését 1030 és 40 között. Ezen a várhegyen az ország sorsa dőlt el; Gizella királyné törekvéseivel hazánk szerves része lett a keresztény Európának. A vár ódon falai közt vert gyökeret és virágzott ki a magyar kereszténység, amelynek mi, a jelen és a jövő generációi is felelős értékőrzői vagyunk, leszünk. A Veszprémi Főegyházmegye hagyományait követve választotta mottójának: „Őseink hite a jövő reménye.”

A múlt, a jelen és a jövő értékőrzését jelenti a műemlékvédelem is. A fejlesztés közben is kiemelt figyelmet kapott a történeti értékek szakmailag kifogástalan megőrzése, s azok bemutatása. Áprilisban, nagycsütörtökön ismételten kitárja kapuit a Veszprémi Főegyházmegye, basilica minor rangban lévő főtemploma, a Szent Mihály-főszékesegyház. A székesegyház, melynek egyedülálló módon magasan álló falai között, egykor a szent király, boldog hitvese és szentéletű fia is jelen volt egykor.

Főszékesegyház 4.

WIP ' 23: egy különleges kiállítás

Májusban látogathatóak lesznek az Érseki Palota díszes terei, többek között az építéskori állapotban restaurált nagyszalonnal, valamint a Biró-Giczey Ház és a Körmendy Ház történeti terei is. Utóbbi épületek adnak otthont a megújuló Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteménynek, amely egykori patináját megidézve, ismételten múzeumként várja majd a látogatókat. Az épületekben a szakemberek egyik célja az volt, hogy minden látogató aktívan ismerhesse meg a jeles korokat, azok jellemzőit, valamint azokat a kutatási eredményeket, amelyeket a projekt megkezdése óta az elmúlt évek hoztak.

Főszékesegyház 11.

Májusban megnyílik a Work In Progress 2023 (WIP '23) időszakos kiállítás is, amely európai szinten is kiemelkedő jelentőségű tárlat lesz. Egyedi és különleges, hiszen napról, napra változik, alakul át, kínál újabb és újabb érdekességeket a várnegyed finoman megújuló területén. Az esemény ugyanis a restaurátori és építőipari kivitelezés munkáihoz igazodik térben és időben. A látogatók több helyszínen – ezek többsége építési terület - végighaladva csodálkozhatnak rá a különböző műkincsekre, épületekre és azok tereire, miközben testközelből szemlélhetik a kutatók, restaurátorok, régészek, és a szakemberek aprólékos, gondos munkáját. A WIP '23 túrák betekintést engednek a kulisszák mögé, így nemcsak megismerjük a különböző munkafolyamatokat, hanem élményszerű beavatást kapunk a tárgyak, épületek megőrzésére irányuló törekvésekből is.

A képek készítője: Nagy Lajos és ÉpíTech

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.