WIP’23 – különleges kiállítás a veszprémi várnegyedben

A megújuló veszprémi várnegyed Szentháromság-tér
2023.05.05. 14:12
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Év végig folyamatosan változó és egyedi tartalmakat ismerhetnek meg azok, akik május 12-e után a veszprémi várnegyedet választják úticélul. A Veszprémi Főegyházmegye Work in Progress 2023 (WIP’23) egyedi kiállításának résztvevői ellátogathatnak a megújuló várnegyed egyes épületeibe. A hagyományos tárlatvezetések mellett pedig „sisakos, bakancsos” túrákon is részt vehetnek az érdeklődők, ahol csak most, az építkezés ezen szakaszában látható kuriózumokat is felfedezhetik a színfalak mögé kukucskálva. Ezek a séták a vallási, a művészeti, a történelmi, az épített és a kulturális örökségek iránt érdeklődők számára egyaránt érdekes tartalmakkal szolgálnak.

A veszprémi várnegyed május 12-től induló Work in Progress (WIP'23) programjának résztvevői nemcsak a már megújított épületekbe – így például a Szent Mihály Főszékesegyházba, az Érseki Palota egyes tereibe, a Körmendy Házba vagy éppen a Biró-Giczey Házba – látogathatnak el, hanem a folyamatban lévő munkálatokba is bepillanthatnak. Nem klasszikus kiállításról van szó: a program több helyszínen zajlik, az épületeket és a műtárgyakat a kivitelezés különböző fázisaiban tekinthetik meg az érdeklődők. A programsorozat célja ugyanis az, hogy az építőipari és restaurátori munkálatok ne távol tartsák, hanem éppen közelebb engedjék a látogatókat a megújuló várnegyedhez.

A program része több tematikus várséta is, amelyek egyebek mellett bemutatják a várhegy történetét, építészeti, művészeti szépségeit. A szervezők ezen felül számos különlegesség megmutatásával is készülnek. Alighanem kevesen tudják, hogy a veszprémi várhegy minden épülete alatt egy pincerendszer húzódik. Az Érseki Palota alatti több szinten is. Ez egykor borospince volt, a második világháborúban ide menekültek nemcsak a várhegy lakói, hanem az érsekségi (püspökségi) alkalmazottak szerte a városból. Ezen felül ősi szimbólumok, rejtélyek megfejtésére is invitálják az érdeklődőket. Például sárkányok nyomába eredhetnek a programot választók. Ezek a titokzatos lények többezer éve kísérik az emberiség történetét. A Bibliában a sárkány a káosz erőit testesíti meg, ezzel ki is jelöli helyét Isten, a rend ellenségeként. Sárkányölő Szent György, ahogy Szent Mihály alakjával is gyakran találkozhatunk Veszprémben, hiszen utóbbi a város és a Veszprémi Főegyházmegye védőszentje is. Akik nyitott szemmel járnak a várhegyen, maguk is sárkányokra bukkanhatnak. Természetesen ebben segítségükre lesznek a WIP '23 program kísérői. Érdemes lesz tehát felfedezőútra indulni!

Szentháromság-tér Veszprémi várnegyed

A rendezvény szervezői a gyerekekkel, kerékpárral, illetve akár kutyával érkezőkre is gondoltak. Az Érseki Palotában gyermekfoglalkoztató, a színpadon múzeumpedagógiai foglalkozás, a Körmendy Házban baba-mama sarok várja a családokat. A kutyás látogatók több épület, így a Biró-Giczey Ház és Körmendy Ház udvarában tudnak megpihenni kedvencükkel. A kiállítás májusban díjmentesen, előzetes regisztrációt követően tekinthető meg, a júniustól elérhető jegyekről bővebb információ a várnegyed-beruházás közösségi média felületén olvasható. A program legfőbb célja az élményszerzés.

Szeretnénk élményszerűen bemutatni, mi történik egy ilyen hosszú folyamat során. Milyen kutatások, vizsgálatok zajlanak, hogyan születnek a döntések és mik a kivitelezés nehézségei. Mindezt nem feketeöves szakembereknek, hanem minden korosztálynak a saját nyelvén, a sokféle nézőpontból megközelítve mondjuk el – fogalmazott Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató, a WIP'23 egyik kurátora. A szakember hozzátette: érdemes a kiállítás honlapját, a wip2023.hu-t követni, mert a 2020-2025 között zajló, 18 műemléki épületet érintő, jelenleg félidőben lévő várnegyed beruházás egyes munkálatai 2023-ban is folytatódnak, így a WIP'23 keretében lesznek újabb helyszínek, új munkafolyamatok, amiket meg tudnak majd mutatni. Érdemes lesz tehát annak is – akár többször – visszatérni, aki egyszer már látta a kiállítást.

A WIP’23 vársétákra az említett programhonlapon, a wip2023.hu-n lehet jelentkezni és regisztrálni!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.