Általános higiénia, nátha vagy allergia?

Leadható cover fotó
2023.10.12. 16:21
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Habogtál már bedugult orral a gyógyszerész előtt, amikor visszakérdezett, hogy pontosan milyen orrspray-t szeretnél? Persze a tüneteid elmondása után szakértő segítséget kapsz, de nem árthat, ha már eleve tudod, hogy milyen orrspray típusok léteznek. Vannak esetek, amikor csak az orvos által felírt orrspray segíthet, de a bedugult orr gyors orvoslására számos készítmény rendelkezésedre áll. Utóbbiak kapcsán érdemes tudni, hogy ezeket 5-7 napig szabad csak használni, mert utána többet árthatnak, mint használnak. Ha a mindennapos orrhigiénia fenntartására keresel orrspray-t, akkor érdemes a tengervizes változatok között körülnézned.

Az orrunk az egyik legfontosabb érzékszervünk, szaglásunk pedig meghatározóbb szerepet tölt be az életünkben, mint azt elsőre gondolnánk. Jelentős szerepet játszik akár a párválasztásban, de még a baráti kapcsolatainkban is. A covid óta sokan tudjuk, hogy hogyan változtathatja meg a mindennapokat a szaglás hiánya. Máshogy érezzük az ízeket, nehezebb a főzés, ha nincs szaglásunk vagy épp nem tökéletes.

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok – jó esetben évente csak napok –, amikor allergia, nátha vagy influenza miatt bedugul az orrunk és nem érzünk szagokat. Ilyenkor orrspray-hez nyúlunk. Mikor, milyet érdemes választani? Cikkünkben ebben segítünk.

Érszűkítő hatású orrspray: a legtöbben valószínűleg ezt hívjuk orrspray-nek

Az érszűkítő orrpspray-k olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek összehúzzák az orrnyálkahártyában lévő ereket, így szüntetve meg a nyálkahártya duzzanatát, csökkentve a váladéktermelést, ezek által pedig enyhítve az orrdugulást. Ezeket a termékeket akkor használhatjuk, amikor például nátha vagy influenza miatt bedugul az orrunk. Ha 5-7 napon belül nem enyhülnek a tüneteink, akkor érdemes orvost felkeresni, hiszen az orrspray-függőség akár ilyen rövid időn belül kialakulhat, és onnantól a használatukkal többet árthatunk magunknak, mint amennyit használnak. Hosszú távon kiszárítják a nyálkahártyát, és rontják az ellenállóképességét. Allergiás tünetek kezelésére – már csak a rászokás veszélye miatt is – kimondottan rossz választás.

Szteroidos orrspray

Szteroidos orrspray-ket kizárólag vény ellenében patikában vehetünk, és csak orvosunk előírásainak megfelelően szabad alkalmaznunk. Ezek a gyógyszerek csökkentik az orrnyálkahártya gyulladásait, hatékonyak lehetnek allergiás eredetű orrfolyás és orrdugulás esetén. A szteroidos orrspray-k orvosi felügyelet mellett hosszabb távon is alkalmazhatóak különösen az allergiás tünetek enyhítésére. Az allergia mellett tartós orrnyálkahártya-gyulladás, orrmelléküreg gyulladás vagy orrpolip kezelésére is javasolhat a szakorvos szteroidos orrspray-t. Fontos azonban, hogy betartsuk kezelőorvosunk utasításait, hiszen, ha hosszabb ideig használjuk, jelentkezhetnek mellékhatások.

Tengervizes orrspray

A tengervíznek nemcsak bőrünkre van jótékony hatása, hanem a légutakat is megtisztítja. Már egészen az ókortól kezdve használják a tengerben lévő ásványi anyagokat egészségmegőrzésre és különféle tünetek kezelésére. A sós oldatos vagy tengervizes orrspray alkalmas lehet betegségmegelőzésre, hiszen kimossa az orrból az orrnyálkahártyára tapadt baktériumokat, allergiaszezonban pedig a port és a polleneket is. Egyik népszerű változata a mangánnal dúsított tengervizes orrspray, amely extra helyi gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Létezik ún. hipertóniás tengervizes orrspray is, amit durva orrdugulás esetén vethetünk be. A sima fiziológiás tengervizes orrspray-t a hozzászokás veszélye nélkül használhatjuk a mindennapos orrhigiénia fenntartására, a tünetek megelőzésre, tünetkezelésre, és biztonsággal alkalmazhatjuk csecsemőknél, kisgyerekeknél is az orrváladék fellazítására. A tengervizes orrspray-k egyes típusairól részletesen ezen a linken lehet olvasni.

PR cikk kép

Így tároljuk az orrspray-ket

Az orrspray-k különböző hatóanyagokkal rendelkeznek, így tárolásuk is eltérő lehet. Mindig kövessük a csomagoláson található tárolási útmutatást. A felbontott orrspray-t higiéniai okok miatt lehetőleg ne használjuk újra a gyógyulást követően, mert a használat során belekerülhetnek és elszaporodhatnak benne a kórokozók. Fontos továbbá, hogy minden egyes alkalmazás után tisztítsuk meg a fúvókát meleg vízzel, és töröljük szárazra. Ezzel minimalizálhatjuk a szennyeződés kockázatát. Egyes tengervizes orrspray-k esetében azonban már olyan speciális, ún. antireflux szeleprendszert alkalmaznak, mely megakadályozza az oldat szennyeződését pl. kórokozókkal.

Advertisement
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.