Zápor helyett díjeső a Gundelben

2007.06.06. 14:50
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Minden nap este hat és hét között szinte menetrendszerűen érkezik a zápor az utóbbi időben, ezért érthető, hogy egy kicsit izgultunk a Gundel vezetőivel, a kerti parti ötlete miatt. 20 órakor azonban még derült volt az ég és sorra érkeztek a hírességek a városligeti étterem kerthelyiségébe. Három órával később elégedetten és megkönnyebbülve búcsúztunk el a vendégektől. A záport megúsztuk, a díjeső pedig mindenkiből kihozta a legjobbat. A köszönő beszédek frappánsak voltak és néhányan örömükben dalra is fakadtak. Idén arattak a hölgyek. Ugyanis a tizenkettőből nyolc kategóriában hölgyek vehették át a Gundel Művészeti díjat.


I. Tea süteménnyel és művészettel a Gundelben.

Van, akit a színpadról ismerek, van, akivel telefonon beszéltem, néhányukkal közülük e-maileken keresztül kommunikáltunk egymással.

Kevés hálásabb feladat van annál, mint felhívni egy nagy művészt, azzal a hírrel, hogy díjra jelölték. Az meg aztán különösen a kedvemre való munka, hogy szépen sorban végignézem a jelölt alkotásokat, elolvasom a felterjesztett könyveket és végigböngészem a különböző lapokat, internetes oldalakat, hogy még többet megtudhassak róluk, ha már én vagyok a Gundel Művészeti Díj háziasszonya.

A díjat az ezredforduló tavaszán alapította a Gundel tulajdonosa, majd hat éven keresztül leginkább az Oscar ceremóniához hasonlatos módon, látványos Gálán adták át a díjakat a három legjobb közül egynek.

Most is 3 jelölt van. És 12 kategória. Mind a harminchatan megérdemlik az elismerést a kuratórium szerint. Ezt az is bizonyítja, hogy hónapokon keresztül, rengeteg fejtörés és vita után született meg csupán csak a jelöltek névsora is. Így tehát mindnyájuknak kijár az ünneplés.

Április 24-én még az időjárás is kedvezett nekik, a napsütéses, gyönyörű Gundel kertben adták át  az elmaradhatatlan Gundel elefántokkal díszített sötétkék plüss tokba helyezett jelölést igazoló dokumentumokat, méltató szavak kíséretében a kurátorok.

Ott volt két színházrajongó, aki vette a fáradtságot és elküldte a Vasárnapi Hírekben megjelent Gundel Művészeti Díjjal kapcsolatos kérdésekre megfejtett válaszokat. Jutalmuk, hogy együtt örülhettek, teázhattak kedvenceikkel.

Két nominált, a Budapesti Vonósok egyik kamaraegyüttese, valamint Palya Bea megörvendeztette a vendégeket egy kis műsorral.

Mindenki díjazott, de a titkos szavazást követő ünnepi Gundel vacsorára már csak a nyertesek hivatalosak.

II. Gundel Művészeti Díj, 2007

Könnyűzene kategóriában a rock-sanzonokat előadó Quimby kapta a legtöbb szavazatot.

Színészek közül Gyabronka József érdemelte ki a díjat Zsótér Sándor által rendezetett, a Krétakör Színházban bemutatott Peer Gynt címszerepének megformálásáért. Sok elismerő kritikát kapott, most pedig díjazott lett.

Szeretnék bemutatni "8 nőt". Különböző korú, karakterű, egytől egyig kiváló tehetségű, kreatív művésznő. Különböző művészeti ágak képviselői ők.

Egri Kati szinte végigjátszotta a drámairodalom legjelentősebb szerepeit. A többgenerációs családregényben, Szabó Magda (szintén Gundel-díjas) Régimódi történet című művéből készült filmsorozatban alakítja hitelesen a rideg Rickl Máriát. Ugyanakkor színházban az Ifjúság édes madara Kosmonopolis hercegnőjeként remekel a lecsúszott, érzelmileg labilis, virágkorán túl levő sztár szerepében.


Verebics Kati olyan nagynevű képzőművészek elől "happolta el" az első helyet, mint Haraszty "Édeske" István és Fehér László. Verebics Kati már-már pornográfiát súroló képei gyakran sokkolják a máshoz szokott nézőket, a galériatulajdonosok és ezek szerint a kuratórium elismerik tehetségét.

Színházi rendező kategóriában is hölgy nyert, méghozzá Eszenyi Enikő a szintén sokkoló Az ünnep című darab rendezéséért.

Polyák Lilla, bár prózai szakon végzett, kitűnő énekhangja a musical pálya felé vitte.

Virág Emese az egyik legsokoldalúbb zongoraművész, a kortárs zene ősbemutatójának interpretálása alkotja szólókarrierje lényegét

Film- és Tv rendezők közül Goda Krisztina a Szabadság, szerelem című filmje nyerte el leginkább a kurátorok tetszését.

A "Sztár lett" kategóriát a Nők Lapja szerkesztősége hozta létre. Az idei évben Rúzsa Magdi lett a "csillagocska" (starlet) Bár ő már valódi csillagként tündököl lassan egy éve.

Aleszja Popova neve önmagáért beszél. Egyszer már jelölték erre a díjra, de most biztosan övé Marosi László kisplasztikája. És végül ne feledkezzünk meg az urakról sem. Művészeti menedzser kategóriában, igaz nem is volt női vetélytársa Kiss Imrének. Viszont az írók között szoros volt a küzdelem. Nem sokon múlott, hogy nem az ifjú grófkisasszony Tisza Kata csatlakozott a női díjazottak sorához. Egy szavazattal maradt le Háy János mögött.

Három fantasztikus életpálya koronájaként életműdíjat kap ebben az évben: Romvári József díszlettervező, Harkányi Endre színművész és Varga Imre szobrász.

2007. június 4-én újra összejöttünk a Gundel kertjében, hogy már csak a díjazottakat ünnepeljük. Rendkívül vidáman és oldott hangulatban telt az este.

Nem volt szokványos beszéd, mindenki inkább a személyes történetét osztotta meg a többiekkel. Semmi feszélyezettség, felesleges protokoll.

Még olyan is előfordult, hogy valaki belebeszélt az egyik kurátor róla mondott értékelésébe és a monológból egy idő után játékos évődés, két régi barát párbeszéde bontakozott ki. A megható pillanatok sem hiányoztak. Megemlékeztek a jelenlevők a pár nappal ezelőtt elhunyt színészről, Darvas Ivánról, Gundel Életműdíjas művészről.

A négy fogás és a díjak kiosztása közt időnként spontán műsorokkal szórakoztatták egymást az egybegyűltek. Polyák Lilla, amióta megszületett kisebbik fia, először mozdult ki otthonról és énekelt nyilvánosság előtt. Miután már sok rosé fogyott és a létszám is kissé lecsökkent, az ifjak is igazi örömzenélésbe kezdtek méghozzá az előbb említett borról, meg ami még eszükbe jutott a Quimby zenészeinek, akiket Gazda Bence kísért hegedűn.

Tanulság, egy díjátadó is lehet jó hangulatú, ha értékes emberek vesznek részt az eseményen, és örömüket megosztják egymással.

www.gundel.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.