Adatlopás a cégnél: ki tehet róla?

2012.03.19. 16:11 Módosítva: 2012.03.20. 09:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az adatlopás szó hallatán a legtöbbeknek az internetes hackerek jutnak az eszükbe. Pedig az adatlopások többsége cégeken belül történik.

Sokszor, sokan halljuk, hogy napjaink világgazdasági válsága nem más, mint egy olyan bizalmi válság, melynek kialakulásában valamennyi gazdasági szereplő közre játszott: a könnyelmű munkaadó, a know-how-kat áramoltató munkavállaló, a könnyelmű hitelező és a meggondolatlan hitelfelvevő egyaránt. És akkor az ezek közötti és ezek fölötti összefüggésekről még ne is beszéljünk.

Mindent egybevéve elmondható, hogy - ahogyan az a fizikai biztonsági rendszerek esetében is van – nincs tökéletes it-biztonsági rendszer. Rákölthetjük éves bevételünk kétharmadát is, paranoiásan figyelhetjük nap mint nap beosztottjaink aktivitását, levelezését, a biztonság ennél sokkal több: a bizalom, a tisztelet és a munka olyan harmóniában való együttállása, melyet a világon valószínű, hogy sok szociológus közgazdász szeretne számszerűsíteni annak érdekében, hogy erre vonatkozóan megalkossa a tökéletes vállalati modellt.

Egy azonban biztos: sokat tehetünk annak érdekében, hogy a céges adatok még meggondolatlanságból vagy véletlenül se kerüljenek illetéktelenek kezébe. Az adattárolók kapacitásának ugrás-szerű növekedésével ma már a legtöbb - biztonságra nem ügyelő cégnél - van lehetőség arra, hogy adatok garmadát másolják le, vigyék el az alkalmazottak, de ma már a hordozható mobil eszközökön - laptopokon, táblagépeken is - alapvetően haza- vagy elvihetők az információk. A felhő megoldások azonban erre is egyszerű választ adnak: a szolgáltatás jellegéből adódóan szinte semmilyen információ nem kerül a végkészülékekre, mindenki „csak” az elérésre használja a munkaeszközét, a távoli szerveren tárolva minden adatot és munkafolyamatot annak érdekében, hogy azok egyrészről így redundánsan biztosítva legyenek, másrészről az emberi tényezőt is a lehető leghatékonyabban kizárjuk adatbiztonság oldalról.

Miután a felhő-alapú cég alapvetően a mobilitásra és az internet-alapú infrastruktúrára épül, így természetesen a felhőszolgáltatásokkal távolról gondoskodhatunk arról is, hogy az egyes munkatársak milyen eszközökön keresztül, mikor és milyen szolgáltatásokat érhessenek el, mely lehetőség például kapóra jöhet egy eszköz – például egy laptop - elveszítésénél. Mindezek mellett  - alkalmazástól, szoftvertől függően - központilag szabályozhatjuk azt, hogy milyen jellegű adatokra vonatkozóan engedélyezünk letöltést, nyomtatást, egyéb felhasználást, mellyel minimalizálhatók azok az esetek, melyekkel a hosszas évek alatt kialakított know-how-nk értéke a fluktuációval egyenesen arányosan csökkenjen a cégben.

*A GTS Hungary a Felhasználó által megadott adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeli, harmadik félnek azokat nem adja át. A Felhasználó emellett hozzájárul, hogy a GTS felhasználja az adatait további marketing tevékenységei során.

 
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.