Csaba
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Koraszülöttek napja

2008.05.13. 09:24
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Klinikánk a hazai szülészeti és koraszülött ellátás egyik vezető intézménye. A klinika vezetése rendkívül fontosnak tartja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot kapjanak a koraszülöttek problémái, az örvendetesen javuló túlélésük mellett a késői nehézségek, egészségügyi, társadalmi és szociális problémáik. A koraszülés és a koraszülöttség nem csak személyes teher, hanem társadalmi kihívás. Egy fejlett ország saját egészségügye iránti elkötelezettségének egyik legfontosabb ismérve a koraszülöttek túlélése, a csecsemőhalálozás, és a koraszülöttek fejlesztése. Ma Magyarországon a koraszülés népegészségügyi probléma, mind a mai napig a megszületett újszülöttek 8 - 10 százaléka idő előtt jön a világra. Ezt a számot csak fokozza a mesterséges terhességek számának emelkedése, és az először szülő édesanyák egyre idősödő korosztálya. Sajnos a koraszülöttség nem fejeződik be azzal, hogy az intenzív osztályokon megmentettük a korábban világra jött, kissúlyú betegeinket, még a sikeres fejlesztés sem jelent befejezést, mert ebből a populációból kerülnek ki azok a felnőttek, kiknél sokkal súlyosabb problémát jelent majd a magasvérnyomás betegség, az időskori cukorbetegség, és a veseproblémák.

Ezen ismeretek birtokában, úgy határoztunk, hogy minél szélesebb körben szeretnénk elindítani egy programot a koraszülések megelőzéséért, és a megszületett koraszülöttek fokozott védelméért.

Nem olcsó dolog a koraszülések megelőzése és a koraszülöttek védelme, de kifizetődő. Nem csak pénz, hanem rengeteg törődés és odafigyelés, és társadalmi összefogás szükséges a célok megvalósításához.

Koraszülöttek napja

Hagyomány teremtő kezdeményezésünkkel évek óta május végén, június elején a közvéleményhez fordulunk, és klinikánkon megrendezzük a „Koraszülöttek Napját". Meghívtuk a volt koraszülötteket és szüleiket, - „Sok izgalmas percet, órát, napot éltünk végig együtt, amíg gyermeküket a megszületés után haza tudtuk bocsátani..." Május 31-én szombaton színes majálist rendezünk számukra. Ismételten szeretnénk eljuttatni üzenetünket a politikusokhoz és minden jó szándékú emberhez, akik belátják, hogy ha a szülés, mint előre nem tervezhető esemény volumen korlát mentes, akkor a megszületett újszülöttek illetve koraszülöttek ellátása szintén független kell, hogy legyen minden kötöttségtől. Klinikánk az elmúlt több mint egy évben havonta 30 - 50 millió forint veszteséget szenved el, azért mert nem fizeti ki a társadalombiztosítás azt az ellátást, amit nyújtunk, és nyújtanunk kell, hogy testben és lélekben egészséges nemzedéket neveljünk. „Csak embernek lenni semmi egyébnek, de annak egésznek épnek, Föld szülte földnek Isten lehelte szépnek." (Sík Sándor)

Jelmondatunkhoz híven mindent megteszünk a megszületett gyermekekért, de a megfelelő szakmai képességünk mellett, az egyre romló feltételek között eredményeink is értelemszerűen romlanak, hiszen ha nem jut elegendő és megfelelő minőségű gép, inkubátor, egyszer használatos eszköz akkor az ellátás sem lesz tökéletes. Azt tartja a közmondás, „szemérmes koldusnak üres a tarisznyája" ezért ki kell jelentenünk, hogy koldulunk minden fillért és forintot, hogy a betegek ellátásán javítsunk, Őket mind jobban és korszerűbben lássuk el.

Koraszülöttek napja 2008. május 31. szombat

Helyszín: SE. II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, 1082 Budapest, Üllői u. 78/a

Nap Alapítvány

adószám: 18682544-1-13

www.nap.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.