A rosszul látók közlekedési balesetet okozhatnak

2005.05.23. 09:32
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Sok baleset hátterében a rossz látás áll – mondja a szakorvos. A rosszul látó autóvezetőknek téves a távolságfelmérése, sávváltáskor, előzéskor nem tudják bemérni a közeledő autó sebességét, távolságát, méretét. Sokan hiúságból nem hordanak szemüveget, pedig lézeres szemműtétekkel akár több dioptriás fénytörési hibákat is meg lehet gyógyítani.

Napjainkban nagyon sok rosszul látó ember ül autóba, és valószínűleg igen sok baleset hátterében ez áll – mondta el tapasztalatait Hassan Ziad szemész szakorvos, aki Debrecenben, Budapesten és külföldön is tart szakrendelést valamint szemészeti korrekciós beavatkozásokat is végez. A téves távolságfelmérés gyakran jellemző a rosszul látó autóvezetőkre. A rosszul látók sávváltáskor, előzéskor nem tudják bemérni a közeledő autó sebességét, távolságát, méretét, emiatt ők különösen veszélyes közlekedők. Vannak olyan páciensek, akik csak 20-30 százalékosan látnak, és mégis volán mögé ülnek – magyarázta a szemész. A rosszul látók egy részénél a vezetői engedély érvényesítésekor derül ki, hogy gyengén látnak, amelynek valamilyen szembetegség az oka, például szürkehályog, szaruhártya betegség, vérnyomás illetve cukorbetegség következtében keletkezett szemfenék károsodás. A páciensek másik része tud róla, hogy időközben gyengült a látása, de nem fordul a szakorvoshoz, mondván, „majd később jobb lesz” . Előfordul, hogy félnek jogosítványuk elvesztésétől, esetleg úgy gondolják, hogy a meglévő látásélességük elég az autóvezetéshez. A harmadik csoportot képezik azok, akik csak szemüveggel vagy kontaktlencsével látnak jól, de azt nem viselik szívesen, így inkább anélkül vezetnek autót. Hassan Ziad szemész szakorvos szerint, sokan hiúságból, feledékenységből nem hordanak szemüveget. Ha valaki úgy érzi, hogy fárad a szeme, fáj a feje, homályosan lát, szakorvoshoz kell fordulnia, hogy egy teljes körű, szemészeti vizsgálaton megállapíthassák szemészeti problémáját, és tájékoztathassák a szükséges kezelési lehetőségekről. Az úgynevezett refrakciós hibák orvoslásának egyik módja lehet, a különböző látásjavító segédeszközök használata, mint a szemüveg, kontaktlencse, de választási lehetőségként szolgál, a napjainkban igen elterjedt, ambuláns korrekciós lézeres szemészeti műtétek különböző típusainak sora is. Ezekkel a műtétekkel javulhat a látás, csökkenhet, illetve teljesen megszűnhet a dioptria is, így szükségtelenné válhat a szemüveg vagy a kontaktlencse viselése – mondta Hassan Ziad, aki a Margitszigeten a Focus Medical Mikro-szemsebészeti és Lézer központban is végez lézeres szemműtéteket. A központban a néhány percig tartó lézerkezelésekkel végleg meg lehet szüntetni a szemüveg, illetve a kontaktlencse gondját, és a látás akár teljesen rendbe jöhet. A lézeres szemészeti beavatkozásokkal korrigálható a távollátás, a rövidlátás, és az asztigmia, azonban a szemfenéki, idős korral, cukorbetegséggel, belgyógyászati betegséggel együttjáró elváltozások kezelésére, javítására, ez a típusú lézeres kezelés nem nyújt megoldást.

    Alkalmazott eljárások:
  • Szemészeti szűrővizsgálat
  • LASIK, excimer lézeres eljárás a rövidlátás korrigálására
  • A távollátás lézeres kezelése
  • Lencsebeültetés
  • Kancsalság ellenes beavatkozások
  • Szürke hályog eltávolítás
  • Szemhéjplasztika
  • Nemzetközi kutatások, fejlesztések

Hívja Ön is a Focus Medical Margitszigetet a Danubius Thermal Hotel épületében az 1/450-3333-as vagy az 1/889-4901-es telefonszámok bármelyikén és kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Focus Medical Margitsziget
1138 Budapest
Danubius Thermal Hotel Margitsziget
Tel: 450-3333, 889-4901, Fax: 450-3331
E-mail: info@focusmed.hu
www.focusmed.hu
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.