Lézeres látásjavítás

2004.12.13. 09:21
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A látóélességet az évszázadok folyamán számtalan módszerrel igyekeztek javítani. Napjainkban ennek három fő formáját ismerjük: a szemüveget, a kontaktlencsét és a korrekciós sebészeti eljárásokat.

A szemüveg hozzávetőleg 700 éves múltra tekint vissza, de rohamos elterjedéséről csak a XIX. század második felétől beszélhetünk. Bár viselésével a fénytörési hibák túlnyomó része jól javítható, alkalmazása bizonyos élethelyzetekben hátrányos, vagy egyáltalán nem lehetséges. (Pl. Desdemonát eljátszani -10 dioptriás szemüveggel, nem beszélve a sportok szinte valamennyi válfajáról)

A kontaktlencse, mint látásjavító eszköz körülbelül 80 éve jelent meg, jelentős népszerűségre azonban csak az utóbbi 2-3 évtizedben tett szert. A kezdeti merev, rugalmatlan lencséket napjainkban szinte teljesen kiszorították a gyakorlatból a félkemény úszó cornea és a lágy lencsék, ám a minden szempontból ideális, a nap minden órájában viselhető típusokra még várnunk kell. Ezek a lágy, magas víztartalmú lencsék már több hétig is viselhetők.

A harmadik látóélesség javító lehetőség alig néhány évtizede létezik, ám egyre nagyobb teret hódít. Ez az úgynevezett refraktív sebészet, amelynek a lényege, hogy a szemüveget és a kontaktlencsét, mint korrekciós lehetőségeket kiszorítsa, illetve alkalmazásukat minimálisra csökkentse.Jóllehet a kezdeti eljárás többszörösen módosított formáját is új és korszerűbb eljárások váltják fel, bizonyos esetekben azonban még napjainkban is kitűnő eredménnyel történik az alkalmazásuk.

Több mint 14 évvel ezelőtt azonban bevonult a terápiába a lézeres mikro-szemsebészeti eljárás, melyet ma leginkább excimer lézeres szemkezelésnek ismer a köztudat. Ennek lényege, hogy a szaruhártya felszínét a lézer segítségével úgy formázzák, hogy a szem által létrehozott éles kép a kezelés után pontosan a látóideghártyára kerüljön, ezáltal visszanyerve az éleslátást. Magyarországon az elmúlt évtizedben több tízezer ilyen beavatkozást végeztek a különböző intézetekben. Fontos tudni, hogy a beavatkozás a szemgolyó növekedésének beállta után kb. 18 éves kor felett javasolt.

Egyre inkább teret hódít a kisebb fokú rövidlátók között is az újabb, un. LASIK eljárás, amellyel akár -10-12 dioptriát is korrigálhatnak - tájékoztat dr. Ratkay Imola a lézeres csoport vezetője, aki több száz LASIK eljárást végzett az elmúlt években. Ezen eljárás során a szaruhártyán képzett lebenyt felhajtjuk, majd a szaruhártya mélyebb részén elvégezve a lézeres kezelést azt visszahajtjuk. A sejtkapcsolatok rövid időn belül rögzítik a lebenykét. A beavatkozást követően a szem fájdalommentesen gyógyul, a látásélesség gyorsabban javul és az ibolyántúli sugárzástól sem kell tartani. Ma már világszerte -1, -2 dioptriától kezdve egyre szélesebb körben alkalmazzák. Ezt az eljárást választotta 2000-ben az egyesült államokbeli TLC Intézet közlése alapján a világelső golfozó Tiger Woods és a teniszező Jennifer Capriati is.

Az igen nagyfokú rövid és távollátás megszüntetésére ma már több helyen végeznek műlencse beültetéseket isk - mondja a doktornő, aki szerint elengedhetetlenül fontos, hogy a beavatkozásokat részletes és alapos szemvizsgálat előzze meg, amelyekből kiderülhet, hogy milyen beavatkozás alkalmazható az adott pácienseknél.

Ebből a kis összeállításból is látszik, hogy tényleg van választásunk.

Látogassa meg Ön is a festői szépségű Margitszigeten a Focus Medical Mikro-szemsebészeti és Lézer Központot! Az intézmény az optikai látáskorrekció magyarországi meghonosítója, immár 13 éve alkalmazza azokat az eljárásokat, melyek segítségével megszüntethetők a szemüveg- és a kontaktlencse-viselés okozta kellemetlenségek.

Hosszú várakozási idő nélkül, kellemes környezetben, korszerűen felszerelt rendelőben állunk a tevékenységi körünkbe tartozó páciensek rendelkezésére. Kérjen előjegyzési időpontot kollégáinktól, akik készséggel várják hívását!

Alkalmazott eljárások:

 • Szemészeti szűrővizsgálat
 • LASIK, excimer lézeres eljárás a rövidlátás korrigálására
 • A távollátás lézeres kezelése
 • Lencsebeültetés
 • Kancsalság ellenes beavatkozások
 • Szürke hályog eltávolítás
 • Szemhéjplasztika
 • Nemzetközi kutatások, fejlesztések
 • Hívja Ön is a Focus Medical Margitszigetet a Danubius Thermal Hotel épületében az 1/450-3333-as vagy az 1/889-4901-es telefonszámok bármelyikén és kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

  Focus Medical Margitsziget
  1138 Budapest
  Danubius Thermal Hotel Margitsziget
  Tel: 450-3333, 889-4901, Fax: 450-3331
  E-mail: info@focusmed.hu
  www.focusmed.hu

  Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.