Az IntraLASIK története

2005.05.06. 10:04
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Egy magyar fizikus ötlete valósággá vált, és néhány év alatt meghódította Amerikát. Mostanra Közép-Európában elsőként Magyarországra is megérkezett.

Kezdetben szemüveg-lencsével, majd a tudomány előrehaladtával kontaktlencsével korrigálták a szemgolyó egyenlőtlenségének, vagy eldeformálódásából származó látáshibákat. Mind a szemüveglencséknek, mind pedig a kontaktlencsék fejlődésének számos mérföldkövét követhetjük nyomon a szemészet fejlődéstörténetében a szódásüveg vastagságú szemüveglencséktől a legmodernebb lágy kontaktlencsékig. A különböző látásélességet elősegítő segédeszközöknek búcsút intő szemészeti lézertechnika fejlődése is immáron több évtizedes múltra tekint vissza. A nyolcvanas évek közepétől a kezdeti ismeretlenség homályából, napjainkra széles körben elfogadott és használt lézerterápiák bukkantak elő, amelyek az elmúlt másfél évtized alatt a világon már több millió, de Magyarországon is páciensek több tízezrét szabadították meg a szemüvegtől, vagy a kontaktlencsétől. A kilencvenes évek elején ugrásszerű fejlődési pályára kerültek a refraktív sebészeti eljárások, de mára a korrekciós beavatkozások között is a múltnak számítanak az RK és az RTK korrekciós eljárások. A jelent Magyarországon egészen mostanáig a PRK, LASEK, LTK és a LASIK, eljárások jelentették, amelyek esetében a szaruhártya felszíni domborulatának átalakítását már nem a sebészkés, hanem annál sokkal kifinomultabb és precízebb lézernyaláb, az un. excimer-, vagy más tipusú lézer végzi. Ezen lézerek, ahogy a felszínen (PRK, LASEK), úgy lebenykészítés nélkül (LTK), vagy a lebenykészítést követően a szaruhártya belsejében (LASIK) végzik a korrekciót.

A tavaly munkásságáért és kiemelkedő oktatási tevékenységéért Bolyai- Díjjal kitüntetett Bor Zsolt professzor jelenleg Amerikában élő és munkálkodó egyik tanítványa, Juhász Tibor professzor által kifejlesztett femtoszekundumos lézer olyan új eszközt adott a szemorvosok kezébe, amely forradalmasítja a cornea sebészetet. A femtolézer lényege, hogy alacsony energiájú femtoszekundumos lézerimpulzusok használatával a pontos metszési síkok keletkeznek a corneán belül (és a szem egyéb átlátszó szerkezeteiben), mindez anélkül, hogy bármi kár keletkezne a felső vagy határos szövetekben. A femtoszekundumos lézer segítségével fejlesztették tovább a korábban már említett LASIK eljárást. Így született meg a 3. évezred legújabb szemsebészeti korrekciós eljárása: az IntraLASIK. Az IntraLASIK egy olyan kivételes és egyedülálló szemsebészeti eljárás, amely korrekciós beavatkozásoknál már a szaruhártya-lebeny elkészítését is kés nélkül, egy számítógép által vezérelt lézersugár segítségével végzik. Így nemcsak az egész eljárás válik kiszámíthatóbbá és pontosabbá, de a számítógép vezérlésnek és a femtolézernek köszönhetően kizárhatók a szikehasználattal összefüggő esetleges komplikációk, ráadásul a femtolézer a mikrokeratom pontosságánál százszor nagyobb, mikron nagyságrendű precíziót tesz lehetővé.

Az eljárás kifejlesztésében további magyar babérokat is elkönyvelhetünk, hiszen az első állatkísérleteket Amerikában, 1997-ben, majd ezt követően a világ első humán műtéteit is Dr. Ratkay Imola PhD végezte Budapesten, a Focus Medical Mikro-szemsebészeti és Lézer Központban. A kutatás eredményeivel a magyar tudós csapat, nemcsak a nemzetközi szemsebészeti szakma elismerését vívta ki, hanem a készüléket és az eljárást is az amerikai FDA - a világ legszigorúbb egészségügyi ellenőrző intézménye - is engedélyezte 2000-ben.

Ennek a lézerberendezésnek már alapjaiban más a kölcsönhatása a szaruhártya szöveteivel, mint az excimer lézernek. A femtoszekundumos lézer fénye ugyanis nem nyelődik el a szaruhártya felszínén, azon akadálytalanul áthalad. Ha viszont ezt a kis energiájú, de nagyon rövid impulzus idejű fénypontot a szaruhártya belsejébe fókuszálják, akkor olyan nagy teljesítménysűrűsége lesz az elektromágneses hullámoknak. Ez megközelítőleg egy igen kicsiny, 1 mikron átmérőjű plazmagömböt hoz létre, amely képes a szaruhártya belsejében 3 dimenziós forma kivágására, így a lebeny elkészítésére is, és éppen ebben rejlik az IntraLASIK lényege. Ezen eljárással eddig megműtött több mint negyedmillió szem klinikai adatai bizonyítják, hogy nagyfokú biztonság mellett a páciensek jobban látnak, azaz a látásélességük jobb, mint bármely más refraktív beavatkozás után, és a műtétek után fellépő szemszárazság tünetek is jócskán csökkennek. Ezen klinikai tapasztalatok egyelőre a tengerentúlról érkeztek, noha néhány berendezés már Európában is található, azonban az IntraLASIK beavatkozást Közép-Európában legelőször a margitszigeti Focus Medical-nál végzik, hiszen februárban egy IntraLase FS2 típusú lézerrel gazdagodik az intézet gépparkja.

Végül, de nem utolsósorban nézzünk egy kis statisztikát. A világ legjelentősebb szemsebészeti kongresszusain publikált adatok alapján az elmúlt években világviszonylatban a páciensek több mint 80%-a választotta a LASIK eljárást a szem hibás fénytörésének korrigálása érdekében, hiszen páciensek döntését legfőképpen a fájdalommentes és gyorsabb sebgyógyulás, valamint a jobb látásélességi eredmények és az alacsony komplikációk arányszámai befolyásolták. Az IntraLASIK piacra lépése óta azonban fenti arányszám némiképp átrendeződött a szemsebészeti piacon azáltal, hogy a LASIK eljárás ellenében a páciensek 78%-a már az IntraLASIK mellett dönt, de tekintettel arra, hogy az IntraLASIK vékonyabb szaruhártya-vastagság mellett is alkalmazható, így már azon páciensek is az új eljárás mellett dönthetnek, akiknél korábban a LASIK eljárás nem volt alkalmazható. Ezek alapján a Laser in Situ Keratomileusis (LASIK) beavatkozással történő korrekciók várhatóan növekednek majd. A magyarországi szemsebészeti piac alakulása érdekes a nemzetközi trendekkel szemben, hiszen a magyar páciensek árérzékenysége miatt egyelőre még a mérleg nyelve a kisebb-nagyobb kellemetlenséggel - fájdalommal, fényérzékenységgel, hosszabb rehabilitációs idővel - járó hagyományos PRK típusú beavatkozás felé hajlik. Azt pedig, hogy a nagyfokú biztonság, fájdalommentes és gyors felépülést kínáló IntraLASIK mennyire befolyásolja majd a szemüvegtől és kontaktlencsétől megszabadulni kívánó magyar rövid- és távollátókat döntésük meghozatalában, majd csak néhány év múlva tudhatjuk meg.

Hívja Ön is a Focus Medical Margitszigetet a Danubius Thermal Hotel épületében az 1/450-3333-as vagy az 1/889-4901-es telefonszámok bármelyikén és kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Focus Medical Margitsziget
1138 Budapest
Danubius Thermal Hotel Margitsziget
Tel: 450-3333, 889-4901, Fax: 450-3331
E-mail: info@focusmed.hu
www.focusmed.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.