A T-Mobile és az Ericsson Budapesten bemutatták az LTE-t

2010.05.05. 11:04
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A néhány éven belül várhatóan hazánkban is elérhető következő generációs mobilhálózatot teszteli a T-Mobile és az Ericsson Budapesten. Az LTE-technológia tavaly december óta tartó tesztsorozatának második lépéseként a jelenleg 50 Mbps letöltési sebességet biztosító LTE-hálózat újabb állomásokkal bővült, lefedve a XI. kerület egy részét. Az LTE a szolgáltatók számára hatékonyabb hálózatépítést, az előfizetőknek nagyobb fel- és letöltési sebességet kínál, mint a 3G/HSPA-hálózat, miközben jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas.

Néhány év múlva a hazai előfizetők számára is elérhetővé válnak a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló NGMN (Next Generation Mobile Network) mobilhálózatok. Ezek legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a kis késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még jobban elterjedhet. Az NGMN, és azon belül az LTE segítségével a szinte korlátok nélküli kapcsolatok időszaka köszönthet be.

50 milliárd távközlési kapcsolat 2020-ra

Az Ericsson egyik tanulmánya szerint pl. 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma meghaladja az 50 milliárdot, ugyanis az NGMN-nek is köszönhetően jelentősen megnő az ember-gép és a gép-gép közötti vezeték nélküli kapcsolatok szerepe. A jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, akár a háztartási eszközök – a hűtőgéptől a televízióig - is elérhetők lesznek az interneten keresztül, akár mobiltelefonról is, illetve az élmények megosztása szintén új értelmet nyer. Széles körben elterjedhetnek pl. azok a videokamerák, fényképezőgépek, mobiltelefonok, amelyekről a jó minőségű, akár HD vagy később 3D-s tartalmak azonnal feltölthetők lesznek valamelyik videomegosztó oldalra.

50 Mbps letöltési sebesség az LTE teszthálózaton

A T-Mobile és az Ericsson magyarországi vezetői közös sajtótájékoztatójukon ebből a jövőből adtak kis ízelítőt, bemutatva az LTE révén elérhető gyors le- és feltöltést, HD felbontású videofilm online megtekintését, a korábbit meghaladó minőségű videokapcsolatot, valamint azt, hogy a kisebb késleltetéssel az online felhasználók közötti interakciót feltételező játékok is problémamentesen élvezhetők lesznek.

A T-Mobile és az Ericsson közös LTE-tesztjének második szakasza jelentős előrelépést jelent a következő generációs mobilhálózat tesztelése szempontjából, és a valós körlmények szimulálását segíti, hogy annak során a Svédországban már kereskedelmi forgalomban is kapható LTE USB-s modemet használják. Az első szakaszban a hálózat még csak épületen belül volt elérhető, a második szakaszban azonban az LTE teszthálózat 5 bázisállomással már a Hengermalom út-Fehérvári út-Irinyi József utca és Duna által határolt területet is lefedi, és 10 MHz-es sávszélességen 50 Mbps letöltési sebességet biztosít. A teszt további szakaszában a mostani lefedettség további bővítése és a sebesség fokozatos növelése is szerepel.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.