Tudta, hogy a cukorbetegség vaksághoz is vezethet?

2006.06.27. 14:29
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
8500 vak ember él magyarországon, 1300-an a diabétesz miatt vakultak meg!

Egymillió embert fenyeget a cukorbetegség Magyarországon. Félmillió a regisztrált cukorbeteg, több, mint fél millió ember azonban nem tudja, hogy vércukorszintje magasabb a normálisnál. A betegség korai felismeréséért küzd az Egy csepp figyelem Alapítvány, amelynek idei első médiakampány a cukorbetegség szövődményeire hívja fel a figyelmet.

A cukorbetegség nem fáj, de szövődményei súlyosak, akár életveszélyesek is lehetnek. A szövődményeket kisér- és nagyér-szövődményekre szokás felosztani, amelyek között a kisér-szövődmények diabetes-specifikus következményeknek, azaz a cukorbetegségre kizárólagosan jellemző szövődményeknek minősülnek. A nagyér-szövődmények klinikai megjelenési formái azonosak azzal, amit általános érelmeszesedés jelenléte esetén lehet megfigyelni.
A kisér-szövődmények egyebek között a szemet érinthetik.
Általánosságban meg kell jegyezni, hogy a szövődmények kialakulása nem törvényszerű, azok csak a betegek egy részét érintik, elsősorban hosszú betegségtartam és tartósan rossz anyagcsere-helyzet esetén.

A retinopathia diabetica látásromlással, szerencsétlen esetben pedig teljes látásvesztéssel fenyegeti az érintett beteget, ami elsősorban a tartósan magas vércukor következménye.

E szövődmény felismerését gyakorlott szemész szakorvos által végzett szemészeti szakvizsgálat, alapesetben tágított pupilla melletti szemfenékvizsgálat biztosítja.

A retinopathia diabetica kórlefolyásában több stádium különíthető el. Az egyik stádiumból a következő stádiumba való átmenet folyamatos. Jellemző, hogy látási panasz a kórfejlődés kezdetén szinte nincs, míg a kórlefolyás végén gyakorlatilag teljes látásvesztés alakulhat ki.

Enyhe, ún. háttér-retinopathia esetén néhány kisebb-nagyobb pontszerű vérzés lehet jelen. Súlyos, ún. prae-proliferatív retinopathia esetén a szemfenéki kép tovább romlik. Üvegtesti bevérzés, végül szekunder glaukoma alakulhat ki. A betegnek panaszai vannak: fokozódó látásromlás, gomolygó homályok, foltos látás jelentkezhet. Végül a látásromlás igen kifejezett lehet, nem ritka, hogy csak a fénylátás marad meg. Szerencsétlen esetben a beteg gyakorlatilag elveszti látását.

A retinopathia diabetica megelőzése terén a tartósan jó anyagcsere-egyensúly biztosítása bír alapvető jelentőséggel. A tényleges kezelési lehetőség a szemész szakorvos kollégák kezében van. Több tanulmány egyértelműen igazolta, hogy a lézer-terápia a retinopathia diabetica hatékony kezelési módját jelenti. A lézer-kezelés tulajdonképpen roncsoló jellegű, a vérkeringésből a károsodott perifériás terület kiiktatását jelentő beavatkozás, amit annak érdekében végzünk, hogy az éleslátás területének vérellátása, s így a látás megtartása minél tovább biztosítható legyen.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.