Internetcenzúrától tartanak Franciaországban

Internetcenzúrától tartanak Franciaországban

2004. 01. 15., 14:13 | Frissítve: 2004. január 15., csütörtök 19:47

A francia internetes szolgáltatók, köztük a Wanadoo, AOL és a Tiscali fontos szolgáltatásaik leállításával fenygetnek arra az esetre, ha törvényileg kötelezik őket az ügyfelek internetes ténykedésének ellenőrzésére. Kétmillió internetes oldal, fórum és fotógaléria elérhetősége a tét, jelentette ki az online szolgáltatók szövetsége (AFA).

Franciaország a szolgáltatókat arra kötelezné, hogy a legmodernebb elektronikus szűrők használatával elejét vegyék, hogy ügyfeleik például az illegális zenéket, pornófilmeket és a rasszista tartalmakat töltsenek fel a világhálóra.

EU-irányelvből alakult

Az erre vonatkozó törvényjavaslatot a parlament alsóháza a múlt héten fogadta el, és most a szenátus dönt a sorsáról. Az új törvény eredeti szándéka szerint egy európai irányelvet ültetne át a francia jogrendbe.

Az AFA szakértői arra emlékeztetnek, hogy a zenei ipar rendkívüli nyomást gyakorolt a francia törvényhozásra. Olyan tartalomszűrési módszerek bevezetését erőltetik ki, amelyek eddig csak Burmában, Kínában és Iránban voltak ismertek.

Az AFA kedden online petíció aláírására szólított fel. A kezdeményezéshez szerda estig harminchétezren csatlakoztak. A szervezet közleménye szerint a törvény életbelépése az internetes szólásszabadság korlátozásával érne fel, miközben a francia online gazdaság tízezer munkahelyet és évi kétmilliárd eurós forgalmat veszíthet.

Az emailekben turkálhatnak

Emellett a szűrők rendkívüli befektetéseket igényelnek, mégsem lehet megakadályozni a megkerülésüket, jelentette ki Marie-Christine Levet, az AFA elnöke.

A törvény szellemében az email már nem volna a magáncélú levelezés eszköze, és ez megnyitja a kaput a franciák kommunikációjának ellenőrzése előtt, idézte a The Register Stephane Treppozt, az AOL France elnökét.

Cenzorrá változó szolgáltató

Mostanáig a francia szolgáltatókat csak bírósági határozattal lehetett arra kényszeríteni, hogy bizonyos tartalmakat eltávolítsanak a világhálóról.

Az új törvény révén viszont az a veszély fenyeget, hogy előírhatnák nekik minden tartalom előzetes szűrését, vagyis a szolgáltató egy csapásra cenzorrá változik, mondta Jean-Claude Demas, a Wanadoo elnöke.

hirdetés
hirdetés