Kamerás mobillal sem fotózhatunk bárkit

Kamerás mobillal sem fotózhatunk bárkit

2003. 06. 27., 10:52 | Frissítve: 2003. június 27., péntek 11:03

A kamerás mobiltelefon nagyszerű játékszer lehet, sőt, akár bűnözők elfogásában is segíthet. Érdemes azonban körültekintően használni, mivel a fénykép személyes adatnak számít, amelyet csak a felhasználó hozzájárulásával lehet kezelni.

A digitális kamerával felszerelt mobiltelefonok világszerte egyre népszerűbbek: tavaly tizennyolcmillió készüléket adtak el, ebből egyedül Japánban eddig több mint tizenhárommillió darabot. A Strategy Analytics piackutató cég szerint idén megduplázódik a piac, és világszerte harminchétmillió kamerás mobil talál gazdára. Magyarországon idén jelentek meg a beépített kamerával rendelkező modellek nagy számban, ezért még kevés előfizetőnek van ilyen telefonja.

A rejtett mobilkamerák felhasználási lehetőségére már számos érdekes példa van: a Wired magazin néhány hónappal ezelőtt arról számolt be, hogy Japánban a stricik a telefonok segítségével mutatják be az utcalányokat a potenciális 'ügyfeleknek', míg a brit lapok szerint néhány hete egy megerőszakolás szemtanúja telefonjával rögzítette az eseményt, és a brit rendőrség a felvétel segítségével indított nyomozást. Egyesek az aluljárók lépcsőin fotózzák a lányok fenekét, mások a strandokon és az öltözőkben próbálnak kompromittáló képeket készíteni.

Személyes adat

Gulyás Csaba, az adatvédelmi hivatal főtanácsosa az Indexnek elmondta, hogy technológiától függetlenül az összes fényképezőgépre ugyanazok a szabályok vonatkoznak: a fénykép személyes adat, melynek tárolásához, kezeléséhez és továbbadásához az érintett hozzájárulása szükséges.

A bűnöző is perelhet

Arra a felvetésünkre, hogy a kamerás telefonos segítségével leleplezhető egy bűncselekmény elkövetője, a főtanácsos elmondta, hogy ez ugyanúgy törvénybe ütköző, sőt, a bűnöző akár föl is jelentheti a fotóst a személyiségi jogainak megsértése okán. Gulyás Csaba személyes véleménye szerint egy fénykép ritkán lehet hasznos, és tévút, ha azt hisszük, hogy a kameráktól megszűnik a bűnözés.

Nincs ajánlás

Világszerte több bíróságról és fürdőből kitiltották már a kamerás telefonokat, attól való félelmükben, hogy azokat egyesek nem a megfelelő módon használnák. Magyarországon az adatvédelmi biztos még nem adott ki ezzel kapcsolatban ajánlást. Gulyás Csaba szerint nem szükséges minden jogsértésre is használható eszközzel kapcsolatban ajánlást vagy figyelmeztetést kiadniuk, elég, ha az emberek ismerik a fényképezésre vonatkozó törvényeket.

hirdetés
hirdetés