Nehéztüzérség az egyetemista ellen

Nehéztüzérség az egyetemista ellen

2004. 01. 21., 11:14 | Frissítve: 2004. január 21., szerda 12:24

Mike Rowe 17 éves, és a kanadai British Columbia tartományban él. Az internetes oldalát a "MikeRoweSoft" domainnév alatt regisztrálta. A Microsoft ezt nem találta viccesnek, és mozgósította jogi osztályát.

A szoftvercég a domainnév átadását követeli, mivel az elnevezés állítása szerint sérti szerzői jogait. Az informatikusnak tanuló egyetemista saját bevallása szerint "cool" ötletnek tartotta, hogy a Microsofthoz hasonló cím alatt bizonyíthatja webprogramozói képességeit.

A kanadai fiú a The Registernek nyilatkozva elmondta, hogy a Microsoft először tavaly novemberben kereste meg az augusztus óta működő oldal ügyében. Már ekkor azt követelték tőle, hogy adja át a nevet.

Kapott volna egy tizest

Amikor megtagadta a kérés teljesítését, további levelet kapott, amelyben felajánlották a felmerült költségei megtérítését. Ez annyit jelentett volna, hogy 10 dollárral a zsebében békében mehetett volna. Hiszen további költségek nem keletkeztek, kivéve az oldalba ölt saját munkáját, mondta Mike Rowe.

Az ajánlat felett érzett csalódásában alighanem hibát követett el a kanadai srác. Válaszolt a Microsoft ügyvédeinek, hogy 10 ezer dollárért megválik a címtől. A domain jogvitákban a túlzó értékű eladási ajánlatok rendkívül fontos bizonyítéknak számítanak. Rendszerint annak igazolására citálják elő ezeket, hogy a domain tulajdonosa rossz szándékkal csapott le a címre.

Megtévesztésig hasonló

Vélhetően a Microsoft által kérvényezett WIPO-eljárásban az eladási javaslatot annak bizonyítására használják, hogy az egyetemistát a nyereségvágy fűtötte.

Mielőtt azonban a döntőbíróság a domain esetleges kiadásáról határoz, két további feltételnek is teljesülnie kell. Igazolni kell egyrészt, hogy a MikeRoweSoft kifejezés a szoftvercég márkanevéhez a megtévesztésig hasonlatos.

Méltányolható érdek

Ezen felül a Microsoftnak be kell tudnia bizonyítani, hogy a domain jelenlegi tulajdonosának nincs joga vagy méltányolható érdeke a vitatott név használatához.

Legalábbis ez utóbbi bizonyítékot nem lesz könnyű produkálni, hiszen a domainnév a "soft" kivételével nem más, mint az alperes teljes neve.

Túlreagálták

A hír iránt mutatkozó nemzetközi érdeklődést látva a Microsoft a jelek szerint mégis inkább leállítaná a Genfben megindított eljárást. A szoftvercég közleménye szerint újból megkísérlik, hogy kiegyezzenek a kanadai egyetemistával. A problémát mindenképpen megoldják, és nagyvonalúak lesznek Mike Rowe-val. Ezzel egyidőben viszont a márkajogi aggályokat is megnyugtatóan rendezni kívánják.

hirdetés
hirdetés