Szoftvercéget perel a Spam gyártója

Szoftvercéget perel a Spam gyártója

2003. 07. 08., 10:56 | Frissítve: 2003. július 08., kedd 12:33

A húskonzervet gyártó Hormel Foods nem szeretné, ha a márkanevét továbbra is összefüggésbe hoznák a reklámlevelekkel. A spam nevet eredetileg 1937-ben találták ki. A rövidítés a "shoulder pork and hAM" (tarja és sonka) illetve "spiced ham" (fűszeres sonka) kifejezésekből ered.

A vagdalthúsos konzervet gyártó Hormel a "spam" kifejezés megtévesztő használata miatt beperelt egy szoftvercéget. Az élelmiszeripari vállalat a washingtoni márkavédelmi bíróság elé citálja a Seattle-i Spam Arrest LLC fejlesztőcéget, mert az szerinte visszaél a húskonzerv nevével.

A spam nevet eredetileg 1937-ben találták ki. A rövidítés a "shoulder pork and ham" (tarja és sonka) illetve "spiced ham" (fűszeres sonka) kifejezésekből ered, és ez volt a bevett neve az akkor kitalált húskonzerveknek.

Oda a jó hírnév

Időközben a szóhoz kötődő fogalmak megváltoztak, a spam a világ minden részében a kéretlen reklámlevelek szinonimája. Emiatt a Hormel már az amerikai szabadalmi hivatalnál is panaszt nyújtott be.

A cég szerint a "jó hírneve és a cég alapvető üzleti értékelése" került veszélybe a Spam Arrest LLC tevékenysége nyomán. A botrány hat hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a szoftvercég szabadalmaztatni próbálta az elnevezését, írja a CNN.

A Monty Python tehet róla

A spam kifejezés a brit Monty Python komikuscsoport révén lett világhírű. Az egyik szkeccsükben ugyanis egy vikinghorda szünet nélkül azt énekli az étteremben: spam-spam-spam.

Mivel a spam az általános szóhasználatban visszavonhatatlanul a kéretlen reklámleveleket jelenti, amerikai ügyvédek kételkednek a Hormel sikerében.

Saját weboldalán a húsipari cég arra kér mindenkit, hogy a reklámlevelekkel kapcsolatban a termékei képét ne használják, a spam kifejezést pedig kis betűvel írják. Ha viszont a húskonzervről van szó, a nagybetűs írásmód ajánlott.

hirdetés
hirdetés