Börtönbe vetik az olasz spammelőket

Börtönbe vetik az olasz spammelőket

2003. szeptember 05., péntek 14:18

Három évi börtönre és 90 ezer eurós pénzbüntetésre számíthatnak Olaszországban a kereskedelmi célú spamek feladói.

Olaszországban a kéretlen reklámlevelek (spam) küldői mostantól akár három éves börtönt kaphatnak. Az erre vonatkozó jogszabályt az ország adatvédelmi biztosa kezdeményezésére hozták meg, mivel már tűrhetetlen méreteket öltött az online továbbított levélszemét mennyisége.

Mostantól a címzett beleegyezése nélkül Olaszországban tilos emailt küldeni. A szabály ellen profitvágyból szándékosan vétők akár 90 ezer eurós (23 millió forintos) pénzbüntetést és hat hónaptól három évig terjedő börtönt is kaphatnak.

Milliárdos kiesés

Az új jogszabályt azt követően fogadták el, hogy az Európai Bizottság úgy becsülte: az európai cégeknek 2002-ben 2,5 milliárd eurós kiesést okozott a spammel való hadakozás.

Jelenleg a beérkező emailek felét-harmadát adhatják a hulladék levelek. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a vírusok írói felfedezték maguknak a spam stílusú terjesztési módszert.

Máshonnan jön a levélszemét

A kéretlen leveleket betiltó EU-jogszabály október végén lép életbe, ám megfigyelők szerint az internet globális természetéből fakadóan nem sok hatása lesz, emlékeztet a BBC.

Jelenleg a legtöbb spam az USA-ból és Kínából, vagyis az európai jogszabály hatáskörén kívülről érkezik. Az EU rábízza minden tagállamára, hogyan lépteti életbe a közös irányelvet. Az egyetlen feltétel, hogy a szabályozás hatékonynak mutatkozzon.

Itthon régóta tilos

A magyarországi jogszabályok szerint 2002 tavasza óta tilos a felhasználókat kéretlen reklámlevelekkel elárasztani. Ez a tevékenység a címzett előzetes engedélyéhez kötött, és ez alól az első (esetleg leiratkozást felajánló) email sem kivétel. A spamoktól elárasztott sértett akár büntető feljelentést is tehet, ha jelentős érdeksérelmet állapítottak meg. Az ombudsman elmondása szerint azonban ez általában nem áll fenn. Így hiába a szigorú törvény, a spamküldők ellen egyelőre nincsenek megfelelő szankciók.

hirdetés
hirdetés