Iránytű

Segítünk, hogy segíthessen! Magyarország legolvasottabb közéleti portáljaként kötelességünknek érezzük, hogy felületet biztosítsunk a jó ügyeknek. Ezért indítottuk el Iránytű mellékletünket, amely az ukrán háború menekültjeit segítő szervezetek munkáját támogatja.

Az Iránytűben egy helyre gyűjtöttük össze, hogy mire van leginkább szükség, legyen az önkéntesség vagy tárgyi adomány. Fontos, hogy a segítség is összehangoltan érkezzen, ezért szervezetenként és helyszínenként is mutatjuk, hogy hol milyen támogatásra van a legnagyobb igény.

Platformunk nyitott és folyamatosan frissül, minden segítő szervezet híreit, információit örömmel fogadjuk.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Az Index is segít, hogy segíthessenek

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A háború kitörése óta még intenzívebb segítségnyújtásunk. Akár naponta kétszer is átmegy adományokkal megrakott kisbuszunk Kárpátaljára, valamint anyagi támogatásunk is jelentős.

    Folyamatosan juttatjuk el a vállalatoktól, intézményektől, civil szervezetektől, magánszemélyektől, akár a tengeren túlról vagy a szomszéd országból érkező támogatásokat a bajbajutottaknak.

    Szolgálatunkat elsődlegesen a Kárpátaljai Református Egyházkerület közreműködésével végezzük, melynek püspöke Zán-Fábián Sándor alapítványunk kuratóriumi tagja is.

    Tevékenységünkről bővebben a https://www.facebook.com/teissegithetszalapitvany illetve a https://teissegithetsz.hu/ oldalakon is tájékozódhat.

  • A háború első napjától rengeteg megkeresést, felajánlást kapunk cégektől és magánszemélyektől egyaránt. Volt olyan, aki menekültek szállítását vállalta, és akadt olyan is, aki kapcsolatait mozgósítva új partnerekkel szélesítette a segítők csapatát.

    Nagyon hálásak vagyunk minden segítségért, amit az eddigiekben juttattak el hozzánk támogatóink. A továbbiakban is szükség van az összefogásra!

    MAGÁNSZEMÉLYKÉNT SEGÍTENE?

    A www.baptistasegely.hu/adomanyozas linken pár kattintással bankkártyás fizetéssel juttathatja el hozzánk adományát, illetve „Ukrajnai Krízis” közleménnyel a UniCredit 10918001-55555555-55555555-os számlaszámon fogadjuk.

    A 1355-ös segélyvonal hívásával 300 Ft-tal támogatja az ukrajnai missziónkat.

    Tartósélelmiszer, higiéniai cikk felajánlását kérjük jutassa el gyűjtőpontjaink valamelyikére. A lista itt található: bit.ly/gyujtopont-ukrajna

    CÉGKÉNT, SZERVEZETKÉNT SEGÍTENE?

    Amennyiben közösségi gyűjtés kerül megszervezésre, természetbeni adományozás estén, lépjen velünk kapcsolatba az ukrajna@baptistasegely.hu e-címen, hogy egyeztethessük a legszükségesebb adományok listáját.

  • Újra nekivágtunk a határnak, ezúttal a kijevi Ételt az Életért csapatának szállítottunk tartós élelmiszer alapanyagokat a napi ételosztásaik fenntartásához, főzéshez.

    A kialakult fegyveres konfliktus miatt az alapanyagokat egyre nehezebb beszerezni és csillagászati árakkal kell számolni, így a legtöbb, amit tehetünk, hogy a főzéshez szükséges élelmiszerrel segítünk.

    Munkánkat így segítheted:

    Ételt az Életért Alapítvány

    www.eteltazeletert.hu

    Bankszámlaszám:MKB 10300002-10631840-49020019

    Account holder: Ételt az Életért Alapítvány

    IBAN HU55 1030 0002 1063 1840 4902 0019

    BIC/SWIFT code: MKKB HU HB

    Help online: www.fflhungary.com

    Köszönjük szépen!

  • Néhány pozícióra továbbra is keressük munkatársainkat!

    A megnövekedett feladatmennyiség miatt határozott idejű szerződéssel keresünk két koordinátort Biharkeresztesre.

    Jelentkezésedet várjuk az allas@jobbadni.hu e-mail címre!

    További információkat az ukrajnai fegyveres harcoktól szenvedőket segítő munkánkról ITT találsz. 

  • Egy hónapja tört ki az ukrajnai háború, február 24. és március 24. között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 43129 menekülőnek nyújtott segítséget, kiosztott 234 millió forint értékű adományt, és Ukrajnába szállított 110 tonna árut.

    A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Beregsurányban, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Győrött fogadja az ukrajnai háború elől menekülő családokat. A határátkelőnél naponta átlagosan 1200 ember érkezett az első segítő pontra. A fővárosban március 20-ig a Keleti pályaudvaron dolgozott, 21-étől pedig a BOK csarnokban fogadja a segítségre szoruló embereket a máltai szervezet.

    A harcok kitörése óta eltelt egy hónap alatt a Szeretetszolgálat 16.252 embert szállított tovább úti céljára, vagy szervezte meg az érintettek utaztatását. Négy hét alatt 7083 menekülőt helyezett el saját, vagy partnerszervezetek, támogatók által felajánlott szálláshelyeken, saját ingatlanjaiban a két-három napra megpihenő emberek 2250 éjszakát töltöttek el.

    A Szeretetszolgálat munkatársai egy hónap alatt 367 olyan személlyel találkoztak, aki valamilyen egészségügyi ellátásra szorult. A máltai szervezet fokozott figyelmet fordít az idősekre, a fogyatékos emberekre és a kisbabával érkezőkre. A nehezen mozgó emberek határon átkelését kerekes székekkel is segíti, odafigyel a várandós kismamákra, március 14-én egyiküket a máltai szálláshelyről vitték kórházba, majd három nappal később oda szállították vissza az újszülöttel együtt.

    A Máltai Szeretetszolgálat dolgozói 60 ezer óra, önkéntesei 18 ezer óra munkát végeztek egy hónap alatt a menekülők ellátása során. A tartós élelmiszerek és higiéniai termékek fogadására megnyitott adománygyűjtő pontok az ország minden területén, összesen 68 helyszínen működnek.

    A menekülők megsegítésére eddig kiosztott adományok értéke 234 millió forint. Az adományok szállításában 24 jármű vett részt, ezek négy hét alatt 101 ezer kilométert tettek meg, eközben 110 tonna adományt Ukrajnába vittek.

    A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját IDE kattintva tudja támogatni. 

  • Egy hónap telt el az orosz-ukrán háború kitörése óta. Az Ökumenikus Segélyszervezet a hazánkba érkező menekültek támogatása mellett kezdettől fogva kiemelt hangsúlyt helyez az ukrajnai belső menekültek és a háború miatt nehéz helyzetbe került helyi lakosság támogatására.

    Lehel László, elnök-igazgató a következő 3 hónapra egy átfogó, összesen 1 milliárd forint értékű következő segélyprogramot jelentett be.

    A program keretében folytatjuk a segélyszállítmányok rendszeres indítását: havonta közel 250 tonna segélyárut, főként tartós élelmiszert és higiéniai termékeket szállítunk Magyarországról Ukrajnába a rászorulók támogatására, valamint hamarosan hiánypótló gyógyszerekkel is kiegészülnek a szállítmányok.

    A nagyszabású segélyprogram következő szakasza a tervek szerint összesen 10 régiót érint majd:

    • Kárpátalján 6 járásban, mintegy 100 helyszínen támogat majd menekülteket befogadó helyeket és közösségeket az Ökumenikus Segélyszervezet;
    • Kárpátalján túl a segélyprogram kiterjed Lemberg, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Csernyivci, Dnyipro, Zaporizsje, Harkov, Poltava, Cserkaszi városokra, illetve azok térségére.

    A nagyszabású segélyprogram a kézzelfogható segítségnyújtáson túl, hangsúlyt helyez a menekültek egyéni támogatására, a nemzetközi készpénzes (cash assistance) módszertan szerint, illetve több helyszínen indul pszichoszociális segítségnyújtás is. 

    A segélyprogram két központja továbbra is Beregszász és Lemberg lesznek. Mindkét helyen jelentős kapacitásbővítés és infrastrukturális fejlesztés valósul meg: míg Beregszászon új raktárbázist, Lembergben pedig egy új nemzetközi humanitárius központot és ahhoz tartozó logisztikai bázist jelent.

    A két központban több mint 50 munkatárs és önkéntes dolgozik majd a segélyprogram végrehajtásán.

    A következő 3 hónapban megvalósuló ukrajnai segélyprogram összértéke meghaladja az 1 milliárd forintot. Ezt az Ökumenikus Segélyszervezet hazai adománygyűjtése mellett a Magyarország Segít programban biztosított célzott állami források, valamint nemzetközi donorok felajánlásai teszik lehetővé.

    Utóbbiak közül kiemelkedik a több mint 140 tagszervezetet számláló ACT Alliance nemzetközi szövetség által biztosított források, illetve a Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai szerepvállalásában szorosan együttműködő két partner szervezet, a DanChurchAid és FinnChurchAid bilaterális támogatásai.


  • Gyertek női ügyeletre a Syma/BOK csarnokba, a menekültek számára létrehozott Baba-Mama Szobába!

    Jelentkezés ITT!

    Hétfőtől a pályaudvarokról a BOK csarnokba költözik a segélyközpont, a civilekkel együtt.

    A Zebegényi Nők után márc. 22. kedd és márc. 25. péntek között a Baba-Mama részlegen mi visszük az ügyeletet, és segítünk az anyukáknak, amíg fürdetik, etetik, pelenkázzák a babáikat.

    A Magyar Kétfarkú Kutya Párt továbbra is gyűjti az adományokat az Ukrajnából érkező menekültek számára. 

    Az azonnal fogyasztható és a tartós élelmiszereket várják mind a Nyugati pályaudvarnál, a Skála előtti téren az óránál, valamint a Keleti pályaudvar Lotz termében. Az orvosi segédeszközöket és a gyógyszereket (például kötszer, sebfertőtlenítő, fájdalomcsillapító) pedig a Nyugati téren gyűjtik a Kutyapárt önkéntesei. Matracokra és ágyneműre szintén szükség van.

    Amennyiben nem tudod behozni az adományt, utalhatsz is az MKKP adomány számlára:

    Magnetbank: Magyar Kétfarkú Kutya Párt

    16200223-10089992-00000000

    IBAN:HU86 1620 0223 1008 9992 0000 0000

    Közlemény: Ukrajna Adomány

    SWIFT: HBWEHUHB HU86 1620 0223 1008 9992 0000 0000

  • A Help Ukraine Center nemzetközi önkéntes szervezetként egy raktár megnyitásával nyújt humanitárius és orvosi segítséget Ukrajnának. 

    Aki tárgyi adományokkal szeretne segíteni, az alábbi módon küldheti el azokat a raktárnak:

    Az alábbi tárgyi adományokra van leginkább szükségünk:

    • gyógyszerek;
    • élelmiszer;
    • takarók
    • meleg ruházat.

    További információ a Help Ukraine Center honlapján. 

    Advertisement
  • Erős robbanásokról számoltak be az Ökumenikus Segélyszervezet lembergi humanitárius irodájának munkatársai péntek reggel. Mint elmondták, 6 óra környékén a belvárosból is jól hallatszott a több robbanás, melyek a repülőtér irányából jöttek.

    Giuliano Stochino-Weiss, az Ökumenikus Segélyszervezet lembergi humanitárius központjának vezetője elmondta: a több egymást követő robbanás után hatalmas fekete füstfelhő látszott a külvárosból felszállni. A robbanásokat légiriadó előzte meg, így a segélyszervezet munkatársai ez alkalommal is levonultak az óvóhelyre. A szakember hozzátette, hogy őket nem érte semmilyen sérülés, maradnak a városban és folytatják a munkát.

    Az Ökumenikus Segélyszervezet az ACT Alliance évtizedek óta a térségben dolgozó szervezeteként koordinálja a tagszervezetek összefogásával megvalósuló nemzetközi segélyprogramot.

    Kárpátaljával együtt már összesen öt ukrán régióra terjesztette ki humanitárius segítségnyújtását az Ökumenikus Segélyszervezet Lemberg, Ivano-Frankivszk, Ternopil és Csernyivic központokkal.

    Az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján is több közösségi szállón és családoknál lakó menekültek élelmezését is segíti.

    A háború kezdete óta több kamionnyi élelmiszer és higiénés szerekből álló adományt szállított a háború elől menekülő családok ellátása érdekében a határ menti régióba.

    Eközben folyamatosan működteti segítő pontjait a határ mindkét oldalán, a beregsurányi határátkelő ukrajnai oldalán, illetve a magyarországi Barabás településeken is.

    Debreceni, miskolci és budapesti intézményeiben krízis szálláshelyeket alakított ki, a fővárosban pedig további szállásokat támogat. 

    Továbbra is él a Segélyszervezet 1353-as adományvonala, melynek hívásával bárki 250 forinttal támogathatja a bajbajutottakat. A segélyszervezet pénzadományokat is fogad a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve az ott feltüntetett 11705008-20464565 számlaszámon is.

  • Az Airbnb karitatív szervezete, az Airbnb.org még február végén hirdette meg nemzetközi jótékonysági programját, melynek keretében százezer ukrajnai családnak kínálnak ideiglenes lakást díjmentesen.

    Március 14-ig több mint 36.800 szállásadó jelentkezett az Airbnb.orgnál, és ajánlotta föl lakását, ingatlanát az ukrajnai menekültek elszállásolására.

    Szintén az utóbbi két hét fejleménye, hogy az Airbnb.org stratégiai partnerséget kötött az IOM-mel, az egyik legnagyobb menekülteket segítő nemzetközi szervezettel, valamint a német kormánnyal, hogy mielőbb ingyenes szálláshoz juttassa az Ukrajnából menekülőket. Az Airbnb jótékonysági szervezete nemzetközi szinten további partnereket keres.

    A cél eléréséhez még több lakásfelajánlóra van szükségünk, Magyarországról is. Aki csatlakozni szeretne, ezen az oldalon keresztül teheti meg: airbnb.org/help-ukraine. Az oldalon nem csupán lakást felajánlani, hanem adományozni is lehet.

  • Az Ukrajnából menekülőket középtávú lakhatással segítő szolidáris lakásfelajánlási programot indított három lakhatási szervezet:

    • az Utcáról Lakásba! Egyesület;
    • a Habitat for Humanity Magyarország;
    • és A Város Mindenkié csoport.

    A segítő szervezetek olyan felajánlókat keresnek, akik az ukrajnai háború elől menekülőknek 2 hét és 6 hónap közötti időtávra elérhető szállást tudnak biztosítani Budapesten és környékén.

    A március 4-én elindított szolidáris lakásfelajánlás-közvetítés során a lakhatási szervezetek összekötik a segíteni szándékozó ingatlantulajdonosokat azokkal az Ukrajnából menekülő családokkal, emberekkel, akik középtávon – legalább 2 hétig, de akár 6 hónapig – Budapesten vagy környékén terveznek maradni.

    A tulajdonosok lehetőség szerint ingyen, vagy a rezsiköltségek fejében, illetve kedvezményes lakbérért cserébe tudnak lakást, házat vagy lakrészt felajánlani. Ez a menekülők számára hosszabb távon is méltó lakhatási körülményeket és önállóságot biztosít.

    A két hete működő kezdeményezés keretében eddig több mint 30 szállást ajánlottak fel, ezek több mint felébe pedig már be is költözhettek a szálláskeresők.

    Szállást felajánlani ennek az űrlapnak a kitöltésével lehet, amely a magyar mellett angol nyelven is elérhető.

    A lakhatási szervezetek segítenek a menekülőkkel való kapcsolatfelvételben, az igények és felajánlások összekötésében, a felajánlott szállások lakhatóvá tételéhez hiányzó tárgyak beszerzésében, hétköznapi szükségletek megoldásában. Emellett jogi tanácsadással és szociális munkások közreműködésével is támogatják a folyamatot.

    A szervezők továbbá várják önkéntesek jelentkezését is, akik a közvetítés során felmerülő feladatok ellátásában tudnak segíteni. Önkéntesnek jelentkezni a menekult@utcarollakasba.hu címre írt levéllel lehet, a tárgy mezőben szerepeljen az Önkéntesség kifejezés.

    További részletes információk a programmal kapcsolatban erre a linkre kattintva érhetők el.

    Ha támogatni szeretné a kezdeményezést, vagy más módon segítené a menekülő

    családokat, akik a szállásokra költöznek  például a napi megélhetési költségek kiegészítésével , azt az alábbi bankszámlaszámra küldött adományával teheti meg:

    Számlatulajdonos: Utcáról Lakásba Egyesület

    Számlaszám: 16200223-10046247

    IBAN számlaszám: HU77162002231004624700000000

    Swift kód: HBWEHUHB

  • Nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést indítunk hazánk templomaiban március 20 és 27. között. 

    Az idei gyűjtéssel a határon túli magyarokkal és a hazánkba érkező menekültekkel tehetünk jót nagyböjtben.

    Csatlakozzon Ön is és hozza el adományát, hogy még több embernek segíthessünk!

    A 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal kapcsolódhat be a gyűjtésbe.Segítsen, hogy segíthessünk!

    További részletek a honlapunkon

  • Segélyszervezetünk asztélyi határátkelőnél kialakított segítő pontját továbbra is sokan veszik igénybe. A határt naponta több százan lépik át itt, mindenki kimerülve ér ide, úgy, hogy még rengeteg kilométer áll előttük.

    Gyerekeikkel érkező anyukáktól a hosszú utat egyedül vállaló tinédzserekig terjed a szolgáltatásokat igénybe vevők köre.

    Segítő pontunknál élelemmel, teával, takarókkal, gyermekápolási cikkekkel, melegedővel és mobil WC-k telepítésével segítjük a hosszú órákig várakozó menekülőket. Szükség esetén magyar és ukrán nyelvű információkkal is szolgálunk, arról, hogyan tudnak Magyarországon átmeneti szállást találni.

    Segítsünk együtt: adományod lehetővé teszi, hogy még több bajbajutottnak tudjunk azonnali, létfontosságú segítséget nyújtani: www.segelyszervezet.hu/haboru

  • Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány a Krisna-tudatú Hívők Közösségének a humanitárius programja. Harmonc éve működik a program hazánkban, '99 óta alapítványi formában.

    Jelenleg országszerte naponta 2000 adag ételt osztunk ki a rászorulóknak: jellemzően idősek, munkanélküliek, kis jövedelmű személyek, nagycsaládosok, sokgyermekesek és betegek látogatják ételosztó pontjainkat. A fővárosban, Eger, Debrecen és Somogyvámos (Krisna-völgy közelében) vagyunk a legaktívabbak, de van ételosztó programunk másutt is.

    A menekültválság miatt most napi további 2000 adaggal emeltük meg a kapacitást. Részt vettünk az Ukrajnában hallgató indiai orvastanhallgatók hazajuttatásában, és ellátásukban, ételt osztunk a határon, a pályaudvarokon és menekülteket elszállásoló intézményekben, miközben fenntartjuk hagyományos, mindennapos ételosztásunkat.

    A főzéshez, tartós élelmiszerek beszerzéséhez és eljuttatásához szükséges (teherautó, kamion, üzemanyag) költségekre fogadunk adományokat, de budapesti központunkba akár zöldség-gyümölcs adományokat is be lehet hozni. Ételeink vegetáriánusak, hús, hal, hagyma és tojásmentesek, tehát ezeken kívül nagyjából minden alapanyagot fel tudunk használni. 

    • Adományvonal: 13600 - a kicsengés után 33-as kód, vagy 33 küldése sms-ben, hívásonként 500 Ft;
    • www.eteltazeletert.hu vagy angolul: www.fflhungary.com;
    • Bankszámlaszám: MKB 10300002-10631840-49020019;
    • Account holder: Ételt az Életért Alapítvány;
    • IBAN HU55 1030 0002 1063 1840 4902 0019;
    • BIC/SWIFT code: MKKB HU HB. 

    Jön az 1 százalékos időszak is, az később folyik be ugyan, de az általános munkánkban az is segítség.

    Itt követhető a napi munkánk: https://www.facebook.com/etelosztas

  • Jelszavaink valának:PLÉD, MATRAC, TARTÓS ÉLELMISZER! – Hogy lehetne méltóbb módon ünnepelni március 15-ét, mint egy adományfogadó bulival, ahol jótékony zenészurak és hölgyek kísérik muzsikával a helpsátorban folyó segítő melót, és nem hangzik el egyetlen beszéd sem politikustól? Sehogy, mi?

    Várunk a két hete nonstop működő, Nyugati téri MKKP Help sátornál, pakoljunk és táncoljunk egyet, mert EZ PETŐFINEK IS TETSZENE!

    Fellépők többek között:

    • Funktasztikus;
    • Zebulon;
    • Víg Mihály
    • Gimpel Tomi
    • Csángálló zenekar is.
  • Munkatársainkkal és önkénteseinkkel, valamint a Katolikus Karitász helyi segítőpontjával szoros együttműködésben továbbra is azonnali segítséget nyújtunk a Barabásra érkező menekülteknek. Az elmúlt napokban például több száz menekült Záhonyra szállításában nyújtottunk segítséget.

    Szervezetünk nemcsak az Ukrajnából érkezőket és a falun áthaladókat segíti, hanem az összes olyan helyi családdal is folyamatosan kapcsolatban állunk, akik rövid vagy hosszú távra menekülteket fogadnak be.

    Őket napi rendszerességgel hidegélelemmel, hetente többször pedig főzéshez szükséges alapanyagokkal látjuk el.

    Az Ökumenikus Segélyszervezet helyben dolgozó önkéntesei és munkatársai mindeközben  folyamatosan mérik föl a szomszédos településeket is. Gelénes, Vámosatya, Tiszaszalka és Csaroda falvakban számos olyan befogadó családnál laknak ukrán vagy kárpátaljai magyar menekültek, akiknek élelmiszerre és higiénés eszközökre van szükségük – nekik is támogatást nyújtunk.

    A tárgyi adományok mellett többek között tolmácsolással, illetve adminisztratív ügyekben is segítünk, például azoknak, akiknek a továbbutazáshoz van szükségük papírokra.

    Mindezen túl továbbra is él a Segélyszervezet 1353-as adományvonala, melynek hívásával bárki 250 forinttal támogathatja a bajbajutottakat. A segélyszervezet pénzadományokat is fogad a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve az ott feltüntetett 11705008-20464565 számlaszámon is.

  • Új állást találni akkor sem egyszerű, amikor a saját hazánkban, az eddigi megszokott, kényelmes környezetünkben keresgélünk. Mondani sem kell, mindez mennyivel nehezebb egy idegen országban, ahová szó szerint mindenünket hátrahagyva, egyik napról a másikra menekülünk, és még az ország nyelvét sem beszéljük.

    Ezért döntött úgy a Jobinfo.hu, hogy ingyenesen segíti az ukrajnai menekülteket (a menedékes státusszal, valamint az ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkezőket) abban, hogy a lehető leggyorsabban találjanak munkát Magyarországon.

    • Az Ukrán Kulturális Központtal együttműködve több ezer álláskeresői regisztrációs adatlap kerül szétosztásra az ukrán–magyar határ magyarországi oldalára érkező menekültek között. 
    • A regisztrációs adatlapon lévő személyes információkat kitöltve, valamint négy egyszerű kérdést megválaszolva segíti a kitöltőket a Jobinfo.hu csapata, hogy mihamarabb megtalálják a képzettségüknek és preferenciájuknak leginkább megfelelő munkát, állást.
    • Okostelefon segítségével egy QR-kódot beolvasva elérhető, a kifejezetten segítségnyújtás céljára létrehozott online felület. Az adatlap elektronikus kitöltése után egyből feldolgozásra is kerül a kitöltők álláskeresői regisztrációja.
    • Ezáltal a Jobinfo.hu csapata egyből segít nekik megtalálni a megfelelő állást, valamint a munkáltatók és HR-tanácsadók számára elérhető, kereshető adatbázis formájában szintén munkalehetőséget tudnak kínálni ezen embereknek.
    • Az Ingatlantajolo.hu-val való együttműködés keretében az online felület segítséget nyújt nem csak az álláskeresésben, hanem abban is, hogy a menedékes vagy kettős állampolgársággal rendelkezők kiadó ingatlant találjanak maguknak.
  • A Vígszínház a Nyugati pályaudvaron humanitárius tevékenységet végző Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve március 9-én adománygyűjtő pontot nyitott a színház mellett, a Ditrói Mór utca 3. szám alatt lévő külső tárolóban, hogy ezzel is segítse és tehermentesítse a vonzáskörzetében dolgozó segélyszervezetek munkáját.

    A hétköznapokon 15 és 19 óra között nyitva lévő gyűjtőpontra kisméretű higiéniás termékeket, tisztítószereket, tartós élelmiszereket, vitaminokat és takarókat várunk.

    Felhívjuk figyelmüket, hogy az átvevőpont az ünnepi hétvége miatt március 9. és 11., valamint március 16. és 18. között (szerdától péntekig) lesz nyitva.

    Az adományokat csak a megjelölt időszakban és helyszínen tudjuk fogadni. További információ a Vígszínház honlapján

  • Két éve a koronavírus járvány miatt krízisbe került emberek számára sok száz pszichológus önkéntes és ingyenes online segítségnyújtását szerveztük meg. Emellett másfél éve pedig a Covid matt nehéz helyzetben lévő egészségügyi dolgozóknak nyújtunk segítséget.

    Most az ukrajnai menekültek számára nyújtunk online, telefonos és személyes pszichológiai segítséget. Pillanatnyilag körülbelül kétszáz pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember nyújt önkéntes munkával ingyenes segítséget, ugyanakkor szakembereink száma folyamatosan nő.

    A szolgáltatásunk tíz nyelven érhető el a pszi.hu oldalon. Aki szakemberként szeretne csatlakozni, keresse Füredi Krisztiánt a szolgáltatás honlapján! 

  • Keressük azokat az Ukrajnából érkezett menekülteket, akik szívesen munkába állnának Magyarországon.

    Partnereink felajánlásainak köszönhetően azonnali szállás-és mukalehetőséget tudunk biztosítani a biometrikus útlevéllel rendelkező vagy hivatalosan regisztrált menekülteknek a fővárosban és több vidéki településen (többek között Kecskeméten, Monoron, Rétságon és Jászberényben).

    Bővebb információ: ukrajna@baptistasegely.hu Tel.: 06-1-381-0084

    Робота та проживання біженців Ми шукаємо біженців з України, які б хотіли працювати в Угорщині.

    Завдяки пропозиції наших партнерів ми можемо забезпечити негайне проживання та роботу біженцям з біометричними паспортами або офіційно зареєстрованим у столиці та кількох сільських населених пунктах (включаючи Кечкемет, Монор, Рецаг та Ясберень).

    Додаткова інформація: ukrajna@baptistasegely.hu Телефон: +36-1-381-0084

  • Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége azok segítségét kéri, akiknek van lehetőségük arra, hogy szállást biztosítsanak az Ukrajnából érkezőknek, azoknak, akik az ukrajnai háború miatt érkeztek Magyarországra.

    A követség ehhez elindította Prykhystok (magyarul: Menedék) elnevezésű hivatalos weboldalát, amelyet IDE kattintva lehet elérni. Az oldal célja, hogy összekösse a segítséget nyújtókat és a segítséget kérőket.

    Ezen az oldalon az önként jelentkezők információkat tehetnek közzé a településekről, a szabad helyek meglétéről és elérhetőségekről, ahol ingyenes lakhatást kínálnak vagy találnak az ukrán menekültek.

    Kérjük Magyarország állampolgárait, hogy használják a Prykhystok weboldalát, ha lakhatási lehetőséggel szeretnének segíteni a háború elől elmenekülni kényszerült nőknek és gyerekeknek!

    – üzeni Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége

  • A háború kezdete óta érkeznek hozzánk az adományaitok, szállítjuk őket a határhoz, a civilekhez, ahova épp kell.

    Érkeznek felajánlások szállításra és elszállásolásra is. Mindezekért köszönet Nektek!

    Igyekszünk minél célirányosabban összekapcsolni a felajánlásaitokat az igényekkel. Ezért kérünk titeket, hogy ezen az űrlapon jelezzétek, miben segítenétek!

    Felállítottuk a "Nyugati Helpsátort", ahol szortírozzuk, kiosztjuk, elszállítjuk az adományaitokat a menekülteknek. Itt továbbra is 0-24-ben jelentkezhettek pakolni, ügyfélszolgálatot teljesíteni.

    Emellett a Nyugati pályaudvarra érkező menekültek fogadására is várunk segítőket!Itt három feladatra szervezünk helyszíni beosztást: tolmácsolás (angol, ukrán), autós személyszállítás és szállásszervezés. Angolul beszélő segítők minden mennyiségben welcome!

    A civil szállásadóinkkal telefonon kötjük össze az igénylőket, akiket az autósok aztán elszállítanak. ÉJJELI MŰSZAKRA KIEMELTEN KERESÜNK! A 900 menekültet szállító különvonatok éjjel érkeznek.Ha mindezt koordinálnád is, call-centeresként: gyere ám.

    Nemsokára hívunk! Wait for our call :)

    Köszi, ha terjesztitek ezt a jelentkezési lapot!

    Ha pénzzel segítenétek, utalhattok is az MKKP adomány számlára Magnetbank: Magyar Kétfarkú Kutya Párt

    16200223-10089992-00000000

    IBAN: HU86 1620 0223 1008 9992 0000 0000!

    Közlemény: Ukrajna Adomány

    A Kutyapárt folyamatosan számol el az adományokkal, ezt IDE kattintva érhető el. 

    Bővebb információ ITT a Magyar Kétfarkú Kutya Párt segítő munkájáról és a bekapcsolódási lehetőségekről. 

  • A hazai iskolákban szerzett sokéves tapasztalatai alapján segédanyagot ajánl fel az Ukrajnából érkező diákok oktatását szervező intézményeknek a Jezsuita Menekültszolgálat.

    A Menekült gyerekek a mi iskolánkban? című könyv egyes fejezetei szempontokat adnak tanároknak, intézményvezetőknek, osztályfőnököknek, iskolapszichológusoknak, olvashatunk a menekültek jogi hátteréről, a magyar mint idegen nyelv oktatásáról, illetve a hozzánk érkezőket segítő szociális hálóról.

    A kiadványt nyomtatott formában a Jezsuita Menekültszolgálat irodájában lehet ingyenesen igényelni (1085 Budapest, Horánszky utca 20., telefon: +36-30-198-8929, e-mail: info@jmsz.hu), de ezen a linken digitálisan is elérhető.

    A JMSZ ezen kívül a magyar mint idegen nyelv tanulását segítő tananyagcsomagot is elérhetővé tesz. A Zia és Zahra az Eperfa Iskolában című kiadványt szintén a szolgálat irodájánál lehet igényelni, a digitális változat pedig ezen a linken található.

    Emellett munkatársaink szívesen adnak – csoportos workshop keretében – szakmai segítséget a hozzájuk forduló pedagógusoknak, intézményeknek a menekült gyerekek magyartanításában és iskolai integrációjában.

  • Az utóbbi napokban rengeteg történelmi és kisebb hazai egyház, felekezeti formáció, kisebb-nagyobb hazai és Magyarországon is tevékenykedő civil szervezet aktivizálta magát, és példaként kell kiemelni a segítőkész hétköznapi emberek önkéntes akcióit és szerveződéseit is.

    Vagy olyan önkéntes, aki takarókat oszt, és szabad ágyakat keres, mások a szendvicsek készítését szervezik, hogy a menekülteket étel várja a pályaudvarokon. Sokan gyűjtenek pénzt, ruhát, valamint tartós élelmiszert; sokan helyben, a határon segítenek. Miközben a civil lakosság bevásárol, oszt, süt-főz, hoz-visz, szállást ad és szól két jó szót.

    MOST AZ INDEX IS BESZÁLL, ÉS A MAGA ESZKÖZEIVEL SEGÍT.

    Elindítottuk az Index Iránytű mellékletét, amely egyfelől azt a célt szolgálja, hogy összekösse a felajánlót az adakozóval. Segítőt a segítővel. Egy speciális felületen egy helyre gyűjtjük össze, hogy mely szervezetek hol és hogyan támogatják a menekülteket, illetve milyen lakossági felajánlásokra van szükségük.

    Folyamatosan frissülő hírfolyamunkban rendszeresen megosztjuk a segítő szervezetek aktuális felhívásait, és mindenkit arra buzdítunk, hogy csatlakozzanak hozzánk! A közleményeket várjuk az indexugyelet@mail.index.hu címen! Köszönjük!

  • Szervezetünk, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat mindent megtesz azért, hogy enyhítse a nélkülözést, ez pedig nem lehetséges önkénteseink nélkül. Most az ő jelentkezésüket várjuk Kárpátaljára az alábbi űrlap kitöltetésével.

    Tudnivalók a jelentkezéshez:

    • háborús országban vagyunk, ám jelenleg egyelőre nem krízis zónának nyilvánított területen;
    • központunk Beregszász;
    • alapvetően a határtól tíz kilométeres körzeten belül mozognak magyar önkénteseink;
    • feladatkörtől függően távolabbi pontokon történő szolgálatra is lehet jelentkezni (Kárpátalja területén);
    • útlevél szükséges a határátlépéshez;
    • legalább öt-hét nap itt tartózkodásra várunk magyarországi önkénteseket;
    • szálláshely egyszerű körülmények között, katonai ágyakon;
    • utazási költséget biztosítunk;
    • autóval határátlépés lehetséges, vagy a határ menti parkolóban ingyenesen megoldott.

    A jelentkezési űrlap kitöltése után kollégánk keresni fogja megadott elérhetőségeid egyikén.

  • Szállást elsődlegesen Budapesten és annak vonzáskörzetében várunk. A felajánlás megtétele előtt kérjük gondolják át, hogy mennyi időre hány főt tud befogadni, és mit tud nyújtani számukra:

    • szállás (személyenként egy fekhely);
    • teljes ellátás (szállás, étkeztetés, tisztálkodási lehetőség),
    • van-e főzési lehetőség,
    • ingyenesen vagy térítéses módon;

    Szállás felajánlását ITT, egy űrlap kitöltésével teheti meg. 

    Önkéntesek helyszíntől függően különböző feladatokat végezhetnek, a menekültek fogadásától kezdve a felajánlott adományok rendezéséig. Ahhoz, hogy munkájuk jól hasznosuljon, megtervezzük beosztásukat. Ezért jelentkezését ITT várjuk. 

    Tartós élelmiszer, amit az ország egész területén gyűjtünk ezeken gyűjtőpontokon.

    További felajánlásokat a karpataljaert@caritas.org.hu email címre várjuk.

    Hogyan lehet még segíteni?

    • A 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 Forint támogatást jelent);
    • Online adományozással a Karitász honlapján;
    • A Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

    Minden adományt köszönettel fogadunk! 

  • A Nyugati pályaudvarra vonattal, vagy az autójukkal Budapestre érkező ukrán menekültek többsége - napi több ezer fő 0-24 órában - egy-két éjszakát szeretne csak megpihenni nálunk, sokszor napok óta menekülnek rendes alvás, fürdés nélkül. Aztán mennek tovább a világ minden tájára az ismerősökhöz, rokonokhoz.

    Erősen fogynak az adatbázisunkban ezek a rövidtávú szállásfelajánlások. Különösen az éjszakai-hajnali órákban vagyunk gondban. Van olyan, hogy érkezik egy nagy család (anyuka, nagynéni, nagyi, gyerekek), akik értelemszerűen szeretnének együtt maradni, de ez sem gond nekik, ha matracokon alszanak egy szobában.

    Kérjük, gondoljátok át, tudtok-e ebben segíteni.

    Lehet, hogy már felajánlottátok a szállásotokat 1-2 emberre. Lehet ezt a létszámot valahogy bővíteni? Ha igen, ezt légyszíves frissítsétek az adatbázisunkban a lenti linkre kattintva. Az is hatalmas segítség, ha üzenetben (Viber, Whatsapp, SMS +36 30 592 8066) jelzitek, ha a szállásotok már nem foglalt, elmentek az Ukrajnából érkezett vendégeitek, és újból tudtok fogadni.

    Köszönjük a sok elcsigázott ember nevében, akiknek együtt próbálunk segíteni.

    Szállás felajánlás: https://bit.ly/ukrajna-szallas

  • A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) elsők közt mozgósította munkatársait és önkénteseit, hogy azonnali segítséget nyújthasson a fegyveres harcok elől menekülőknek.

    Az alapítvány a háború kirobbanása óta élelmiszerrel, teával, ivóvízzel, higiénés csomagokkal, információval és ideiglenes szálláshely biztosításával segíti az menekülőket. A szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei hazánkban jelenleg összesen 8 helyszínen nyújtanak segítséget.

    Az MRSZ  humanitárius segélyprogramját bárki támogathatja a 1358-as adományvonal felhívásával, az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint a szeretetszolgálat számlaszámára történő utalással.

    A humanitárius válsághelyzet kitörése óta az MRSZ több tízmillió forint értékben juttatott el a szervezet tartós élelmiszert és higiénés cikkeket a fegyveres harcoktól szenvedőknek – a gyorssegély csomagokkal a menekülőket, a tartósélelmiszerekből álló segélyszállítmányokkal pedig a Kárpátalján maradottakat segítik. Az MRSZ saját menedékhellyel is rendelkezik Budapesten, ahol biztonságban lehetnek a háború elől menekülő családok.

    A Magyar Református Szeretetszolgálat humanitárius segélyprogramját az alábbi módokon segíthetjük:

    Szálláshely

    A legnagyobb igény ideiglenes befogadóhelyre van, így arra kér mindenkit a szervezet, aki tud szálláshelyet biztosítani, vegye fel a kapcsolatot a Szeretetszolgálattal a karpataljaert@jobbadni.hu e-mail címen.

    Pénzadomány

    Adományvonal: 1358 (minden hívás és SMS 500 forint támogatást jelent)

    Online adományozás: adomany.jobbadni.hu

    További pénzadományokat a szeretetszolgálat bankszámlaszámán várnak:

    Belföldi utalás: CIB 10702019-85008898-51100005 (Közlemény: Nemzeti Összefogás).

    Külföldről érkező adomány esetén:

    IBAN: HU67 1070 2019 8500 8898 5110 0005

    Bank neve: CIB BANK LTD.

    SWIFT kód: CIBHHUHBXXX

    Bank címe: 1027 Budapest, Medve u. 4-14.

    Tárgyi felajánlások

    NYUGATI PÁLYAUDVARON/ZÁHONYI VASÚTÁLLOMÁSON

    Arra kérik a segítőket, hogy azonnal fogyasztható élelmiszerekkel segítsék a Szeretetszolgálat munkáját: fél literes víz, kis dobozos gyümölcslé, szendvics, müzli, csokoládé, péksütemény.

    AZ MRSZ RAKTÁRAIBAN (Budapest, Debrecen-Ebes, Gelénes)

    A Szeretetszolgálat raktáraiban minden nap 8-20 óra között tudják fogadni a felajánlásokat, azonban kérnek mindenkit, hogy felajánlásukat előzetesen egyeztessék a karpataljaert@jobbadni.hu e-mail címen.

    A gyűjtőpontokon az alábbi adományokra van szüksége a szervezetnek: tartós élelmiszer (olaj, liszt, cukor, száraztészta), meleg étel konzerv, instant kávé, instant leves vagy egytálétel, tisztítószerek, higiénés termékek.

  • Honlapunkon felületet nyitottunk, ahol pénzbeli és természetbeni adományokat is fel lehet ajánlani. Jelen állás szerint közel 5 millió forint gyűlt össze, ezt a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya saját forrásból 5 millió forinttal kiegészítette, és 30 személy ajánlott fel több mint 60 főnek szállást rövidebb-hosszabb időre.

    Emellett a magyar jezsuiták rendházaiban, kollégiumaiban is rendelkezésre bocsátunk szobákat, eddig így két tucat embert sikerült elhelyezni.

    Március 12-én ünnepeljük a rendalapító Loyolai Ignác szentté avatásának 400. évfordulóját. Ebből az alkalomból ezen a hétvégén az összes magyar jezsuita templom összes miséjén a perselyekbe dobott pénzt a menekültek támogatására fordítjuk.

    Továbbá a Jezsuita Menekültszolgálat ingyenesen felajánlja, és online is elérhetővé tette Menekült gyerekek a mi iskolánkban? című kötetét azon intézményeknek, amelyek beiskolázást vagy bármilyen más rendszerű oktatást szerveznek.

  • Egy humanitárius válság során a leghasznosabb adomány mindig a pénzadomány, hiszen ezt bármilyen felmerülő feladatnál, bármilyen tárgy beszerzésénél tudjuk hasznosítani, és mindig azon a helyen, ahol éppen tevékenységet végzünk. Krízishelyzetekben gyorsan változnak a körülmények, így jó, ha rugalmasak tudunk maradni. Összegyűjtöttük, hogyan tudtok így minket támogatni.

    A 1359-es adományvonalunk hívásával közvetlenül lehet támogatni a segítő munkát 250 forinttal.

    Belföldi átutalás esetén: Bankszámlaszám: 10405004-00026548-00000009 Közlemény: humanitárius válság

    Külföldről történő átutalásnál: IBAN szám: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009

    Swift kód: OKHBHUHB

    Bank neve: K&H Bank Zrt.Bank címe: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.

    Közlemény: humanitárius válság

    A tárgyi adományok is hasznosak az érkezőknek, azonban kérünk mindenkit, hogy ilyenkor is figyeljen arra, hogy

    olyan dolgot NE ajánljon fel, amit már ő sem enne meg/használna fel, vagy amitől már csak szabadulna, de nem várná meg a lomtalanítást.

    A legfontosabb és legszükségesebb tárgyi adományok jelenleg:

    • tartós élelmiszerek (instant leves, májkrém, azonnal fogyasztható és nem romlékony ételek),
    • higiéniai termékek, bontatlan csomagolásban: szappan, tusfürdő, sampon, fogkefe, fogkrém, női intim termékek (betétek),
    • csecsemőápolási termékek bontatlan csomagolásban: pelenka, bébiétel, egyebek,
    • takarók, pokrócok, hálózsákok, matracok.

    A Híd Kárpátaljáért összefogás keretében a szervezett és összehangolt segítségnyújtás érdekében a Magyar Vöröskereszt szívesen fogadja szálláshelyek és befogadó családok jelentkezését, valamint étkezési kapacitások és tartós élelmiszer felajánlásokat.

    Kérünk titeket, hogy bármilyen tárgyi, önkéntes vagy szállás felajánlással a karpataljaert@voroskereszt.hu email címen vagy a +36 (1) 374 1374-es telefonszámon keressetek minket.

    A beérkező felajánlások és jelentkezések feldolgozása időbe telhet, ezért türelmet kérünk minden kedves adományozótól, önkéntestől! Hálásan köszönjük a segítséget!

    A megyei gyűjtőpontok listája, a céges adományozás lehetőségei.