Kiskarácsony

Az olcsó és a nagyképű

2004. 12. 03., 17:09 | Frissítve: 2004. december 08., szerda 15:15

Van egy csomó pénzünk, de nem tudjuk elkölteni? Számítógépet ajándékoznánk, de nem tudjuk, hogy milyet - kéket, zöldet, esetleg SLI technológiát támogató PCI-Expressest? Akkor pont Önnek állítottunk össze öt konfigurációt. Cikksorozatunk első részéből kiderül, hogy milyen konfiguráció passzol az irodai munkákhoz és milyen a multimédiás feladatokhoz. A második részben jönnek a játékgépek.

Öt kategóriát állítottunk fel az egyes felhasználói archetípusoknak megfelelően. Két részes cikksorozatunk első részében az irodai és a multimédia feladatokra megálmodott konfigurációval állunk elő, a második részben két játékgép és egy igazi csemege várható.

Olcsó de gyors

#alt# Elsőként kezdjük a legolcsóbbal, az irodai munkákra szánt konfigurációval. Tegyük a kezünket a szívünkre, és lássuk be: sem a Wordnek, sem az Excelnek, de még a Powepointnak sincsen szüksége a mai csúcstechnológiára. Hogy ezek működtetéséhez mégis két gigahertzes processzort kell vásárolnunk, az köszönhető egyrészt a Windowsnak, mely gépünk erőforrásainak jelentős részét elszórakoztatja, másrészt pedig annak, hogy ennél gyengébb processzort egyszerűen sehol sem kapunk már.

Megnyugtató ugyanakkor, hogy ami két évvel ezelőtt még elképzelhetetlen, gyűlöletig irigyelt sebességnek számított, az ma már a kapható legolcsóbb technológia. Két gigahertzes vagy annak hazudott (az AMD elnevezése nem a valós órajelet mutatja, teljesítménye azonban nagyjából megfelel a jelzett Pentiumnak) processzorhoz már rongyos tízezerért hozzájuthatunk.

Igénytelen

Ezek a konfigurációk nem igényelnek komoly grafikuskártyát, a 2D-s megjelenítéshez gyakorlatilag már bármilyen kapható eszköz elegendő. Ha a gép dolgos tulajdonosa mégis engedne lelke gyermeki oldalának és két táblázatszerkesztés között inkább húscafatokra lövöldözne, az ajánlott konfiguráció erős korlátozással még erre is lehetőséget nyújt. Az alaplapra integrált (tehát beépített, ezért olcsó, viszont saját memória híján egyénileg megvásárolható testvéreinél lényegesen lassabb) GeForce 4MX videokártya ugyan már újkorában sem számított gyorsnak, de erősen ittas állapotban akár még játékra is ajánlhatnánk. Az elsődleges célnak, az olcsóságnak és az irodai feladatoknak azonban tökéletesen megfelel.

Felhasználás: Iroda Multimédia
Termék Ár Termék Ár
Alaplapi chipset nForce2 IGP 17000 Ft Intel 915P 26000 Ft
Processzor Sempron 2200+ 10000 Ft Pentium 4-E 520 38000 Ft
Ram 256 Mbyte DDR 8000 Ft 512 Mbyte DDR 15500 Ft
Videokártya Int. GeForce4 MX 0 Ft Ati Radeon X600 XT 39000 Ft
Winchester Maxtor ATA 40 Gbyte 10000 Ft Maxtor SATA 200 Gbyte 26000 Ft
DVD LG-GCC-4520B 10000 Ft NEC ND-3500A 16000 Ft
Ház Minitorony, 300W 5500 Ft Miditorony, 400W 13000 Ft
Monitor LG 710S 28500 Ft Samsung SMaster 193P 170000 Ft
Összesen 89000 Ft 343500 Ft

Nem tudunk annyi dokumentumot gépelni, hogy 40 gigabájtos merevlemez ne legyen elég, sőt, ez igény esetén akár még negyvenezer percnyi mp3 tárolására is alkalmas. A géphez csomagoltunk még egy cd-író/dvd-olvasó kombót, mivel manapság már a másfél megás prezentációkat is dvd-kre írják. Végül ajánlottunk egy monitort is, 17 colos, márkás, ez a mindennapi feladatokra pont elég, ennél gyengébbet/olcsóbbat viszont ne vásároljon senki.

Vágjunk filmet!

#alt# Második kategóriánkban azoknak emeltünk bálványt, akik elsősorban filmnézésre, zenehallgatásra, képszerkesztésre vagy videóvágásra használják gépüket. Bár korábbi cikkeinkben említettük, hogy a PCI-Express (tehát az AGP utódjának szánt technológia) említésére görcsbe rándul a gyomrunk és furcsán szédülni kezdünk, ahogy azt szintén megjósoltuk, előbb-utóbb nem lesz más lehetőségünk, mint áttérni erre a nagyjából felesleges technológiára. Mivel a grafikus kártyák új generációinak első példányai ezt a csatolót használják, új Intel konfiguráció vásárlásakor ezt a tényezőt mindenki vegye figyelembe. Persze csak ezért senki ne cseréljen gépet!

Az összerakott gép tehát az Intel újgenerációs chipkészletére épül, de nem a leggyorsabbra: a 925-ös ugyanis az ajánlott 915P-vel szemben nem támogatja a lassabb Pentiumokat, és csak a drága, de egyenlőre semmiféle gyorsulást nem eredményező DDR2 memóriákkal hajlandó együttműködni.

Fedőnevek hosszú sora

A főnök az Intel Pentium 4-E 520 elnevezésű processzora, ennek azonban semmi értelme nincsen, ezért mi nevén nevezzük a gépet: P4 2,8 gigahertz. Az említett feladatokhoz a HyperThreading technológiának köszönhetően talán ez a processzor a legjobb választás. A beszerelt fél gigabájt memória nem kevés, de ha valaki nagyméretű fájlokkal dolgozik (mondjuk filmet vág), nem jár rosszul, ha még egyszer ennyit pakol gépébe.

A videokártya nem éppen villámgyors, de bőven középkategóriás, az X600-as fedőnév alatt valójában az Ati Radeon 9600-as ügynöke lapul, az új elnevezés az elkobzott AGP csatolóra és az ünnepélyes keretek közt átadott PCI-Express sínre utal. Ajánlatunkban a piac egyik leggyorsabb, kétrétegű dvd-írója is szerepel, belepakoltunk egy nagyméretű vincsesztert is, a monitor pedig a még vállalható árkategórián belül az egyik legjobb képet adja: a 19 colos lcd monitor képe hosszú távon sem fárasztja a szemet, ráadásul kialakítása lehetővé teszi, hogy a nekünk leginkább megfelelő szögbe állítsuk be képernyőjét. Aki komolyabban elmerül a munkában előbb-utóbb biztosan beszerez egy videódigitalizálót és egy minőségi hangkártyát is magának.

hirdetés
hirdetés
N;N;