Kiskarácsony

Nagy év végi petárdateszt

2003. 12. 01., 22:46 | Frissítve: 2004. december 03., péntek 11:32

Milyen tűzijátékot válasszunk? Szórakozni vagy háborúzni akar? Az Index segít Önnek.

Pálcikáról indítható rakétával, lepkevetőkkel és bombateleppel indult útnak az Index fegyveres csoportja az Északi összekötő vasúti Duna-híd lábához, hogy megsemmisítő támadást intézzen a Római part ellen, és előkészítse a harci búvároknak a partraszállást. A nagyszabású hadművelet célja természetesen Aquincum visszaszerzése volt Pestnek, hiszen Budához való csatolását, sohasem tudtuk megemészteni. Az akció végül kudarcba fulladt, mert felderítőink eszén túljárva hátba támadta szeparatista milíciánkat Cerberus vezérezredes, az alvilági kutya. De haladjunk sorjában.

A fegyverarzenált egy nagyáruház parkolójában szereztük be, ahol az elvárásoknak megfelelően már kisebb tömeg gyülekezett a legálisan beszerezhető tűzijátékok körül. A választék elég nagy, az előírásoknak megfelelően egy külön konténerben tárolják a tűzijátékokat. Első számú szabály, hogy a megvásárolt pirotechnikai termékeket csak a konténer százméteres körzetén kívül szabad használatba hozni. A harci kedv, úgy látszik, hamar felébredt a vásárlókban, egy apuka – miután megvett egy százas csomag petárdát – elmenetben hátrafelé azonnal tüzelni kezdett. Akkor már tudtuk, az aquincumi romok nem sokáig maradnak a budai oldalon.

A játékos pirotechnikai termékeket legalizáló kormányrendelet egyik fő célja az volt, hogy visszaszorítsa a feketepiacot. Jelentjük, a feketepiac szorul visszafelé. A terepen megkérdezett illegális petárdaárus fájdalmas fintorral, lemondóan legyintett, amikor az üzletről kérdezzük. A csehektől becsempészett áruja a magyar használati útmutatót leszámítva ugyan megegyezik a legálisan kapható termékekkel, de irányáruk két-háromszorosa a legálisnak. Ebből persze nyilván lehet alkudni, de olcsóbban nem lehet beszerezni.

Árak

Tizenöt-húszezer forintot simán elkölthet az, aki látványos tűzijátékban akar utazni szilveszterkor. A petárda százas cosmagolásban már hétszáz forintért beszerezhető, de a nagy, csúcskategóriás rakéták öt-hatezer forintba kerülnek, négy-hat darabos csomagolásban. Lássuk hát a legalizált piac választékát:

Petárda

A támadást petárdákkal készítettük elő. A százas kiszerelésű csomagban kapható, körülbelül 0,4 gramm robbanóanyagot tartalmazó peti a legnépszerűbb fegyvere Budapest utcai harcosainak. Vizuálisan egy apró füstpamacsot leszámítva semmiféle élvezetet nem okoz, de célunk nem is ez volt: a fülrepesztő durranást a túlparton előretolt hekkárusok megrémisztésére szántuk. A berezelt halasok pár perc múlva saját petárdákkal válaszoltak, a háború megkezdődött. A pirotechnikai termékek forgalmazói ugyan esküdöztek, hogy a legális termékek minősége meghaladja majd a feketepiaci szintet, de a petárdák esetében kisült, hogy minden harmadik csütörtök mond.

Napraforgó

Tüzérségünk kedvencévé vált a napraforgó. Tulajdonképpen egy dinamitrúdra erősített kartonszárny. A napraforgó működés közben olyan, mint egy ufó, ami felszállás előtt elfelejtett tankolni. A nagyobbik típus húsz-, a kisebbik tízméteres magasságba száll fel, miközben zöld színű karika izzik az alján, aztán visszazuhan. Csendes és szép fegyver, ezért tetszett nekünk. Talán nem véletlen, hogy harcstílusunkat a szakkönyvek a csendben gyilkoló gurka harcosokéval szokták összevetni. A gyújtózsinórt celluxszal erősítették a testhez, ezt óvatosan szedjük le, mert ha a zsinór kicsit elmozdul, már nem gyullad be.

Pálcikáról indítható rakéta, ami nem repül(?)*

Miután megsemmisítettük a hekkereket, ideje volt bevetni a nehéztüzérséget a Római parti lakótelep ellen. A pálcikás rakétának elhagytuk a használati útmutatóját, ezért először azt hittük, aknavetőként használható az időközben egyre véresebbé fajuló küzdelemben. Ez a szerkezet azonban csak úgy csinál, mintha elrepülne, mert a pálcikán marad, szikrát hány az alja, majd csillagokra robban szét. Remek szemléltető eszköz lehet az Egy rakéta élete című ismeretterjesztő film stúdiófelvételeihez. Ne próbáljuk meg leszerelni a pálcikáról, mert a talajszinten kezd el föl-alá száguldozni. Bár a soraink közé furakodott ellenséges gyalogság ellen kiváló. Kis típusa, marokra fogható típusa viszont tud repülni, de nem szól akkorát.

* Olvasóink kiokosítottak minket: a pálcikás rakétát üres üveg szájába vagy csőbe kell helyezni, így repülni is fog.

Űrrakéta – megromlott nemzetközi viszonyok

Az űrrakéta bevetése volt az a pillanat, amikor megalázott népünk elszánt harcától fintorogva fordult el a Hágai Nemzetközi Bíróság, és a nyugati sajtó rokonszenve is egy csapásra szűnt meg. Mindent egy lapra tettünk fel, amikor bevetettük a II-es pirotechnikai kategóriába sorolt űrrakétát. Elsütése 29-én még szabálysértésnek minősült. Titkon egyébként ettől a típusú rakétától reméltük, hogy ezentúl privát, illegális augusztus 20-i bulikat szervezhetünk majd, ahol nincs se tömeg, se rendőrség, se biztonság, viszont van igazi tűzijáték. Elég jól néz ki ugyan az az 50 méter, amekkora magasságba ez a rakéta feljut, és robban egyet, de meg sem közelíti az igazi tűzijátékot.

Bomba- vagy rakétatelep – a halálvirág

Klikk a képre!

A nemzetközi legitimáció megszűnése csapataink teljes elszigetelődését vonta maga után. A távolban norvég bombázók tünedeztek fel, ezért úgy határoztunk, Matuska Szilveszterről elnevezett tüzérségi zászlóaljunk beveti a harminchat lövetű bombatelepet, hogy móresre tanítsuk Nyugat-Európát és a reakciós budai oldalt. A bombatelepet, nem valami szakszerűen, kövekkel rögzítettük, ezért rögtön egy jó tanáccsal is szolgálhatunk: érdemes magunkkal vinni madzagot és botot, ha tűzijátékozunk. A halálvirág negyven másodpercig tüzelt folyamatosan négyféle robbanással (ropogó fehér, sima fehér, piros-zöld, pörgő fehér). Húszméteres hatótávolsága ráadásul ahhoz is elegendőnek bizonyult, hogy leszedje a megérkező belga ejtőernyősöket.

Pukkanó szerpentinlövő – győzelem

Muníciónk fogytán volt, miképpen ellenségünk létszáma is. Győzelmünket a pukkanó szerpentinlövővel kezdtük ünnepelni, miután külön tömegsírba helyeztük a flamand és vallon katonákat, majd könyörgő hangú levelet írtunk Hágának. A pukkanó szerpentinlövő alkalmas karácsonyfa instant díszítésére is, robbanáskor szalagokat lő ki, amik könnyedén az ágakba akadnak.

Római gyertya – a váratlan fordulat



Ekkor következett be a váratlan fordulat, egy mérges, kucsmás ember képében, aki éktelenül ordibált is: „Jöjjön ide a durrogtató, nem hallja? Jöjjön ide!” Cerberus volt, az alvilág őrzője. A győzelem mámorában római gyertyákat gyújtottunk, amit furcsa módon kanóccal felfelé kell tartani, hogy kétméteres távolságra köpködje a vörös, zöld és fehér lövedékeket. Cerberus átlépett a római gyertyán, közben úgy tett, mintha csak egy feje lenne.

„Rendőr vagyok. Fejezzék be, ezt csak Szilveszterkor lehet csinálni!” – hörögte. Átláttunk rajta, ezért elmagyaráztuk, hogy december 1-je óta már egész évben lehet durrogtatni, leszámítva a II-es kategóriájú, nagyobb tűzijátékokat. Nem hitt nekünk, amin nem is lepődtünk meg: a híradások nagy része rosszul értelmezte a kormányrendelet által hatályba lépő jogszabály-módosítást. Cerberus sem akart jól értelmezni, ezért úgy döntött erősítést hoz. Nem vártuk meg.

hirdetés
hirdetés
N;N;