Kiskarácsony

Szavazás - az év izéi

Az év meleg helyzete

  • Szakállas bácsik  - 954
  • Kristóf vagyok és meleg  - 671

Az év politikai szlogenje

  • Szélkakas  - 4058
  • Luxusbaloldal  - 2038

Az év államfője

  • Sólyom László  - 2409
  • Horn Gyula  - 1001

Az év tőzsdecsúcsa

  • Szeptember 28.  - 1374
  • December 29.  - 363

Ajándék

Tesztek

Velvet Plaza

Az Év Izéi – A nagy visszatérés

I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész | V. rész | VI. rész

Az év legjobb magyar filmje

A 2005-ös filmekre olvasóink lelkesen szavaztak a Cinematrixon egész évben, így most már csak annyi a dolgunk, hogy az idei év legjobb illetve legrosszabb magyar filmje címére bocsássuk a hat-hat legesélyesebb jelöltet. (És még bónuszként hozzátettük mindkét listához a Sorstalanságot, mert Köves Gyuri vonatozására sok, de elég bizonytalan kattintás érkezett.)

Az eddigi állás szerint olvasóinkat nem nagyon érdekelték a körülményes műfaji meghatározások: így a bénább filmek között több szórakoztató közönségfilmnek szánt darab is van, mint az új Latabár-remake, Kern András hajléktalan sikertörténete, vagy Ganxsta Zolee hóhéros debütálása. Míg a kedvencek között találunk néhány Művész moziban vetített minőségibb alkotást is, amit a rendezőik főleg az ismerőseiknek készítettek: ilyen a beszívott kéményseprők kalandjai, Gryllus Dorka kusturicás szeméttelepen zajló drámája vagy Cseh Annamária tragikus megégése.

Valójában egy igazán jól sikerült magyar film sem készült idén, legrosszabbul mégsem a filmesek, hanem egy modell járt. A Görög Zita főszereplésével készült Fej vagy írás tinifilm simán alulmúlhatja rangsorban a pár hónappal ezelőtt hivatalosan is pocséknak kikiáltott Csudafilmet. Majka viszont meglepően nagy energiákat mozgatott meg: a Szőke Kólát december 15-ei premierje előtt 2000 olvasónk javasolta a legjobbnak, veszélybe sodorva a szintén nemrég bemutatott Csak szex és más semmi győzelmét. De szavazzanak most! Az eddigi eredményeket lenulláztuk, és ebben a végső fordulóban bármi megtörténhet.

Fény ösvényei

A Tar Sándor írta Fény ösvényei két szálon is fut, az egyikben szociális nyomor helyett a divatvilág a háttér, amiben Cseh Annamária topmodell egy topmodellt alakít (és a forgatáson jött össze filmbeli partnerével Kovács Lajossal). A másik szál egy megvakuló aranyművesről szól (Cserhalmi György). Bár a szálak még annyira sem találkoznak a végtelenben, mint a párhuzamos vonalak, de ha Ön szereti a szilánkos történeteket, klikkeljen Mispál Attila új filmjére!

Szőke Kóla

A Szőke Kólára közel 2000-en kattintottak nálunk a december 15-ei bemutató előtt, és eddig ez az év legjobb filmje. Kritikusunk szerint ez az első nézhető magyar gettóvígjáték, amit ugyan már egyszer leforgattak Amerikában, de akkor még nem szerepelt benne Beleznay Endre és Majka. A szabályok nagyon egyszerűek: a négerek cigányok, Brooklyn az nyolcker, a menő arcok pedig nem azt mondják, hogy yomothafucka, hanem, hogy gádzsó. Mi történt volna, ha Will Smith kapja a főszerepet?

Sorstalanság

Nem felejthetjük ki tehát a sorból Koltai Lajos első és 2,7 milliárd forintból készült rendezését. "A Kertész Imre-adaptáció stílusban és tartalomban valamelyest a Schindler listájához hasonlít, de van benne egy nyugtalanító ellentmondás és fel nem oldott fájdalom, ami meg is különbözteti a Spielberg-filmtől", írta a berlini fesztiválon a Guardian, és akkor ez már csak igaz lehet.

Dallas Pashamende

Magyar Cigányok ideje Pejó-módra. Kár, hogy Kusturicát nem nagyon szeretik itthon. Kortárs balladai elemekkel és bajszos Gryllus Dorkával hímzett film, amit a kolozsvári, pataréti szeméttelepen forgattak. Ön szerint elég egy cigányfilmhez a mocsok, vér, káromkodás, tűz, halál, és sok-sok sztereotípia? Vagy nem?

Kész cirkusz

Ha egy másnapos pasas alsógatyában és fürdőköpenyben rohangál, az a Nagy Lebowksi, ha pár szerencsétlen, pitiáner bűnöző üldöz egy táskát, az a Ponyvaregény. Ha egy alsógatyában és fürdőköpenyben rohangáló fazon kerget egy táskát két barátja, az okos és a büdös oldalán, az Dyga Zsombor kis költségvetésű, lakótelepi akcióvígjátéka, a Kész Cirkusz. Az Index szerint ez volt az idei szemle legjobb filmje. Az év filmje is ez lesz?

Fekete kefe

A négy beszívott, balek kéményseprő szerencsétlenkedése a napégette háztetőkön Ön szerint nem is annyira kellemetlen? Ezt az atmoszférát a Rám csaj még nem volt ilyen hatással című filmben is szerette már? Sőt: kifejezetten élvezi Pohárnok Gergely szépen komponált felvételeit? Kattintson!

Csak szex és más semmi

Csak szex és más semmi

A szinglifilmek már nyolc éve hódítanak, a film dramaturgiája meg még régebbi, de itthon ez is újdonság. Önt megmozgatta a magyar Bridget Jones és Carrie Bradshaw spermavadászata? Röhögött a fahéjaskoton-poénon? És Dobó Katának nyolcvanas évekbeli sminkjén? Goda Kriszta első mozija lenne az évtized közönségfilmje? Akkor szavazzon!

Az év legjobb magyar filmje

  • Sorstalanság
  • Fény ösvényei
  • Kész cirkusz
  • Fekete kefe
  • Szőke Kóla
  • Csak szex és más semmi
  • Dallas Pashamende

Az év legrosszabb magyar filmje

Johanna

Ha lekaparjuk a könnyen dekódolható elemeket, mint drogfüggés, morfinfüggő szűz, kúrás, éneklés, nem marad egy kristálytiszta gondolatmag sem. És egyébként is kinek kellenek dekódolható elemek? Lehet egy műmájer trendbaszós operafilm az év legrosszabb filmje? Hát persze? Akkor szavazzon Mundruczó Kornél új filmjére!

Le a fejjel!

Tímár Péter mozikban vetített erotikus tévéjátékfilmje középkorban játszódó Csinibabának készült, de valahol elcsúszott. A filmet három hét alatt csak 50 000-en látták, ráadásul a Gálvölgyi-Bajor-Hernádi trió némelyike az értetlen kritikusoknak is oda-odamondogatott sértetten. De a trió ellenére (vagy talán éppen ezért) Önök már eddig is keményen leszavazták a filmet, és ezt ne is hagyják abba, még nincs vége!

Egy szoknya, egy nadrág

Tarolt a mozikban a Latabár-filmből készített öreges remake? 230 000-nél többen is megnézték nyolc hét alatt? Ez csak azt mutatja, hogy a közönség már nagyon kiéhezett egy valamirevaló szórakoztató filmre. Pedig a fényképezés konzervatív, a playboyok öregek, Rudolf Péter Kiszel Tünde-külsőben cserél nemet. Ön szereti a modernnek szánt remake-et? És az áltrendi szövegeket? Ha mégsem: klikkeljen!

Sorstalanság

Festői képek, lágy vonósok és némi prüdéria. Koltai Lajos érzelgős-haláltáboros filmet csinált a Sorstalanságból, pedig a könyv még arról szólt, hogy mi sem természetesebb a holokausztnál. Hogy mégis megértsük minden idők legdrágább magyar filmjének a lényegét, ismételjük meg tízszer a rendező kedvenc magyar kritikájának egy részletét: "A Köves Gyurit alakító Nagy Marcika arcán látszik a megtett út". De akár szavazhatunk is!

Az igazi Mikulás

Gárdos Péter Mikulása olyan, mint a Tapló Télapó: öregedő, szakadt, iszákos, káromkodik. Vagyis csak majdnem olyan. Mindezt finomkodva szépítik: a Cserhalmi György alakította Mikulás büfi helyett csak sóhajtozik és ha ittasan énekel az utcán, stúdióban felvett hangon csendülnek fel a Geszti Péter szerezte közhelyes sorok: "Az élet egy bicaj, nem kérdi, merre mész, szégyent hogy ne vallj, taposs bele és kész". Mindenképpen erre szavazzon, ha gyűlöli a giccset!

Csudafilm

Ragályi Elemér mesés Csudafilmje az év legrosszabb dvd-je címet is megkapta már a Cinematrixon. Bár régen debütált, emlékeztetőül annyit, hogy ez az a mozi, amiben a karótnyelt igazgatónőből (Katerina Didaskalou) olyan indokolatlanul lesz a hajléktalan Kern Andrásba szerelmes szexistennő, mint egy Kovi-féle pornófilm biztosítási ügynökéből kúrógép. Vagy éppen ezt szereti egy közönségfilmnek álcázott moziban? Döntse el!

Fej vagy írás

Az alaphelyzet még nem is lenne rossz: a híres modell és a magányosan maszturbáló egyetemista véletlenül összekerül. De a film romantikus vígjátékokhoz képest meglepő módon végig olyan lapos és érdektelen marad, hogy még Till Attila is végig sms-ezte a bemutatót. A film nézettsége is csak tizenvalahányezer lett. A poénok fásultak, a színészek gyengék, a rendezés amatőr. A nézők mellett Görög Zita a film másik nagy vesztese: olyan feszült és gátlásos, amilyen csak az első megasztáros szerepléseinél volt. Kell ez nekünk?

Az év legrosszabb magyar filmje

  • Csudafilm
  • Egy szoknya, egy nadrág
  • Az igazi Mikulás
  • Fej vagy írás
  • Le a fejjel!
  • Johanna
  • Sorstalanság
hirdetés
N;N;