Kiskarácsony

Szavazás - az év izéi

Az év útátadása

  • 24118. számú bodonyi bekötõút  - 926
  • M35, debreceni elkerülõ  - 441

Az év fegyvere

  • T-34  - 1108
  • Utcakő  - 872

Az év szökevénye

  • Budaházy György, a szélsőjobbos Rózsa Sándor  - 1257
  • Natascha, a jó szökevény  - 761

Ezerből kijön

Tesztek

A homár ajánlja

Posztol a Kisjézus

Velvet Plaza

Az Év Izéi – Az elkúrás éve

Drága olvasók,

Maga Lev Davidovics Trockij is csettintett volna a 2006-os évre, ha nem lékeli meg a fejét jégcsákánnyal egy szovjet ügynök több évtizeddel korábban: a magyar közbeszéd kedvenc szava lett az utcakő. Ebben a feszült, már-már forradalmi helyzetben mi másról dönthetne az olvasó, mint az év fegyveréről, szökevényéről és szürrealista útátadásáról. Olvasson, aztán ha van véleménye, szavazzon bátran!

I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész | V. rész

Az év fegyvere

M-80 páncéltörő rakéta

Hogy miért annyira jó egy jugoszláv gyártmányú páncéltörő rakéta, számunkra sem világos, de biztos, hogy a szerkezetnek van valami ellenálhatatlan bája, különben nem akarták volna ellopni egy Veszprém megyei lőtérről. Amennyiben Ön szerint is remek dolog, ha van a háznál egy M-80-as, szavazzon ide!

T-34

A T-34-es egy 1939-től az ötvenes évekig gyártott harckocsi, ami nem azért lehet az év fegyvere, mert nélküle nem nyomhatta volna le a németeket a Szovjetunió. És nem is azért, mert szintén ezekkel a remek, strapabíró harci járművekkel vonultak be az oroszok Budapestre 1956-ban, ami ugye pont ötven éve volt. Hanem azért, mert egy T-34-esnek köszönhetően került be Magyarország napokra a világ jelentős tévécsatornáinak vezető hírei közé.

Az október 23-i zavargások közepette egy stílusérzékkel rendelkező ezermester, Horváth György ugyanis beindította a Deák téren elhelyezett dísztankot, ami ezek után pont úgy kezdett viselkedni, mintha nem csak egy illusztráció lenne.

Ha Önt nem győzik meg a fentiek, még mindig szavazhat ide azért, mert a T-34-es működésének fél perce alatt olyan volt október 23-a, mintha valóban történt volna valami lényeges aznap.

Könnygáz

Ha nem a tank, akkor nyilván a könnygáz volt az év fegyvere. Míg a tankkal legfeljebb néhány száz ember találkozhatott, a lekönnygázazás izgalmas és romantikus élményében szinte minden budapesti részesülhetett. Szeptemberben és októberben könnygázban úsztak a tüntetők, a véletlenül arra járók, a turisták, a környéken lakóknak pedig ki sem kellett menni lakásukból, hogy taknyuk folyjon össze a nyálukkal. Sőt, a másnap reggel munkába tartók sem csak az olvasottak alapján érvelhettek, hogy akkor most CS-t, vagyis orto-klorobenzilidén-malononitrilt, a CN fantázianevű klóracetofenont vagy a paprikasprayt használt a rendőrség.

F-35 Lightning II

Ha úgy véli, a háborúkat a technikai fejlettség dönti el, akkor az F-35 Lightning II nevezetű vadászrepülőnél nem talál jobb harceszközt. A Joint Strike Fighter néven is ismert gépet a valaha készített legerősebb egyhajtóműves sugárhajtású harci gépeként jelentette be az amerikai hadiipar. Az F-35 december 15-én Texasban sikeresen teljesítette első próbaútját, úgyhogy elmondható, eddig nem volt kidobott pénz a fejlesztésre fordított 40 milliárd dollár.

Az F-35-ös egyébként gazdaságos gépnek szánják, mert két fejlesztési program egyesüléseként született, azzal a céllal, hogy a harci repülők egész sorát helyettesíthesse. Egyes források szerint baráti országoknak antigravitációs meghajtással is árulják majd, de erről a szaksajtó nem nyilatkozik.

Utcakő

A harcok kimenetelét persze nem a technikai fejlettség dönti el, derült ki a 2006-os budapesti emlékösszecsapásokon. Hiába vetettek be a randalírozók Demszky-karókat, utcabútorokat, Molotov-koktélt, a rendőrök leginkább a kőtől tartottak. Az általunk megszólaltatott sérült rendőrök mindegyike utcakő áldozata lett, ami azért megingathatja a fejlődésben bízó olvasóinkat.

Az év fegyvere

  • Könnygáz
  • F-35 Lightning II
  • M-80 páncéltörő rakéta
  • T-34
  • Utcakő

Az év szökevénye

Budaházy György, a szélsőjobbos Rózsa Sándor

Zavarban vagyunk a tarsolylemezes, copfos nemzetvédővel, hídfoglalóval, a Szabadság téri emlékmű megrongálójával kapcsolatban. Mert miközben a szélsőjobbos körök sztárját a szeptemberi zavargások óta csoportosan elkövetett garázdaság, majd államellenes bűncselekmény miatt körözik, ő nagy nyilvánosság és jó néhány rendőr előtt adott show-t a Kossuth téri színpadon. Úgyhogy nem tudjuk eldönteni, hogy Budaházy tényleg szökik, vagy egy jópofa reality show-ban vesz részt.

"Idő kérdése, hogy őt kézre kerítsük, ez az időveszteség, ez az esetleges néhány óra, egy nap, ez nem veszélyezteti a büntetőeljárás sikerét” – magyarázta a rendőrség, mindenesetre Budaházy azóta szabadlábon van, és terroristába oltott Rózsa Sándori imidzs kialakításán fáradozik. Ha Önt meghatja a sztori, miszerint a nemzetvédő „nádasokban, erdőkben bujkál”, esetleg korszerűnek tartja a símaszkos videóüzeneteket, szavazzon ide.

Tamás Imre Zoltán, a mountain bike-os

Bár Tamás Imre Zoltánnak nincs olyan sármja, mint például a Viszkisnek, azért simán lehet az év szököttje. Kinézete olyan brutális, mintha egy túlbuzgó rendező kasztingolta volna egy börtönös filmhez. Ráadásul benzinkútrablásért ítélték el, később pedig őrét leütve, lefegyverezve menekült a Gyorskocsi utcából egy Parabellum társaságában.

A vadromantikus képet csak begyűjtése árnyalja. Hajsza helyett ugyanis egy Budai hegységbeli emelkedőn kapták el, amint mountain bike-ját tolta felfelé. Pisztolyát sem az övébe tűzve viselte, hanem egy nejlonzacskóban.

Vajon máshogy alakul szökött rab sorsa, ha jobban bírja az emelkedőt? Egy profi, teleszkópos kerékpárral folytathatta volna a szökést? A válasz birtokában szavazzon!

Natascha, a jó szökevény

Az osztrák lány története nem csak azért szívszorító, mert borzalmas nyolc évet töltött egy földalatti cellában, miközben pedofil elrablója nem csak a szabadságát, a szüzességét, de egész gyermekkorát is elvette tőle. Natascha Kampusch ezek után azonban megdöbbentő lelkierőről tett tanúbizonyságot, képes volt megszökni, majd hazatérve nem vált emberi ronccsá. Sőt, megértést tanúsított a szökése után öngyilkosságot elkövető Wolfgang Prikopil iránt. Amennyiben Önt megérintik az emberi akarat és jóság igaz történetei, Natascha az Ön 2006-os szökevénye.

Az év szökevénye

  • Natascha, a jó szökevény
  • Tamás Imre Zoltán, a mountain bike-os
  • Budaházy György, a szélsőjobbos Rózsa Sándor

Az év útátadása

2006, a választási év specialitása a sehonnan sehová se vezető autópályaszakaszok átadása volt. Válassza ki a legértelmetlenebbet!

M35, debreceni elkerülõ

Az országgyűlési választások két fordulója között avatta fel Kóka János gatyára vetkőzve és biciklire ülve avatta fel a debreceni elkerülőcskét. A kampány hevében átadott út középső sávjairól hiányzott a kopóréteg, nem voltak rajta korlátok és táblák. Ez egyébként fel sem tűnt, hiszen a 12,7 kilométeres szakaszba autópálya bő féléven át nem torkollt, az csak a 4-es főutat kötötte össze a 33-as és 35-ös főúttal. Ha Ön ondódi, kismacsi, ebesi, vagy egyszerűen csak szereti Debrecen nyugat felőli panorámáját, kattintson erre!


Klikk!

M3, nyíregyházi elkerülõ

A várost délről elkerülő leendő autópálya-szakasz éppúgy a levegőben lóg, mint a debreceni lógott nyolc hónapon keresztül. Ráadásul ez a 8,5 kilométer nagyjából egy évig marad csonka, az M3-as Görbeháza és Nyíregyháza közötti szakaszának átadása ugyanis csak 2007 nyarára várható. Jelenleg főleg a Rozsrétszőlő és Nagykálló között ingázók sorsát könnyíti meg. Ha úgy érzi, így is megért 33 milliárdot a településen átmenő elkerülő, szavazzon erre!

24118. számú bodonyi bekötõút

Hogy ne essünk a kormánynak az ellenzék által előszeretettel hangoztatott hibájába, miszerint mindig csak a gyorsforgalmi utakra figyelünk oda, nyáron – megmerítkezve a legtisztább szocializmusban 2 kilométer hosszú, átépített bekötőutat avattunk Veres Jánossal Bodonyban. A takarékban sárgabarackot is rendelhettünk volna, a pincepörkölt jó volt, az elvtársak sajnálhatták, hogy egy emelettel feljebb mulatnak. A 24 118. számú bekötőút valószínűleg csak a bodonyiaknak, néhány elkallódott turistának és a vadászó elvtársaknak + uraknak fontos. Ha Önnek is, szavazzon!


Klikk!

M7, Becsehely–Sormás

A kicsi szép – valószínűleg a közgazdaságtanban gyakorta idézett schumpeteri kijelentés vezette azok kezét, akik úgy döntöttek, hogy forgalomba helyezik az M7-es egy 6 kilométernyi, 12 milliárd forintért megépített kis szakaszát. Nagykanizsát ugyan továbbra sem kerüli az autópálya, de egy átadásból sikerült kettőt csinálni, ami statisztikailag mindenképpen jó. Ha szereti a kicsit, válassza ezt.

Az év útátadása

  • M35, debreceni elkerülõ
  • M7, Becsehely–Sormás
  • 24118. számú bodonyi bekötõút
  • M3, nyíregyházi elkerülõ
hirdetés