Kiskarácsony

Szavazás - az év izéi

Az év útátadása

  • 24118. számú bodonyi bekötõút  - 926
  • M35, debreceni elkerülõ  - 441

Az év fegyvere

  • T-34  - 1108
  • Utcakő  - 872

Az év szökevénye

  • Budaházy György, a szélsőjobbos Rózsa Sándor  - 1257
  • Natascha, a jó szökevény  - 761

Ezerből kijön

Tesztek

A homár ajánlja

Posztol a Kisjézus

Velvet Plaza

Az Év Izéi – Az elkúrás éve

Drága Olvasó!

Ahogy Szekeres Imre mondta a titkos szocialista protonágyú földalatti avatóünnepségén: reszkethet a klerikális reakció. A hajrába fordult ugyanis a Krisztus, Ava Gardner, Lemmy, Ricky Martin, Hamid Karzai és Földnélküli János király születésnapját megelőző és követő konzumorgia. Vagyis mindjárt vége az Elkúrás Évének. Bennünk ilyenkor szokás szerint felébred az eddig élő adásban szunyókáló Vitray Tamás, és foszladozó szvetterét simogatva megjegyezi: ideje mérleget vonni.

El is kezdjük újabb visszarévedésünket 2006 emlékezetes izéire, és amíg mi révedünk, Önök megszavazhatják, ki vagy mi volt a legjobb idén. Jó nosztalgiázást, lendületes árokásást és fahéj- meg narancsillatú gyűlölködést kívánunk.

I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész | V. rész

Az év 10+1 legszebb gólja

Szubjektív kategóriákat felállítva, szubjektív szempontok szerint gyűjtöttük össze a futballpályákról azt a tíz meg egy gólt, amit 2006-ból sosem fogunk elfelejteni. Persze lehetetlen vállalkozás kiválasztani az év góljait, főleg manapság, amikor minden nap találatok tucatjait láthatja az ember a különböző tévécsatornákon. Nehezíti, hogy 2006-ban volt világbajnokság, illetve, hogy visszavonult minden idők egyik legjobb játékosa. Valószínűleg az idő, illetve emlékezetünk hibája, hogy a tavaszi szezonból, azaz a januártól július közepéig terjedő időszakból mindössze három gól került a listánkra. Mentségünkre szól, hogy minőségi szempontból egészen kivételes futballőszön vagyunk túl, aminek különösen a vége, a november és a december volt elképesztő. Felhasználtuk az eredeti kommentárjainkat, és magyaráztunk vagy magyarázkodtunk. Nézzen és szavazzon!

A legértékesebb - Fabio Grosso, Olaszország-Franciaország 1-1 ti:5-3, vb-finálé, a vb-címet jelentő tizenegyes

Tíz szép, gyönyörű, káprázatos, emlékezetes gól, de van egy, ami mind fölött áll. A legértékesebbet a világbajnok Olaszország vb előtt még teljesen ismeretlen balhátvédje, Fabio Grosso szerezte.

A harminc felé közelítő felfedezett a világkupa felé vezető úton zseniális kamutizenegyessel harcolta ki csapata továbbjutását az Ausztrália elleni nyolcaddöntőben, másnap mégis a büntetőt belövő sztár, Francesco Totti került a lapok címoldalára.

Az elődöntőben Grosso remek ballábas csavarással verte meg a hosszabbításban a házigazda Németországot, de az újságok a százhuszonikszedik percben a győzelmet betonbiztossá tevő második gólt szerző Alex Del Pierót éltették.

Grosso a fináléban újra próbálkozott, ő értékesítette az utolsó, mindent eldöntő tizenegyeset, amivel Olaszország megnyerte a világbajnokságot. Az év legfontosabb találata lett az övé, másnap mégis a csapatkapitány Fabio Cannavaro mosolygott a címlapokon, vb-trófeával a feje fölött. Így, fél évvel később nálunk övé a címlap.

Az év akrobatikus gólja - Daniele Paponi, Messina-Parma 1-1, Serie A 06-07

"A hétközi futballmeccsek legszebb gólja Olaszországban született. Messinában a Parma tizennyolc éves csatára, Daniele 'Cobra' Paponi skorpiós sarkazással talált a kapuba. Régebben a kolumbiai botránykapus, René Higuita mutatott be hasonló mozdulatot, de klasszikus skorpióval gólt eddig nem láthattunk. Nem véletlen, hogy a tizennyolc éves srác már tinédzserként becenevet kapott."

Később Higuita Kolumbiában kokaint birtokolt, fogyasztott, csepészett, hónapokat töltött rács mögött. Reméljük, erre a srácra szebb jövő vár.

Az év szabadrúgása - Ronaldinho, Barcelona-Werder Bremen 2-0, BL 06-07, utolsó csoportmeccs

"Nem a klasszikus sorfal fölötti megoldást választotta a brazil, hanem a németek meglepetésére laposan rúgta el a labdát a sorfal irányába, ami persze felugrott, így a kapusnak esélye sem volt a hárításra. Később kiderült, Ronaldinho már napokkal előtte gyakorolta edzésen a szokatlan megoldást. Nem tudni, ő találta-e ki, hogy átveri a védőket, vagy valaki javasolta neki, de mindenképpen a legnagyobb ötlet, amit a BL-ben idén ősszel bevetettek. Technikailag nem nehéz megoldás, de furfangossága miatt az egyik legjobb."

Később ezt is analizáltuk, de nem tudtuk eldönteni, mi ihlette. Videójáték? Rivaldo? Ronaldinho zseniális futballagya?

Az év lövése - Mikael Essien, Chelsea-Arsenal 1-1, Premier League 06-07

"Essien...oooh, istenem! Hihetetlen, megállíthatatlan, védhetetlen" - kiabálta a Sky Sport csatorna riportere, amikor Mikael Essien, a Chelsea középpályása vasárnap az Arsenal ellen a hálóba talált. A ghánai játékos 1-1-re egyenlített jó harmincméteres lövéssel, ami igencsak hasonlított Roberto Carlos 1997-es álomgóljára. A brazil védő akkor szabadrúgásból volt eredményes, Essien lökete után a labda hasonlóan kanyarodik, és ha lenne olyan kameraállás, újra arról beszélnénk: a labda szinte a szögletzászló felé tartott, majd a kapufára csavarodott, mint a világklasszis védőé."

Nem lehet nem megjegyezni: angliai jollyjokerünk, Király Gábor néhány nappal később hasonlóan nagy lövésből kapott gólt Paul Scholestól, de két első nem lehet.

Az év félpályása gólja - Matti Taylor, Portsmouth-Everton 3-1, Premier League 06-07

"A Portsmouth játékosa mintegy 45 méterről, a kezdőkörből épp csak kilépve, kapásból talált az Everton kapujába. Sok félpályás gólt láttunk már korábban, de olyat, hogy valaki a magasból lehulló labdát egyből vállalja el ekkora távolságból, és ilyen pontosan találjon be, megkockáztatjuk, még nem. (Ha valaki igen, ide küldje el!)"

December 12-én jelent meg ez a cikk, de azóta se írt senki.

Az év büntetője - Zinedine Zidane, Olaszország-Franciaország 1-1 ti:5-3, vb-dőntő

"A büntetőt a pályafutása utolsó meccsét játszó Zidane végezte el, alányesett a labdának, amely a felső kapufáról pattant a gólvonalon túlra. Egy nullra vezetett Franciaország."

Jócskán igényel kommentárt a tudósítás, hiszen a kopaszodó zseni mégiscsak egy vébédöntőn rúgott panenkás büntetőt a világ legjobb kapusának. Ráadásul úgy, hogy előtte tétmeccsen még sosem csinálta meg. Csak egy őrült kezdi el élete utolsó meccsén, egy elmebeteg rúgja így világbajnoki fináléban. Szerencsére volt olyan bolond és akkora klasszis, hogy megtegye. Mentális problémái miatt azonban a döntő vége sem a pályán érte.

Az év szólógólja - Thierry Henry, Real-Arsenal 0-1, BL 05-06, nyolcaddöntő, első meccs

"A második félidő elején az Arsenal meglőtte szokásos gólját, azaz Henry a félpályánál átvett egy labdát, kicselezett három játékost, majd kissé kisodródva ballal a hosszú sarokba helyezett" - írtuk akkor, kissé alulbecsülve az Arsenal történetének legeredményesebb játékosát. Amikor a labda a hálóba gurult, három ember feküdt mögötte, egy előtte, ami elég jól nézett ki.

Az év kapáslövése - Francesco Totti, Sampdoria-Roma 2-4, Serie A 06-07

"A Ronaldinho ollózása mögötti 'második legszebb' címre Francesco Totti kapáslövése a legesélyesebb: társa, Paolo Cassetti harminc méteres ívelését a tizenhatos bal oldali vonaláról, éles szögből vágta a hosszú kapufa tövéhez, a hálóba, a Sampdoria ellen. A hétfői Gazzetta dello Sport nem véletlenül jelent meg 'Anyám, mit csinált Totti' felcímmel."

Ehhez csak annyit: ha nem a brazil ollózása után alig egy nappal esik, ezt mutogattuk volna hetekig, erről vitáztunk volna, ezt hasonlítgattuk volna Marco van Basten szenzációs, 1988-as Eb-góljához.

Az év ollója - Ronaldinho, Barcelona-Villareal 4-0, spanyol liga 06-07

"A brazilt az utóbbi hónapokban érhette kritika formája miatt, de szombati gólja a legszebbjei közé tartozik majd. Jobb oldalról kapott egy beadást Xavi Hernandeztől, a labda a tizenhatoson belül érte a kapuval nem egészen szemben álló játékost. Ronaldinho mellel felpörgette a labdát, elfordult a kaputól és jobbal védhetetlenül ollózott. Ez valószínűleg olyan gól lesz, amelyet nagyon sokáig fognak visszanézni, hiszen még a zseniális brazil mozdulatai közül is kiemelkedik."

Pontosan így is lett, hetekig vitatkoztunk róla, olvasóink szintén, leszóltuk, kielemeztük, nyomoztunk az eredete után.

Az év nullszöges gólja - Frank Lampard, Barcelona-Chelsea 2-2, BL 06-07, csoportmeccs

"Egy hosszú ívelésre Drogba is ráindult, de a szintén kilépő Lampardot nem állította meg a partjelző. Az angol rosszul vette át a labdát, lesodródott az alapvonalig, megpróbálta középre visszaívelni a labdát, olyan szerencsésen, hogy az Valdez fölött a hosszú kapufáról bepattant" - így láttuk a meccs napján, melegében.

De így hetekkel később, letisztulva: "Kellett hozzá egy jó adag szerencse, de remek Frank Lampard alapvonalról elért találatata. Egygólos hátrányt egyenlített ki a középpályás, amikor nem társai fejére, hanem a hosszú kapufára ívelte a labdát, ami bepattant a hálóba."

Az év akciógólja - Esteban Cambiasso, Argentína-Szerbia és Montenegró 6-0, vb-csoportmeccs

"A második gól a vb legszebb akciója volt, a bal oldalon Riquelme Saviolához passzolt, ő észrevette a középen felzárkózó Cambiassót, aki egyből a tizenhatoson belül álló Crespót játszotta meg. A csatár sarokkal visszajátszott a lendületben maradó középpályáshoz, aki nem hibázott."

Megírhattuk volna, hogy előtte volt még egy tucat jó passz, legalább egy percig nem ért szerb futballista a labdához.

Az év 10+1 legszebb gólja

  • Az év nullszöges gólja - Frank Lampard, Barcelona-Chelsea 2-2, BL 06-07, csoportmeccs
  • Az év akrobatikus gólja - Daniele Paponi, Messina-Parma 1-1, Serie A 06-07
  • Az év akciógólja - Esteban Cambiasso, Argentína-Szerbia és Montenegró 6-0, vb-csoportmeccs
  • Az év szólógólja - Thierry Henry, Real-Arsenal 0-1, BL 05-06, nyolcaddöntő, első meccs
  • Az év félpályása gólja - Matti Taylor, Portsmouth-Everton 3-1, Premier League 06-07
  • Az év lövése - Mikael Essien, Chelsea-Arsenal 1-1, Premier League 06-07
  • Az év kapáslövése - Francesco Totti, Sampdoria-Roma 2-4, Serie A 06-07
  • A legértékesebb - Fabio Grosso, Olaszország-Franciaország 1-1 ti:5-3, vb-finálé, a vb-címet jelentő tizenegyes
  • Az év szabadrúgása - Ronaldinho, Barcelona-Werder Bremen 2-0, BL 06-07, utolsó csoportmeccs
  • Az év büntetője - Zinedine Zidane, Olaszország-Franciaország 1-1 ti:5-3, vb-dőntő
  • Az év ollója - Ronaldinho, Barcelona-Villareal 4-0, spanyol liga 06-07

Ki lőtte a vébé legszebb gólját?

A futballvébé július elején ért véget, mi pedig most akarjuk eldönteni, melyik németországi gól volt a legszebb. Egyszerű, akkor elmulasztottuk az alkalmat. A világbajnokság nem hozott eszeveszett színvonalat, de nagy gólokat igen. Talán az első volt a legemlékezetesebb? Vagy valamelyik kapáslövés tetszett a legjobban? Grosso németölő gólja vagy Zidane panenkás tizenegyese? Nézzen és szavazzon!

Maxi Rodriguez - mellel levevős, kapásos

Természetesen befolyásolni akarjuk a szavazást, és az argentin Maxi Rodriguez nyolcaddöntőbeli, Mexikó elleni góljáról leírjuk, hogy talán ez a leglátványosabb. Az hagyján, hogy Juan Pablo Sorin adott egy harmincméteres, pontos passzt, amit Maxi mellre vett a tizenhatos jobb sarkánál, majd kifelé lépett. De az argentin ezután kapásból, ballal a jobb felső sarokba bombázott.

Bastian Schweinsteiger - az első távoli tologatós

Az elődöntőben csalódott németek Berlin helyett mehettek Stuttgartba, ahol könnyen léptek át a portugálokon a bronzmeccsen. Ebből a leginkább Bastian Schweinsteiger vette ki a részét, aki lőtt két bombagólt, a harmadik pedig csak azért nem az övé lett, mert megpattant Petit-n. A meccs után a német sajtóban rögtön Bastigolnak elkeresztelt Bayern-játékos az 56. percben a tizenhatos bal sarkánál indult a labdával, középre indult el, a kaputól eltávolodva, tolt rajta néhányat, majd körülbelül 22 méterről lőtt a kapu közepébe. Látványos gól volt, persze Ricardo kapus egy kicsit elnézte, de jót tett a német lelkeknek.

Tomás Rosicky - távoli kapás

Nem csak távoli gólok lesznek az összeállításban, de Tomás Rosicky találatai közül is egy ilyet válogattunk be. Az Arsenal cseh középpályása két gólt is lőtt az Egyesült Államok elleni csoportmeccsen, az elsőnek ott a helye a vébé legszebb góljai között. Egy kipattanó labda került a mesehős fejű középpályás bal lábára, levette, áttette a jobbjára, és nem hibázta el a bal felső sarkot.

Joe Cole - kapásos

"Miért is ne?" - kiáltotta el az itv riportere magát a svéd-angol csoportmeccs 34. percében, amikor Joe Cole elé pattant egy kifejelt labda. A Chelsea támadója a kaputól 30 méterre kissé oldalról mellre vette, majd hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba.

Fernando Torres - kijátszós, kapásos

Az örök ígéret spanyolok egyik legnagyobb ígérete, Fernando Torres igazán maradandót nem alkotott a vébén, de ő is észre vétette magát egy nagy góllal. Az Ukrajna elleni csoportrangadón a vb egyik legszebb akcióját - a támadás leglátványosabb mozdulatai Carles Puyoléi voltak - zárta az atleticós csatár egy 15 méteres kapáslövéssel, melynek végén az ukrán kapuba vágódott a labda.

Zidane - panenkás tizenegyes

Alig telt el hat perc a világbajnoki döntőből és a franciák büntetőhöz jutottak. A nyolcaddöntő nagy formában játszó Zinedine Zidane állt a labda mögé és olyat tett, amire senki nem számított, panenkás mozdulattal helyezett a kapu közepébe, a léc alá. A labda átjutott az alapvonalon, de kifelé pattant. Ilyen helyzetben, ilyen higgadtan büntetőt lőni világklasszis teljesítmény volt. Az már a folytatáson múlt, hogy erre a Zidane-mozdulatra már nagyon kevesen emlékeznek a berlini meccsről.

Esteban Cambiasso - kipasszolós középről

Az argentin Esteban Cambiasso szerbeknek lőtt gólja azonban nem amiatt marad emlékezetes, mert egy zseniális lövés előzte meg. A támadás során nagyon sokáig keresztül adogattak a szerb térfélen anélkül, hogy az ellenfél közbe tudott volna avatkozni. A végén azért a mozdulat is szép volt: félig estében, kapásból talált be tizenkét méterről.

Fabio Grosso - utolsóperces, németkiejtős

Az utolsó percig küzdő németek és a végig bekkelő olaszok - állt a kezdés előtt a címke a vébé első elődöntőjén. Aztán jött a hosszabbítás, annak is az utolsó perce és a tornáig ismeretlen Fabio Grosso kapásból félelmetes góllal ejtette ki a házigazdát a világbajnokságról. (A 2-0-s végeredményt Alex del Piero alakította ki.) Az akkor még palermói védő Andrea Pirlo nagy passza után kapásból jobbal sokkolta a házigazda vb-csapatot. Grosso higgadt volt, pontos és a lehető legjobb pillanatban talált be.

Phillip Lahm - oldalról, távoli

Az idei labdarúgó-világbajnokság az elmúlt évtizedektől eltérően nem a címvédő, hanem a házigazda találkozójával kezdődött. Talán ennek is tudható be, hogy a torna előtt lesajnált németek hatalmas vehemenciával estek neki Costa Ricának és Phillip Lahm már a 6. percben káprázatos gólt lőtt a tizenhatos jobboldali csücskéről a hosszú sarokba. A vébé első góljának nem volt rossz, ráadásul egy védőtől.

Tim Cahill - távoli, ütemtelen kétkapufás

Az ausztrál Tim Cahill, négy perccel azután, hogy Japán ellen belőtte országa első vb-gólját, szerzett egy bombagólt is. A kaiserslauterni meccs 89. percében 17 méterre a kaputól talppal lekezelt egy passzt, tolt rajta, majd jobbal a kapu jobb felébe célzott. A kapufáról a másik kapufára, aztán meg a hálóba került a labda. A később nyolcaddöntős ausztrálok ezzel fordítottak, majd meg is nyerték a meccset 3-1-re.

Ki lőtte a vébé legszebb gólját?

  • Fernando Torres - kijátszós, kapásos
  • Fabio Grosso - utolsóperces, németkiejtős
  • Bastian Schweinsteiger - az első távoli tologatós
  • Tomás Rosicky - távoli kapás
  • Tim Cahill - távoli, ütemtelen kétkapufás
  • Maxi Rodriguez - mellel levevős, kapásos
  • Joe Cole - kapásos
  • Phillip Lahm - oldalról, távoli
  • Esteban Cambiasso - kipasszolós középről
  • Zidane - panenkás tizenegyes
hirdetés