Kiskarácsony

Szavazás - az év izéi

Az év útátadása

  • 24118. számú bodonyi bekötõút  - 926
  • M35, debreceni elkerülõ  - 441

Az év fegyvere

  • T-34  - 1108
  • Utcakő  - 872

Az év szökevénye

  • Budaházy György, a szélsőjobbos Rózsa Sándor  - 1257
  • Natascha, a jó szökevény  - 761

Ezerből kijön

Tesztek

A homár ajánlja

Posztol a Kisjézus

Velvet Plaza

Az Év Izéi – Az elkúrás éve

Drága Olvasó!

Döntsék el: az MSZP elnöke vagy a legkisebb bolygó bukott nagyobbat 2006-ban? És mi volt a tavalyi év igazi felfedezése: a magyar ember által megtalált óriásbolygó vagy a fenéken sétáló cápa? Ebbe a kategóriába sajnos nem jelöltük Hiller Istvánt, de azért szavazzanak bátran, hiszen mi az igazi nemzeti politika, ha nem ez?

I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész | V. rész

Az év tudományos felfedezése

Magyarlátta óriásbolygó

Egy ELTE-n végzett csillagász néhány kollégájával kisméretű teleszkópokat állított fel Arizonában és Hawaiin, egyetlen linuxos számítógépre kötötte a távcsöveket, aztán évekig vizsgálta, mit látnak az égen. Az eredmény a legnagyobb ismert bolygó és a tudományos világhír az említett fiatalember, Bakos Gáspár számára. A tőlünk 450 fényévnyire levő HAT-P-1 jelű égitest nemcsak a legnagyobb, hanem a legkisebb sűrűségű is az eddig felfedezett több mint 200 bolygó közül, ez a két tény pedig nem illik egyetlen korábbi elméletbe sem, ezért Bakos alaposan feladta a leckét a csillagászoknak.

Többmázsás féldrágakő

Egy magyar példa arra, hogy tudományos felfedezéshez olykor elég némi szerencse, esetünkben egy jól elhelyezett robbanótöltet, ami egy novemberi délutánon kifordít egy hatalmas opált a kisnánai andezitbányából. A féldrágakőnek számító kőzet tömegét legalább három mázsára becsülte a Természettudományi Múzeum ásványtárának igazgatója, ami azért nagy szó, mert az opál csak néhány centis formákban szokott előfordulni a vulkáni kőzetekben. Értéke felbecsülhetetlen, ugyanakkor eszmei; az igazgató szerint csak a látogatóktól kell félteni. A lelet már megtekinthető a múzeumban; ha tetszett, szavazzon rá!

Grabovszky reloaded

Nemzetiszínű túzok helyett fekete egér lett az első magyar klónállat. A Klonilla névre keresztelt rágcsáló novemberben látta meg a napvilágot, testi sejtből állították elő. A kísérletet a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutató Központ végezte Gödöllőn, a névadó szerint az állaton genetikai módosítás nem történt, tökéletes másolata az anyjának. Ezt azért fontos megjegyezni, mert a klónozott állatokat többek között arra használják, hogy egy-egy gén célzott megváltoztatásával a kutatók megpróbálják megérteni a különféle betegségeket kiváltó genetikai okokat. A gödöllőiek legközelebb nyulat klónoznának. Ha szurkol nekik, és a második Star Wars-film megnézése után sincs herótja a klónoktól, klikkeljen Klonillára!

Elem a palackban

Ezekben a polóniumtól terhes napokban már nem emlékszünk az ismert legnehezebb kémiai elemre, az ununoktiumra, pedig két hónapja sincs, hogy bejelentették: sikerült előállítani a dubnai részecskegyorsítóban. Ez úgy történt, hogy a szakemberek kalciumatomokkal bombáztak kaliforniumatomokat, és tíztrillió esetből egyszer, kevesebb mint egy ezred másodpercre megtörtént a két atom egyesülése, így a tudósok hat hónap alatt 3, azaz három darab atomot észlelhettek az új, roppant instabil elemből. A Sziszifusz-vándorkupa mindenképpen ennek a felfedezésnek jár, de ha mindig is hiányolta a 118-as rendszámot a periódusos rendszerből, és nem tántorítja vissza, hogy más laboratórium még nem erősítette meg az elem létezését, bátran szavazzon erre!

Ősrobbanás helyett őspukkanás

Egy magyar vonatkozású tudományos világszenzáció: az ELTE Elméleti Fizika Tanszékének kutatói időt és számítógép-teljesítményt nem kímélve bebizonyították, hogy az ősrobbanásként ismert kozmikus állapotátmenet valójában lassabban és kevésbé hevesen zajlott. Ezt a Nature egy októberi számában közölték is, a cikk elé az egyik tavalyelőtti fizikai Nobel-díjas írt méltató előszót, ami akár egy közelgő Nobel jele is lehet. Azóta a fizikusok azt is megállapították, hogy az átmenet körülbelül 1000 milliárd fokon ment végbe. Ha lenyűgözi ez a szám, és mindig is tudni akarta, hogy is volt az a kvarkokkal meg a gluonokkal, szavazzon az év elméleti felfedezésére!

A legnagyobb ismert prímszámok

2006-ban kétszer is megdőlt a prímszámrekord, mindkétszer Curtis Cooper és Steven Boone amerikai professzorok, a Missouri Állami Egyetem munkatársai voltak a felfedezők. Januárban még a negyvenharmadik Mersenne-prímet (2n-1 alakban felírható prímszám) jelentették be, de októberre megvolt a negyvennegyedik is. A két szám (230402457-1, illetve 232582657-1) 9 152 052, illetve 9 808 358 helyiérték hosszúságú, így nem sikerült elérni a 10 millió számjegyes álomhatárt, amelyre 100 ezer dolláros pénzdíjat írt ki egy alapítvány. Ha megdobban a szíve a "számítógépklaszter" szóra, és terapeutájának már bevallotta, hogy vonzódik a felfoghatatlanul nagy, de csak 1-el és önmagukkal osztható számokhoz, feltétlenül erre szavazzon!

Sétáló cápa és a tengerek jetije

Új fajokban gazdag év volt 2006, különösen vízi állatokat találtak szép számban a természettudósok. Márciusban egy vízben élő hangyafaj borzolta a biosztanárnők idegeit, szeptemberben 50 új tengeri fajt, egyebek között egy uszonyain sétáló cápát jelentettek be indonéz vizeket figyelő kutatók. Ennél is súlyosabb volt az óceánok állatállományát felmérő Census of Marine Life éves összefoglalója, eszerint a szakemberek több mint 500 új tengeri fajt fedeztek fel idén. Többek között találtak medúzákat 700 méterrel az Antarktisz jege alatt, 400 Celsius-fokos víz közelében élő állatokat, egy 50 millió éve kihaltnak hitt garnélafélét, és egy jetire emlékeztető rákot, nem is beszélve a fideszes planktonról. Ha a természet megszállottja, ennél jobb jelölést nem talál a listánkban.

Víz az űrben

Nedves univerzumunk volt idén – mondaná Aigner Szilárd, ha csillagász lenne. Az asztrofizikusok először februárban találtak jeget a Tempel 1 üstökösön, majd márciusban bejelentették, hogy a Szaturnusz Enceladus nevű holdján gejzírekből lövell ki a folyékony víz. És még mindig nem volt vége: alig két hete, hogy a NASA egyik Mars-szondája folyékony víz nyomát fedezte fel a bolygón (az amerikai űrhivatal felfedezését egyébként magyar csillagászok már régóta bizonyítottnak láttak).

Erisz, a Plútó végzete

Ugyan a 2003 UB313 törpebolygót tavaly fedezték fel, csak idén szeptemberben nevezték el a görög mitológia bosszúistennője után. Nevét leginkább azért jegyezhettük meg, mert ez volt az a kis mocsok, amelyik kifúrta a Plútót a Naprendszerből. Az 1930-ban felfedezett Plútót a harmincas években azért sorolták a bolygók közé, mert azt hitték, akkora, mint a Föld. Azóta kiderült, hogy sokkal kisebb, és a Kuiper-övben is találhatók nála nagyobb objektumok (például az Erisz), ezért augusztusban a világ csillagászai megfosztották címétől.

Antik pécé

Már a régi görögök is előre tudták, mikor kell bulit szervezni a következő napfogyatkozásra. Legalábbis erre lehet következtetni annak a tudóscsoportnak a novemberben közölt tanulmányából, amelyik egy 1902-ben talált ókori számítógépezet, az "Antiküthéra Mechanizmus" rendeltetését fejtette meg. A kutatók arra jutottak, hogy a szerkezet bolygók mozgásának követésére szolgált, és elképesztő precizitással dolgozott. A tudósok egyik vezetője szerint "olyan fontos felfedezés ez a technikának, mint az Akropolisz volt az építészetnek".

Az év tudományos felfedezése

  • Magyarlátta óriásbolygó
  • Erisz, a Plútó végzete
  • Víz az űrben
  • Antik pécé
  • Többmázsás féldrágakő
  • A legnagyobb ismert prímszámok
  • Grabovszky reloaded
  • Elem a palackban
  • Ősrobbanás helyett őspukkanás
  • Sétáló cápa és a tengerek jetije

Az év lefokozása

Tavaly lehetett csak igazán nagyot pofára esni. Olyan orbitális figurák fúródtak arccal a flaszterbe, mint a szocialista párt elnöke vagy a Naprendszer egyik bolygója. Nem is beszélve a Fradiról és egy merészen, sőt már-már túlzón erőszakszervezet-ellenes rendőrről.

Plútó

Csabai tizedesnek pinabajsza volt, de nem ezért szaggatták le a válláról a csontcsillagokat, hanem mert kiszökött Bárszentmihályfára, és úgy berúgott, hogy nem tudott visszamászni. Van ilyen. Olyan viszont még nem volt, hogy egy bolygót lefokozzanak. Idén igen, szopott a Plútó, túl kicsi volt és hideg, ez lett a vége.

Rendőrdobáló rendőr

A kiszabott börtönbüntetés mellett le is fokozták U. Ákos rendőrfőhadnagyot, pedig a fiatalember a rendszerváltás óta a legtöbbet tette a testület merev, centralizált, állampárti imidzsének lazításáért. Ákos volt az, aki a tévészékház ostrománál kövekkel dobálta meg saját kollégáit, majd zászlórúddal is megszúrkálta őket.

Hiller István

A legviccesebben rikoltozó miniszter pártelnökként kezdte az évet, pártideológusként végzi. Jó, formailag még elnök, de már fizetést sem kap, sőt állítólag ki kell ürítenie a zsebeit a Köztársaság téri székház kapujában, ahová csak kísérővel engedik be. Jövőre újra emelkedhet a csillaga, ha közönség elé lép a Jánosi Györggyel hónapok óta gyakorolt páros erőemelőszámukkal. Gyurcsány miniszterelnök zárt körben ugyanakkor állítólag többször kijelentette, hogy "nem hagyja a Pistát nyilvánosan jódlizni, akkor sem, ha a Gyula a feje tetejére áll".

Fradi

A nemzet egyik fele ujjongott, a másik zokogott, a közte lévő kilencven százalék meg letojta, hogy a leghíresebb magyar focicsapatot pénzügyi stiklijei miatt lefokozták a másodosztályba. Mégis, ilyen nálunk nem szokott történni. Jövőre kinéz nekik a hatodosztály, úgyhogy talán elsietett lenne pont rájuk szavazni.

Az év lefokozása

  • Plútó
  • Rendőrdobáló rendőr
  • Hiller István
  • Fradi
hirdetés