(c) 2003 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Jövő héttől boltokban a petárda

Jövő hét közepétől a boltokba kerülnek a petárdák és a tűzijátékok. Az ennél nagyobb, profi tűzijátékokat csak az év utolsó két napján lehet majd használni, de a jogszabályok értelmezése körüli vita miatt boltokba kerülésük mikéntje egyelőre kérdéses.

()
2003. december 10., szerda 14:18Tekintse meg képeinket!
Egy december 1-jétől hatályba lépett jogszabály-módosítás szerint egész évben legálisan vásárolhatók és felhasználhatók az I. pirotechnikai (játékos) osztályba sorolt termékek. A jogszabály meghatározza a profi, vagyis a II. kategóriába sorolt tűzijátékok – december 28-tól januárig 1-ig tartó – legális forgalmazását is.

Olcsóbb lesz a jobb

Az új szabályozástól a feketekereskedelem visszaszorulását jósolja a Magyar Pirotechnikai Társaság (MPT), mivel a legálisan beszerezhető tűzijátékok és petárdák a piacokon kapható, illegális társaik árához képest jóval olcsóbb lesz, derült ki az MPT szerdai sajtótájékoztatóján.

A legálisan, nagytételben, jórészt Kínából és a Távol-Keletről importált termékekkel nem tudnak majd versenyezni az illegális árusok, elárusítóhelyek, a kínálat is nagyobb lesz. A pirotechnikai termékeket az előírások szerint megfelelő használati utasítással kell ellátni, és várhatóan minőségük is megbízható lesz.

Legális a petárda, mit szól hozzá?
 146
 617
 268
 137
Az MPT jelen lévő elnöksége hangsúlyozta, a petárdárdák helyett szeretnék felhívni a figyelmet a szép fényeffektekkel, színes füsttel szolgáló tűzijátékokra. „Mindig lesznek, akik ellenezni fogják az új szabályozást” – jelentette ki Gáspár József, az MPT elnöke.

Hipermarketek parkolójában lehet majd kapni

Jelenleg azonban egyáltalán nem biztos, hogy a II. kategóriába sorolt tűzijátékok elkerülnek a szükséges engedélyhez jutott boltokba. A gondot a jogszabályok értelmezése okozza, az idő pedig egyre fogy, panaszolják a sajtótájékoztatón megjelent forgalmazók.

A rendőrség ugyanis a pirotechnikai eszközök árusítását a bolton belül, a tűzoltóság a bolton kívül szeretné látni. A forgalmazók szerint a rendőrség rosszul értelmezi a jogszabályt, és készülnek a december végi rakétadömpingre. A rakétákat várhatóan a nagyáruházak és hipermarketek parkolóiba lehet majd kapni.

Ezt is az Uniónak köszönhetjük

Az új, az uniós országokéhoz igazodó szabályozás szerint az I. pirotechnikai osztályba tartoznak azok a közismert – általában zöld színű – petárdák és egyéb kisebb tűzijátékok (lepke, szikrázó gyertya, kisebb kézből és földről indítható rakéta, bombatelep), amelyekben a pirotechnikai elegy (a hatóanyag) nem haladja meg a három grammot.

Klikk a képre!
Az év utolsó négy napján lesznek árusíthatók a II. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok. Az ebbe az osztályba tartozó termékek már a profi tűzijátékok kategóriájába tartoznak, a hatóanyag felső határa itt már a tekintélyes ötven gramm.

Ezeket a pirotechnikai eszközöket csak december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig lehet csak felhasználni. A szabályozás szerint a fel nem használt rakétákat birtokolni, tárolni nem szabad, az eladóhelyek visszaveszik őket a vásárlótól.

Nem vásárolhatnak semmiféle pirotechnikai eszközt tizennégy éven aluliak. A szerkentyűk nem használhatók fel közterületen, reptéren, sport- és oktatási intézményekben.A pirotechnikusok jótanácsai Szilveszterre
Csak legális helyekről vásároljon!
Figyelje meg, van-e rajta magyar használati útmutatás!
Csak kültéren használjon pirotechnikai eszközt! Ne hajoljon fölé, és ne dobálja összevissza!
Ne szereljen szét semmit! A sérült terméket vigya vissza, ne használja föl!
Vége

az oldal tetejére