Krisztina
16 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

VI. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál

2002.02.25. 12:22

Magyar Kultúra Alapítvány
Budapest I., Szentháromság tér 6

A Magyar Kultúra Alapítvány 1993 óta tevékenykedik a Budai Várnegyed patinás eklektikus épületében. Az Alapítvány célja a határon túli és a hazai magyarok közötti gazdasági és kulturális kapcsolatok támogatása. Ehhez a fedezetet vállalkozói munkával teremtjük meg. Termeinkben konferenciákat, kongresszusokat, bálokat, fogadásokat, kiállításokat szervezünk és egy 16 szobás kétcsillagos szállodát is működtetünk az épületünkben.
Igen nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományteremtő rendezvények szervezésére .
Rendszeresen visszatérő programjaink a Magyar Kultúra Napjának megünneplése, Budavári Mosolynapok, Kárpát medencei Régiók Találkozója, a Budavári Mézes Napok, és a Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál.

A Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál évről évre egyre népszerűbb, rangos eseménye. Lehetőséget nyújt a kortárs magyar alkotóknak hogy új műveiket bemutassák egymásnak és a közönségnek. A kiállításon kívül ötletes, szórakoztató rendezvényeket is szervezünk a fesztiválon. Az események színhelye a Várnegyed Központjában Magyar Kultúra Alapítvány épülete , valamint a MÚOSZ Székháza az Andrássy úton és a kiállítás a Hálón is megtekinthető lesz. Így több százezer belföldi és külföldi nézőre számítunk.
Eddig a fesztiváljainkon pályázati jelleggel szakzsűri választotta ki a legjobb hazai és határon túli magyar szatirikus alkotásokat a kiállításhoz. A VI. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál alkalmával felkértük a legjobb magyar művészeket, hogy vegyenek részt a kiállításon.
Réber László grafikusművész emlékének a kamara kiállítással tisztelgünk a fesztiválon és a szakmai díjat is róla neveztük el.

A kiállítás legjobb alkotásaiból évek óta rendezünk kamarakiállításokat belföldön és külföldön is. Már a VI. Magyar Karikatúra Fesztivál Kamarakiállítását is meghívták Franciaországba az Elzászi Magyar Napokra és Ausztriába, az Unterwarti Magyar Házba.

A kiállítás címe :

A pénz beszél, a karikatúra ugrat
(Euróban is gondolkodva)

A karikatúrák bemutatójához mozgalmas események is társulnak:
ˇ Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál műsoros megnyitó ünnepsége, a Magyar Kultúra Alapítvány Corvin termében zajlik, 2002. március 25-én amikor a szakma képviselői szavaznak a Réber László díj odaítéléséről.
ˇ 2002. március 25-én az ünnepélyes megnyitón a művészek közös graffitit készítenek.
ˇ A díjátadó ünnepségre 2002. április 12-én, a szakmai napon kerül sor, mely után a hagyományos talk show-n és fórumon kívül a MUOSZ Karikatúra Szakosztályának elnöke Békési Joe vezeti be az érdeklődőket a Karikatúra Akadémián a rajzolás tudományába és a napot Bolondos Bállal zárjuk.

Rendezvényünk célja nem csak magas szintű szórakoztatás, hanem az ország image kedvező formálása, hiszen a mosoly a legjobb útlevél.
"A karikatúra nagyon is számító, sőt kiszámított, tudatos játék eredménye. Jellemző formák, jellemző túlhangsúlyozása, gyenge pontok támadó kihasználása, szándékos eltépése annak a hajszálnak, amely a fenségest a nevetségestől elválasztja." (Kárpáti Aurél, 1930)

Budapest, 2001. december 15.

Fischer Rozi
értékesítési vezető

Badacsonyi Ildikó
rendezvényszervező