HR Hírek

Autokrata vezetők, rettegő beosztottak

Ha elégedettek a dolgozók, a teljesítmény is jobb

2003. 03. 18., 16:14 | Frissítve: 2003. március 18., kedd 16:19

Az esetek többségében nem lehet önkényesen, tekintélyelvűséggel, rugalmatlanul sikeresen vezetni cégeket - mondják a szakértők. Egy autokrata vezető mellett sérül a dolgozók kreativitása, döntésképtelenné válnak, és ez rányomja bélyegét a társaság eredményességére is.

Az a baj az autokrata típusú vezetőkkel, hogy soha nem érzik vagy látják hibáikat, a környezetükről viszont már nem mondható ez el - mondja Bencsik Andrea, pszichológus. Mellettük döntésképtelenné válnak a beosztottak, hiszen egy idő után hozzászoknak, hogy a "főnök majd megmondja, megoldja a problémát". Ez a hozzáállás - ha hamarabb nem is - akkor üt vissza, ha a vezető valamiért kiesik a munkából, beteg, szabadságra megy, vagy esetleg távozik a cégtől.

A pszichológus szerint szinte soha nem tud eredményesen működni egy cég, egy igazi autokrata, öntörvényű vezetővel az élen. Vannak azonban helyzetek, amikor szükség van a direkt utasításokra, főleg krízishelyzetekben. Az autokrata vezetőt csak azok a dolgozók tudják elfogadni, akik például ilyen családi környezetben nőttek fel, és hozzászoktak ahhoz, hogy mindig megmondják, mit csináljanak. Akikre ez nem igaz, azok viszont nagyon szenvednek tőle.

A pszichológus szerint a szocialista vállalatok megszűnésével Magyarországon is csökken az autokrata vezetők aránya, a poroszos mentalitás már nem gyakori a menedzserek körében, az egyéni döntéseket felváltotta a csapatmunka.

Bencsik Andrea is foglalkozott már olyan dolgozóval, akinek az életét az autokrata vezető keserítette meg. A fiatalembert azzal vették fel, hogy jó, hogy friss, új szemléletet, gondolkodást hoz a társasághoz. Azonban minden új ötletét letörték, új gondolataira pedig úgy reagált a főnök, hogy "az a baj önnel, hogy mindent másképp lát". Mára az egykori beosztott saját cégét vezeti, nagyon sikeresen.

Az Egyesült Államokban a 90-es években készült felmérés szerint azoknál a cégeknél, ahol felnéznek a dolgozók a vezetőre, magasabb volt a teljesítmény, és a munkavállalók is lojálisabbak voltak vállalatukhoz. Ha egy menedzsernek az a stratégiája, hogy rettegésben tartja beosztottait, könnyen előállhat az a helyzet, hogy elveszti a kulcsembereket. Hiszen ideig-óráig, akár a cég presztízse miatt hajlandóak az emberek eltűrni visszásságokat, de amint egy jobb lehetőség kínálkozik, odébbállnak.

A magyarországi karrierutak sajátossága, hogy mindenki, aki valamennyire sikeres a munkájában, menedzserszerepre vágyik. Nem becsülik meg igazán a jó szakembereket, a cégek kulcsembereit. Pedig attól, hogy valaki egy adott területen szakértő, még nem jelenti azt, hogy jó vezető is válik belőle. Specialistából nem mindig, és nem feltétlenül válik jó generalista vezető - mondja a szakértő. Sokszor csak belekényszerít embereket a társadalmi nyomás a vezető szerepbe, holott szakértelmével sokkal többet tudni tenni a cég sikeres működéséért.

hirdetés
hirdetés