2 milliárdos keretösszeg bicikliutakra

2008.04.24. 15:50

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatot írt ki kerékpárutak tervezésére, építésére, szélesítésére és a burkolatok megerősítésére.

A pályázati felhívás célja „a kerékpáros forgalom biztonságos közlekedési feltételeinek, az egészséges életmód kialakításának és az idegenforgalomnak a segítése, valamint a környezetkímélő közlekedést szolgáló beruházások megvalósulásának támogatása”. Hú de szép.

Az első körben május 14-ig, a második körben július 30-ig lehet pályázni, körönként 1 milliárd forintot osztanak szét, legkésőbb jövőre kell befejezni a munkálatokat. Tervezésre 50 százalékot lehet nyerni, építésre 80-95-öt, szélesítésre és a burkolat megerősítésére 30-45 százalékot. A GKM 50 pályázatra számít, a költségeket utólag térítik.

Pályázhatnak helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások, többcélú kistérségi társulások, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG), ha árvízvédelmi töltésen tervez kerékpárutat építeni.

Szerintetek hol kéne fejleszteni? Talán elkezdhetnénk az önkormányzati képviselőnk fogadóóráira járni, aki 2009-ben elnyisszanthatja a szalagot az új bicikliút átadásán, hogy legalább legyen mire építenie a 2010-es kampányát.