Kerékpárral pálinkázik a triatlonos lovag

2008.08.04. 10:39

Vasi Csaba, a Magyar Pálinka Lovagrend tagja 14 nap alatt látogatja végig Magyarország 37 pálinkafőzdéjét, a 2300 kilométert biciklivel teszi meg. „Az út célja, hogy a minőségi magyar pálinkák kiválóságára és egyediségére, valamint a kulturált pálinkafogyasztásra irányítsa a figyelmet” – olvasható a lovagrend közleményében. A pálinkázás július 27-én Pannonhalmán kezdődött, a túra augusztus 9-ig tart, az utolsó állomás Ozora. Vasi Csaba egyébként korábban triatlonozott, ma úszásoktatóként dolgozik.

Az akció apropója az, hogy a parlament várhatóan szeptemberben szavaz a pálinkatörvényről, ami szabályozza (pdf) a pálinka előállítását, minősítését, kiszerelését, forgalomba hozatalát és megnevezésének használatát, továbbá a pálinka előállításával és ellenőrzésével kapcsolatos szakigazgatási feladatokat és hatásköröket. A törvény tervezete kitér a Pálinka Nemzeti Tanács megalakítására, a Pénzügyminisztérium pedig bevezeti az eltérő színű pálinkazárjegyet.

„A Kerékpárral főzdéről főzdére elnevezésű túra szervezői és közreműködői elkötelezettek a kulturált italfogyasztás iránt.”