100 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak

2008.10.01. 13:09

Október és november a büntetések hónapja lesz. A rendőrség ellenőrizni fogja a gyalogosokat és a kerékpárosokat, mert a statisztikája szerint egyre több baleset történik a gyalogos átkelőhelyeknél, és a kerékpárosokkal is gyakran van baj.

A fokozott hatósági figyelem most azt hivatott megakadályozni, hogy a gyalogosok a tilos jelzésen, vagy a zebra helyett attól távolabb menjenek át az úttesten. A kerékpáros esetében pedig azt akarják megakadályozni, hogy a bringások a szabálytalanul, vagy ittasan, bedrogozva közlekedjenek. Arra is számítani lehet, hogy a járőrök a kerékpárokra vonatkozó műszaki előírások betartatását is számon kérik majd. Büntetés jár azoknak a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak , akik nem viselik a láthatósági mellényt a lakott területen kívül.

A rendőrök az akcióban az esetek súlyosságától függően figyelmeztetést vagy helyszíni bírságot alkalmazhatnak, vagy szabálysértési feljelentést tehetnek. Azt, hogy pontosan melyiket alkalmazzák, attól függ, hogy milyen balesetveszélyes helyzetet okozott a gyalogos. A helyszíni bírság 3 ezer forinttól 20 ezer forintig terjed, a szabálysértési feljelentés szintén pénzbírságot von maga után. Ez kisebb súlyú esetben 30 ezer forint, súlyosabb esetben 100 ezer forint.

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport