Tahóság-e szoborhoz lakatolni a cangát?

2008.10.28. 09:13

Most, hogy divat lett a kerületi önkormányzatok között a biciklitároló-létesítés, és néha már válogatni is lehet a parkolóhelyek között, jogos a kérdésfelvetés, lehet a régi módon, körültekintés nélkül, csakúgy össze-vissza lakatolgatni a kerékpárt. Egyik olvasónk ezen a figyelmetlenségen akadt ki. Használhatjuk-e a köztéri szobrokat – még ha külsérelmi nyomokat nem is okozunk vele – tárolónak? Társadalmi vitára bocsátjuk a kérdést.

„Egyszer elsétálhatnátok (tekerhetnétek persze) az Erzsébet térre. A gödör lépcsőjének tetejéhez. Szerintem bármikor, de talán hétvégén estefele lehet ott nagyobb élet. Adott: biciklitároló (nem fedett, csak olyan korlát, amihez biciklit lehet lakatolni), valamint kb 15-20 oszlop amihez szintén lehetne lakatolni. Hova lakatol a biciklis? Igen, a műalkotáshoz. Egy szoborhoz. Ráadásul úgy, hogy még "bele is teszi" a szoborba a cangát, hogy igazán tahó legyen.

Éppen ottjártamkor érkezett egy nagyon menőn borotvált fiatalember (tudod, megnemértett művész 50 perc alatt alkot mintákat a fejére), és elkezdte lakatolni a szoborhoz Ő is. Kicsit provokáltam, hogy gratuláltam neki a sikeres szobor-lakatoláshoz, amire előbb a "Miért tied?" majd a "Mindenki ide lakatol." válasszal reagált, és távozott is. Ez pontosan az a mentalitás, ami miatt az autósok leszarják a biciklisávot és a bicikliutat és a bicikliseket. Mert ugyanilyen kis önző emberek ülnek a volánnál, mint a biciklin.”