Tervezzetek, tekerjetek!

2008.11.01. 09:01

Megvan a tökéletes eszköz bringatúrák útvonalának tervezéséhez, RouteYou névre hallgat, és a TechCrunchon olvastunk róla. A szupereszköznek azonban van egy szépséghibája: Magyarország még nem került a tervezhető területek közé. Azért nézzétek meg, próbáljátok ki, játsszatok vele, manuálisan hazai útvonalak tervezésére is alkalmas, de ezt csak azoknak érdemes végigpötyögni, akik az egyéb szolgáltatások valamelyikében is érdekeltek.

Amúgy meg jól jöhet külföldi kiruccanásokhoz, abban pedig csak reménykedni tudunk, hogy a fejlesztések közé egyszer csak Magyarország is bekerül. Persze valószínűleg ahhoz bicikliutakra is szükség lenne, bár a szolgáltatás a biciklisek mellett motorosoknak és turistáknak is segít a megfelelő útvonal kiválasztásában.

A Google Mapsre épülő szolgáltatásban a közlekedési eszköz mellett kiválaszthatjuk, hogy a legrövidebb, a leggyorsabb vagy a legszebb útvonalat szeretnénk, és aprólékosan, a környék nevezetességeit, vagy akár domborzati viszonyait figyelembe véve megtervezhetjük, merre akarunk menni.

Az elkészült tervet kinyomtathatjuk, GPS-re tehetjük, embedelhetjük és megoszthatjuk a többi felhasználóval is, így a már konyhakész útvonalak közül is lehet válogatni. Igazi webkettes környezetben készülhetünk biciklitúrákra. Talán ebből a szempontból nyújt csak többet a RouteYou, mint a Google Maps saját útvonaltervezője.

Jó hír viszont, hogy az online távolságmérésből nem maradtunk ki, a Gmap Pedometert határainkon belül is használhatjuk. Ezt a szolgáltatást bringás kilométerórával le is teszteltük, az eredmény csodálatos lett, bőven a statisztikai hibahatáron belül mozogtunk.