Fagyos szmogban is lehet biciklizni

2009.01.15. 11:41

Kedden ugyan lefújták a szmogriadót, de Budapest légszennyezettségi térképét nézegetve a helyzet nem sokat változott.

A Magyar Kerékpárosklub összeszedte, hogy ha ilyen időjárásban és büdösben biciklizünk, mire érdemes odafigyelni. A konklúziójuk egyébként az, hogy aki teheti, üljön biciklire, hiszen sétálás közben legalább annyi szennyezett levegő jut a tüdőbe, mint biciklizéskor.

Azt tanácsolják, hogy aki nem érzi úgy, hogy megfullad a légszűrőmaszk alatt, az használja, ha lassabban teker, mérsékeltebb a légszomj. Aki nem szívesen biciklizik maszkban, az gondolja végig, melyik verziót tartja logikusabbnak: sportolás közben a gyorsabb anyagcsere elősegíti a káros anyagok ürítését, vagy a megnövekedett oxigénszükséglet miatt több levegő kerül a tüdőbe, ezzel együtt lényegesen több szállópor annak minden káros hatásával. Amit pedig könnyen meg lehet oldani: érdemes elkerülni a forgalmas utakat.

A szmog mellett a hidegre is figyelni kell, ezen segít a réteges öltözködés, külön védeni kell az ízületeket, a térd és a kéz a legveszélyeztetettebbek. Ha nagyon hideg van, érdemes a száj elé sálat kötni, hogy ne lélegezzük be közvetlenül a levegőt.

A fagyott úton biciklizésre megoldás lehet a téli gumi használata, ónos esőben, azaz tükörjégen semmi nem segít.