Tömeges igazoltatásba torkollott a biciklis felvonulás

2009.04.23. 00:05

Tisztázatlan okokból igazoltattak tömegével bicikliseket a rendőrök szerdán kora este. A biciklisek a klasszikus Critical Mass felvonulás miatt gyűltek össze. A Critical Mass, azaz kritikus tömeg nevű kezdeményezés lényege, hogy több biciklis egy időben egy irányba teker. Azaz nem felvonulnak, hanem közlekednek.

A Critical Mass egyik jellemző időpontja világszerte a Föld napja, április 22-e, amikor is Budapesten 250-300 kerékpáros tekert végig a városon. A menetnek sem vezetője, sem szervezője nem volt, tudtuk meg a résztvevőktől. Az éppen elöl haladók döntötték el, hogy merre fordulnak. 
 
Tüntetés vagy lámpa nélküli bringázás
 
Az Andrássy úton a Duna felé tartó tömeget a Lánchídnál érte be egy rendőrautó, amelyhez később további autók és rendőrszállító kisbuszok csatlakoztak. A Moszkva térnél kaptuk a hírt, hogy rendőrök 13 biciklistát igazoltattak.
 
A helyszínen tartózkodó rendőrök vezetője elmondta, hogy a be nem jelentett felvonulás miatt veszik fel a kerékpárosok adatait. Az érvet, hogy ez nem felvonulás, a menet nem szervezett, a rendőrtiszt megalapozatlannak tartotta. Később az adatok felvétele után hozzátette, hogy közelekdési szabálysértés miatt is eljárást indítanak.
 
Az igazoltattak közt volt Pásztor Tibor, az MSZP ötödik kerületi képviselője.
 
Továbbá a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) jogásza, Simon Éva, aki az igazoltatás okát tudakolva elmondta: a gyülekezési törvény megsértése itt nem feltétlenül jöhet szóba, hiszen az eseménynek politikai felhangjai nem voltak,  a kulturális- és sportrendezvények pedig nem tartoznak ezen jogszabály hatálya alá.
 
Később lapunknak megjegyezte, hogy a szervezett sporteseményeket is be kell jelenteni. A kérdés az, hogy vajon szervezett esemény vagy spontán biciklizés történt-e. És ha igen, milyen céllal. Ezzel együtt a piroson átmenni, forgalmat akadályozni szabálysértésnek minősül.
 
A rendőrök ezt követően közlekedési szabályok áthágásával indokolták a fellépést. A TASZ munkatársa azt mondta, az igazoltatottak adatait két esetben lehet jogszerűen rögzíteni: ha további intézkedéseket tesz a rendőrség, azaz eljárást is indítanak, vagy egyéb ok áll fenn, például a bicikliseknek tanúskodniuk kellene. Az utóbbiról nincs szó, az előbbinél pedig a rendőrök maguk közölték, hogy mégsem indítanak eljárást.
 
A rendőrök vezetője ezek után visszavonult telefonálni, majd bejelentette, csak a lámpával nem rendelkezők ellen indul eljárás. Mivel minden jelenlévő kerékpárján volt lámpa, a rendőrök távoztak, azt állítva, nem indítanak eljárást a 13 igazoltatott egyike ellen sem. Ebben az esetben azonban semmiféle indok nincs az igazoltatás során megismert adatok rögzítésére, mondta Simon Éva
 
Illegális sünözés a Gödörnél
 
Távozás előtt a tiszt azt tudakolta újságírónktól, hogy tudomása szerint kik és hol szervezték a demonstrációt. Megemlítettük, hogy a menet körbejárt a városon, és legutóbb a Gödörnél állt meg. A rendőr ezután hallótávolon belül telefonálva arról értesítette feletteseit, hogy a Gödör az esemény középpontja.
 
Átkerekezve az Erzsébet téri zöldterületre, jelentős rendőri készültséget tapasztaltunk a nem a kerékpáros felvonulás, hanem a szokásos esti program miatt összegyűlő tömeg körül. A rendőröket szállító három kisbusz, a rendőrautók és rendőrmotorok este nyolcra már távozóban voltak.
 
Többen arról számoltak be, hogy kiterjedt igazoltatás folyt a téren. Egy fiatalembernek úgy vették fel az adatait, hogy bár kerékpárral érkezett, az tőle távol, lekötve állt. A biciklis azt állította, hogy az utolsó néhány száz méteren csatlakozott a menethez, mert amúgy is a Gödörbe tartott. A rendőrök ezt egyébként nem láthatták, jóval azután érkeztek, hogy lekötötte a biciklijét és leült a lépcsőknél. Ennek ellenére szabálysértési feljelentést fognak tenni ellene.
 
Egy másik fiatalt azért igazoltattak, mert Sün, sün felkiáltással reagált a Gödörnél feltűnő rendőrökre. Ő egyáltalán nem vett részt a Critical Massen. Értesüléseink szerint 4-6 embernek vették fel az adatait, hogy szabálysértési feljelentést tegyenek ellenük. A vád nem ismert.
 
Bringaemelés
 
A délután hat körül az Andrássy úton tekerő menet az Oktogon érintésével előbb a Balaha Lujza térre, majd a Károly körúton a Lánchídra hajtott. Az alagúton át, az Attila úton tekerve jutott el a Moszkva térre, végül Pesten, a Gödörnél állt meg.
 
A menet méreténél fogva több piros lámpán áthajtott, mivel a sor még a kereszteződésben volt lámpaváltáskor. A legtöbb kereszteződésben azonban több szakaszra szakadt a menet, hogy kivárja a zöldet. 
 
A tömeg a vonulás során elengedte a buszokat, kisorolva a buszsávból. Az alagútban a szembe sávban érkező szirénázó mentőnek is helyet adtak a falhoz lapulva, így az akadálytalanul hajthatott végig.
 

Nagyobb fennakadás az Oktogonon, a Blaha Lujza téren, a Gödörnél és a Clarck Ádám téren alakult ki, ahol a tömeg megállt az úgy nevezett kerékpáremelés ceremóniájára, néhány percre elfoglalva a kereszteződést, miközben a szokásos jelmondatot, a minden út bringautat kántálták.