Az Andrássyn ingyen lehet elütni a biciklist?

Az új KRESZ nyomatékosítja, hogy a kerékpárosoknak kötelező a bicikliutakat és biciklisávokat használni. Pedig a régi alapján is büntettek már a rendőrök bringást az Andrássyn, mert az úttesten közlekedett. A bringásügyvéd szerint ebben az esetben, egy gázoló autós is simán kivédheti a kártésítési követelést.

Az európai közlekedési szabályokat meghatározó Bécsi Közlekedési Egyezménnyel harmonizáló változások szerint kötelező bringaút- vagy sávhasználat alól csak külön útburkolati jellel ellátott mellékutakon mentesül a kerékpáros. A bécsi egyezmény persze nem számolt azzal a sajátos helyzettel, hogy Magyarországon a kerékpárutak és -sávok jó részét nem kerékpáros szakemberek tervezték, hanem olyan mérnökök, akiknek a kerékpározás a telek és a strand közti vidám perceket jelenti, gumimatraccal a hónuk alatt egyensúlyozva.

Ennek köszönhető, hogy a hazai kerékpárutak és -sávok használata a legtöbb esetben nem csökkenti, hanem növeli a balesetveszélyt. A városi biciklisták pedig nem figyelmetlenségből vagy tudatlanságból választják az úttestet, hanem hogy maguk és közlekedés többi résztvevőjének épségét óvják.

Büntettek az Andrássyn

A rendőri szigorra mindenesetre már van példa. A kerékagy jogásza jelentette, hogy az Andrássy úton, az Oktogon és a Kodály Körönd között járőrök bírságoltak meg egy kerékpáros futárt, mert nem a kerékpárúton haladt, hanem az úttesten. A járőrök helyszíni bírságot szabtak ki, amelynek a mértéke 3 ezer forinttól 30 ezer forintig terjedhet. Nagy Péter szerint abban az esetben, ha a biciklis nem ismeri el a szabálysértést, lehet, hogy nem ússza meg ilyen „olcsón”. Ha szabálysértési eljárást kell indítani vele szemben, a bírság legmagasabb összege akár 150 ezer forint is lehet.

Az elkövetéskor hatályos KRESZ szerint „kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni.” A rendelet tehát felállít egy sorrendet, amely meghatározza, hol kell a kerékpárosnak haladnia. Az ügyvéd szerint, ha szigorúan vesszük a szabályt, nem lehetett volna az úttesten haladni, mert az Andrássy úton van kerékpársáv. Mentesülni akkor lehetett volna, ha bizonyítani lehet, hogy a kerékpársáv használhatatlan volt és a szervizúton sem lehetett volna közlekedni, a haladás csak az úttesten lett volna megoldható.

Az ügyvéd más perek eseményeiből arra következtet, hogy a szabályozásnak az egyszerű büntetésnél súlyosabb következményei is lehetnek, ha bringást baleset éri. Ha bringaút mellett az úttesten ütik el, még vétlensége esetén sem garantált számára, hogy kártérítést tud kicsikarni a gázolótól.

Andrássy halálfolyosó

A nem kerékpárral közlekedők számára furcsa lehet, hogy bringások miért fanyalognak állandóan, és miért választják inkább az autóforgalmat, ezért bemutatjuk a magyar kerékpáros infrastruktúra esszenciáját, az Andrássy úti kerékpársávot. Az ügyes mérnökök az Oktogontól a Deák térig tartó szakaszba belesűrítették az összes olyan megoldást, amelyekből más utakon csak néhányat találunk, és amelyek arra hivatottak, hogy a szabályosan közlekedő biciklisek váratlan helyzetekbe kerüljenek, esetleg balesetet szenvedjenek.

A sáv a parkoló autók és a járda közt fut, így jellemző baleset, hogy az autójukhoz siető gyalogosok óvatlanul a kerékpárosok elé lépnek. Az anyósülésről kiszálló utasok, akik még kevésbé számítanak hátulról érkező járműre, az ajtó sarkával okoznak súlyos baleseteket.

Biciklisáv, parkolók, buszok, gyalogosok. 

 

A kerékpársáv rendelkezik az amúgy járdán vezetett kerékpárutak jellemzőjével is: a kereszteződésben az autós nem számít a gyalogosoknál nagyobb sebességgel közlekedő biciklire, és jobbra kanyarodásnál elüti a szabályosan érkező kerékpárost.

Sokan parkolnak a kerékpársávra a kereszteződések előtt, ott, ahol nem jelzik a sávot fémcicik. Ezt a sávot használják a teherautók rakodásra, itt állnak a taxisok és a rendőrök is, további izgalmakat hozva a városi kerékpározásba. És ahogy szinte egyetlen ilyen utat és sávot, ezt sem nagyon takarítják. Most pedig olvassa el esetleírásainkat azoktól az olvasóinktól, akik a sáv tervezési hibái miatt szenvedtek itt balesetet.

Kinyitott ajtó, figyelmetlen kanyarodás, lelépő gyalogos

B. Zs.: A belső Andrássy kerékpársávjában haladtam a Deáktól az Oktogon felé, nappal. A Székely Mihály utcai kereszteződésénél egy kis ívben jobbra kanyarodó, Peugeot-t vezető hölgynek sikerült úgy időzítenie a kanyarodást, hogy fél méterrel előttem, tehát bőven a húszas tempó féktávján belül kerüljön elém. Nem is tudtam megállni, hanem biciklistül keresztülestem a motorháztetőn. A nő megállt, az első mondata az volt, hogy "de hát én indexeltem". Szétesett a nyergem, mondtam, hogy fizessen ki , de nem volt nála készpénz, így megígérte, hogy átutalja, amit meglepő módon meg is tett.

Z. Viktor: A Deákról mentem az Oktogon felé. Volt hó maradvány, jég és persze a kerékpáros létesítmény nem volt le tisztítva. Ott ahol a földalatti feljárója van, egy gyalogos körültekintés nélkül elém lépett. Elestem, ami után nagyon fájt a térdem, de nem éreztem annyira vészesnek a dolgot, hogy mentőt hívjak. Az az ember otthagyott én meg egy kis idő után hazamentem. Később megdagadt a térdem és a könyököm is. Bementem a baleseti kórházba, ahol megröntgeneztek és  kb. négy nap múlva sorra kerültem műtétre.

Magyar Dávid: Én csak megfigyelőként láttam ezt az esetet. A Bajcsy felől jött egy biciklis, és egészen a bicikliút legelején volt, ahol még nem is parkolhatnának. Természetesen állt ott egy autó, és éppen akkor nyitották ki a jobb első ajtót, amikor a bringás odaért. A srác a lábszárával találta el a kocsi ajtaját. A bicikliről nagy ívben lerepült, egyenesen neki egy fának. Utána nem is kelt fel sokáig, csak feküdt a fa tövében, ahova az emberek a kutyáikat szokták pisiltetni. Nem tudott felülni sem, csak fekvő helyzetében kifordult a hátára, és úgy maradt egy ideig. Én éppen a másik oldalról láttam ezt, mert a járdán akartam átkelni a bringámmal. Zöldet kaptam, gyorsan odasiettem. Az autó vezetője elismerte, hogy ő volt a hibás. A srácot felsegítettem egy közeli padra. A lábszárán a sípcsontnál az izom valószínűleg leszakadhatott az ütközéstől, mert a csont mellett az ajtó kb 20 centi hosszan, kb 3 centi szélesen és kb 2 centi mélyen látszott a bőrén. A fájdalomtól, vagy a sokktól remegett, és verejtékezett, amíg nem jött a mentő.

M. V.: Egy biciklisávra parkolt autót akartam kikerülni, de a sávon felhalmozott vizes leveleken csúnyán elcsúszott a hátsó kerék. Bal kezemre estem, fejem megvédte a bukó, de az egyik csuklócsontom eltört. Most épültem fel.

Dave: Akkor történt velem a baleset, amikor egy teherautó ajtaját nyitották ki előttem. Satufék, majd fejreesés lett az eredménye. Elég kellemetlen esés volt, mert semmi terem nem volt. A hátsó kerék elemelkedése után se jobbra, se balra nem tudtam dönteni, mert autók és karók, ill fák között voltam. Előbbi valaki másnak fájt volna anyagilag, utóbbi nekem nagyon. Ha kiengedem a féket, akkor meg beleszállok az ajtóba.

Nagy kár nem történt, lett a hátsóban egy ütés, de ott és akkor nem vettem észre, csak miután továbbindultam éreztem, hogy centírozni kellett. A térdemet eléggé beütöttem, az több napig fájt utána. A fejemet védte a bukó, nem repedt meg. Kb. 20-25-el tekerhettem.

B. Á. : Az Andrássyról lekanyarodó autóknak az égvilágon semmi nem jelzi, hogy a parkoló autók mögött kerékpárok jöhetnek. De ha jelezné is, tudom, hogy a legjobb jó szándékkal sem lehet látni a bringást a parkoló autóktól, mert a vezető csak akkor lát rá a kerékpársávra, amikor a kocsi orra már rég a bringás előtt van. Ezek az esetek történtek velem.

1. autó kanyarodik jobbra, én meg belecsattanok. Szerencsére személyi sérülés nem történt, csak az első kerék sérült, az autós kifizette, elismerte a hibát.

2. Autó jön jobbról a mellékutcából, nem is próbál elsőbbséget adni, pedig ott van tábla és lehetőség is rá, én belecsattanok. Sérülés itt sem volt, de autó kicsit horpadt, az ember csak azzal törődött, de azért vágta hogy ő a hunyó. Ez is nappal történt, 20-szal mehettem. Azon a szakaszon ennél gyorsabban nem is merek.

3. Taxis áll a kerékpársáv szélén, látja, hogy jönnek az utasok, és körültekintés nélküli kivágja a jobb oldali ajtót belülről, pont elém. Épp csak meg tudtam állni.

4. A zebránál a zöldre várakozó gyalogosok szeretnek lelépni a kerékpárútra. Valakinek pont előttem sikerült ezt megtennie, ott a hirtelen fékezéstől el is estem, és úgy nekimentem a padkának, hogy defektet kaptam.

(A képekért köszönet a parkoló blognak)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport