Bike the Strike, Budapest

2010.01.11. 14:12
173 hozzászólás

Komolyan megszívatta a budapesti utazóközönséget a BKV, azzal hogy rossz időben sztrájkol. A hideg miatt a legtöbben valószínűleg autóval próbálják majd helyettesíteni a tömegközlekedést, amitől nemcsak hogy büdösebb lesz a város, hanem idegtépő dugókat okoz. A sztrájkoktól sújtott New Yorkban, Londonban, és két hónapja például Philadelphiában ilyenkor kiadják a jelszót: BIKE THE STRIKE. Ezt Budapesten is meg lehet csinálni.

Legutóbb langyosabb tavaszi időben volt munkabeszüntetés a fővárosi közlekedési cégnél. Most kedden a meteorológiai előrejelzés szerint száraz és hideg idő lesz, 0 fok közüli hőmérséklettel. Lehet ugyan, hogy elsőre nem mindenki számára ideális, de kisebb felkészülés után elfogadható a körülmény a biciklizéshez. A világ nagyvárosaiban már-már rutinszerű, hogy a lakosok a kerékpárt választják, ha rendkívüli közlekedési helyzeteket kell megoldani.

A rémüldözni tehát Budapesten sem kell: New Yorkban már egy öt évvel ezelőtti munkabeszüntetés idején sikerült 500 százalékkal növelni a kerekezők számát, a manhattani hidakon percenként 400 biciklist mértek.

Amerikában és Nagy-Britanniában jelkép lett

Philadelphiában 2009 novemberében újították meg a New York-i Bike the Srtike (Biciklizd le a sztrájkot) mozgalmat. A nyáron Londonban is sikerrel mozgósították a népet, amikor a metró alkalmazottainak bérkövetelése miatt álltak a város egyébként milliókat szállító vonalai.

Budapesten alapból egyre többen maradnak nyeregben télen is, és a példát bárki követheti. Hűvösben bringázni nem igazán extrém dolog, főképp, ha betartunk néhány alapszabályt.

A rákészüléshez nem kell drága téli bringás cuccokat vásárolni: 5-10 kilométeres, városon belül távolságra megfelelő és kényelmes megoldás, ha a hétköznapi ruhákból rétegesen veszünk magunk.

Fontos viszont, hogy kiegészítővel védjük a térdízületeket, amihez a családban megmaradt aerobikos lábvédő, vagy ha az nincs, akár levágott fejű, a térdre felhúzható zokni is megteszi.

Fagyban szükség van jobb kesztyűre, mert a menetszéltől rövid idő belül kihűlnek az ujjvégek. 0 fok felett a pamutkesztyű is megteszi.

A felsőruházat összeállításánál hasznos figyelembe venni, hogy a vese és a lágyék tekerés közben is fedve legyen. Felfázás ellen érdemes plusz alsóval vagy biciklis nadrággal kiegészíteni az öltözetet. Lazább munkahelyen kívülre felvett rövidnadrággal is be lehet vállalni a megérkezést.

A hidegben érdemes ellenzős sapkával védeni a szél ellen a szemet, és kapucnival a füleket.

(Fotó: nak)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?