Bike the Strike, Budapest

2010.01.11. 14:12

Komolyan megszívatta a budapesti utazóközönséget a BKV, azzal hogy rossz időben sztrájkol. A hideg miatt a legtöbben valószínűleg autóval próbálják majd helyettesíteni a tömegközlekedést, amitől nemcsak hogy büdösebb lesz a város, hanem idegtépő dugókat okoz. A sztrájkoktól sújtott New Yorkban, Londonban, és két hónapja például Philadelphiában ilyenkor kiadják a jelszót: BIKE THE STRIKE. Ezt Budapesten is meg lehet csinálni.

Legutóbb langyosabb tavaszi időben volt munkabeszüntetés a fővárosi közlekedési cégnél. Most kedden a meteorológiai előrejelzés szerint száraz és hideg idő lesz, 0 fok közüli hőmérséklettel. Lehet ugyan, hogy elsőre nem mindenki számára ideális, de kisebb felkészülés után elfogadható a körülmény a biciklizéshez. A világ nagyvárosaiban már-már rutinszerű, hogy a lakosok a kerékpárt választják, ha rendkívüli közlekedési helyzeteket kell megoldani.

A rémüldözni tehát Budapesten sem kell: New Yorkban már egy öt évvel ezelőtti munkabeszüntetés idején sikerült 500 százalékkal növelni a kerekezők számát, a manhattani hidakon percenként 400 biciklist mértek.

Amerikában és Nagy-Britanniában jelkép lett

Philadelphiában 2009 novemberében újították meg a New York-i Bike the Srtike (Biciklizd le a sztrájkot) mozgalmat. A nyáron Londonban is sikerrel mozgósították a népet, amikor a metró alkalmazottainak bérkövetelése miatt álltak a város egyébként milliókat szállító vonalai.

Budapesten alapból egyre többen maradnak nyeregben télen is, és a példát bárki követheti. Hűvösben bringázni nem igazán extrém dolog, főképp, ha betartunk néhány alapszabályt.

A rákészüléshez nem kell drága téli bringás cuccokat vásárolni: 5-10 kilométeres, városon belül távolságra megfelelő és kényelmes megoldás, ha a hétköznapi ruhákból rétegesen veszünk magunk.

Fontos viszont, hogy kiegészítővel védjük a térdízületeket, amihez a családban megmaradt aerobikos lábvédő, vagy ha az nincs, akár levágott fejű, a térdre felhúzható zokni is megteszi.

Fagyban szükség van jobb kesztyűre, mert a menetszéltől rövid idő belül kihűlnek az ujjvégek. 0 fok felett a pamutkesztyű is megteszi.

A felsőruházat összeállításánál hasznos figyelembe venni, hogy a vese és a lágyék tekerés közben is fedve legyen. Felfázás ellen érdemes plusz alsóval vagy biciklis nadrággal kiegészíteni az öltözetet. Lazább munkahelyen kívülre felvett rövidnadrággal is be lehet vállalni a megérkezést.

A hidegben érdemes ellenzős sapkával védeni a szél ellen a szemet, és kapucnival a füleket.

(Fotó: nak)