Bringával kémkedett a Hitlerjugend a briteknél

2010.03.08. 20:29

Az MI5 (brit katonai hírszerzés) hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumaiból kiderül, hogy 1937-ben német fiatalok érkeztek Nagy-Britanniába, akikről azt gyanították, hogy turistának álcázva magukat Németországnak kémkednek. Spyclists-nek nevezték őket (értitek: spy + cyclist). A náci ifjúsági szervezet egyébként hivatalosan is próbált kapcsolatot ápolni brit társszervezetekkel.

A Hitlerjugend soraiba tartozó fiatalok feladata az volt, hogy figyeljék meg, és véssék jól az emlékezetükbe, hol látnak utakat, ösvényeket, falvakat, városokat, templomtornyokat, illetve bármilyen tereptárgyat. A helységneveket, folyók, hegyek neveit fel kellett jegyezniük, hogy „később hazájuk hasznára váljon”, számolt be a titkosítás alól frissen feloldott adatokról hétfőn a legtöbb brit lap.

Feladatuk volt az is, hogy közelről megvizsgálják például a hidakat, hogy milyen anyagból épültek, milyen a szerkezetük, milyen széles a folyó, ami fölött átívelnek, és hol van rajtuk gázló, amin sötétben is át lehet kelni.

Az MI5-nak voltak kétségei, hogy a németek valóban támadást készítenek-e elő, így rengeteg, a német biciklisekről szóló rendőrségi jelentést begyűjtöttek. Ezekből kiderül, hogy az állítólagos turisták gyárakat, kastélyokat látogattak, és fényképeket készítettek. A témáról akkoriban több újság is cikkezett.

Az AP arról is beszámolt, hogy a harmincas években a Hitlerjugend csapatai túráztak olyan országokban is, amelyeket később a náci Németország megszállt, és az összegyűjtött adatok támpontot adtak számukra a támadás megtervezéséhez és kivitelezéséhez. Ilyen volt Belgium, Hollandia és Jugoszlávia.